מנוע הצמיחה החדש של סין, לא מה שחשבתם...

איתי מנשה, מנהל השקעות בחברת תכלית דיסקונט, מתייחס לכלכלת סין, השנייה בגודלה ממדינות העולם. מהם צעדי הממשל לעצירה ההאטה
 | 
telegram
(1)

האם סין בדרך להאטה מתמשכת, או שמא מדובר בנחיתה רכה שלא תימשך זמן רב? זוהי שאלה המעסיקה רבים ולתשובה השפעה רבה על הכלכלה הגלובלית.

בשנים האחרונות כלכלת סין הצליחה לצמוח בשיעורי צמיחה דו ספרתיים או חד ספרתיים גבוהים. בזכות כמות אדירה של כח עבודה זול וממושמע, הצליחה סין לצמוח בקצבים מרשימים ולהפוך ליצואנית הגדולה בעולם.

למרות זאת, מתחילת השנה נרשמה בסין האטה בקצבי הצמיחה לרמה של 7.6% ברבעון הראשון של השנה ו-7.4% ברבעון השני, אלו קצבי הצמיחה הנמוכים ביותר ב-3 שנים האחרונות, האטה זו נובעת משתי סיבות עיקריות: האטה עולמית שפגעה בייצוא הסיני ומריסון מוניטרי במהלך 2011 שנועד להקטין לחצים אינפלציוניים ולקרר את שוק הנדל"ן.

תשובה לשאלה נמצאת בתוכנית החומש ה-12 של סין ובמספר נתונים מכלכלת סין. תוכנית החומש ה-12 מציגה קווים מנחים לכלכלה הסינית. היעד העיקרי שהוצג בתוכנית הוא לאזן את הכלכלה תוך שינוי הרכב הצמיחה כך שהצמיחה תהיה פחות מוטת ייצוא ויותר מוטת צריכה פרטית.

בסין החל תהליך של שינוי תפישה, מראיה צרה של צמיחה בכל מחיר לחשיבה מורכבת יותר תוך הבנה כי הממשל לא יכול לשמר את השפעתו הבלעדית על הכלכלה. בנוסף קיימת הבנה כי בכדי להקטין את התלות בייצוא ובכלכלה העולמית, יש לחזק ולבסס את הצרכן המקומי.

בכדי ליישם את התוכנית הוצבו מספר קווים מנחים שצפויים לסייע לאזרח הסיני ולחזק את מעמדו. לדוגמא, עידוד הצריכה על ידי סובסידיות והקלות מיסים לענפים המפנים את תוצרתם לצרכן המקומי, העלאת רף שכר המינימום, הגדלת ההשקעות בחינוך ובריאות, פיתוח והשקעה בתעשיות המהוות חדשנות: תעשיית הרכב, היי טק, אנרגיה ירוקה ועוד.

בכדי לשמר ולהגביר את הצמיחה, על הממשל בסין לגרום לשינוי בדפוסי ההתנהגות של האזרחים. שיעורי החיסכון בסין הם מהגבוהים בעולם ועומדים על כ-30%, דבר הנובע מתפישה שמרנית וחשש מפני יציבות הכלכלה והמשטר. אתגר נוסף הוא להקטין את שיעורי ההשקעות שהגיעו לרמה של 50% תוצר לשנה, להשקעות אלו המופנות בעיקרן למפעלי ייצוא ותשתיות במקרים רבים אין ערך כלכלי לאורך זמן, הן תורמות לצמיחה בטווח הקצר אך לאורך זמן זו צמיחה שאינה ברת קיימא.

את תחילת השפעת תוכנית החומש ניתן לראות בנתונים הכלכליים, על אף ששעורי הצמיחה של השקעות ברכוש קבוע ירדו מרמה של 30%-25% לרמות של 20%. רמת המכירות הקמעונאיות רשמו עלייה של 14.25% והייצור התעשייתי רשם גידול של 9.2% לעומת הץחזקות של 8.9% ברבעון הקודם. מנתונים אלו עולה כי כוחו של הצרכן הסיני במגמת שיפור.

כלכלת סין נמצאת בתחילתו של שינוי מבני ארוך טווח שבסופו הצרכן הסיני יתרום חלק משמעותי יותר לצמיחה, סין תהפוך לכלכלה מערבית ומפותחת יותר עם פוטנציאל צמיחה "שפוי" יותר של כ-7%. זהו שלב מאתגר ומשמעותי עבור סין שכן סביר שהיא תאלץ להתמודד עם עלייה באינפלציה ובשכר שתפגע בייצוא, והאטה בצמיחה בעקבות ירידה בהשקעות.

עם זאת במידה וסין רוצה להפוך למעצמה עולמית מבוססת ויציבה אלו תהליכים מתבקשים, העשויים בשילוב עם האטה עולמית, להעיב על הצמיחה בטווח הקצר אך בטווח הארוך נראה את סין מאוזנת ויציבה יותר.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    חשבתי שאקרא על מנוע צמיחה חדש שטרם התגלה
    דרור 12/11/2012 09:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    וקיבלתי מאמר שכולו המלצות מעורפלות לשלטון הדיקטטורי בסין. שום דבר קונקרטי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות