שנת 2013 תחילתה של תקופה בענף הביטוח

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של אתר Bizportal, סוקר את אשר היה עד היום בתחום החיסכון הפנסיוני, השינויים שחלו וכיצד ניתן לחסוך בשנת 2013
 | 
telegram

שנת 2013 שבאה אלינו לטובה נפתחה באי ודאות גדולה בענף החסכון הפנסיוני. השאלה הגדולה המרחפת מעל הענף, היא מה יהיה המוצר שיכנס לנעליו של המנהלים ויבטיח מקדם קיצבה. תשובה על שאלה זו תסמן כנראה גם את הכיוון של הענף לשנים הקרובות.

עד היום היינו עדים לשוק פנסיוני שנשלט על ידי שני מכשירים שצמחו באופן עקבי מידי שנה: קרנות הפנסיה המקיפות החדשות וביטוחי המנהלים. לכל אחד מהמכשירים הללו היה יתרון ברור, בקרנות הפנסיה עלויות נמוכות יותר ואג"ח מיועד על חלק מהנכסים, ובביטוח המנהלים מקדם הקיצבה מבטיח תוחלת חיים.

עם הפסקת מכירת תוכניות חדשות מבטיחות תוחלת חיים, מכשיר ביטוח המנהלים "רוקן" למעשה מהיתרון המובהק שהיה טמון בו. כל חברות הביטוח יצאו בתחילת השנה הנוכחית במוצרי ביטוח חדשים, אך אף אחת מהן לא מביאה בשורה אשר ניתן לומר כי בעקבותיה יחזור מוצר ביטוח המנהלים להיות מוצר תחרותי בשוק. ביטול המקדם המובטח, מביא למצב בו קיים מוצר אחד בשוק, דבר שאינו נכון מבחינה תחרותית ומגביל את האפשרויות.

בנוסף ביטול המקדם המובטח מעלה את רמת אי הודאות הקיימת היום בשוק הפנסיוני. להזכירכם בעבר גובה הפנסיה לה היה זכאי אדם היתה ברורה וידועה מראש. אדם שנכנס למקום עבודה ועבד באותו מקום עבודה במשך 35 שנה, ידע כי עם צאתו לפנסיה תשולם לו פנסיה של 70% משכר המבטא את שכרו האחרון או ממוצע של השכר אותו הרוויח במהלך השנים.

החסכון היה באמצעות קרנות פנסיה שהבטיחו צבירת זכויות, קרנות הפנסיה הוותיקות או תשלום הפנסיה מתקציב המוסד בו עבד במשך השנים. סגירת האפשרות להצטרף לקרנות הפנסיה הותיקות, ומאוחר יותר הפסקת הפנסיה התקציבית, גרמו לשינוי בשיטת החסכון לפנסיה והחסכון שונה מחסכון של זכויות לחסכון על בסיס צבירה.

לקוח חוסך במהלך ימי עבודתו סכום בקרן הפנסיה, ועם הגיעו לפנסיה תקבע גובה הקיצבה שלו על פי הסכום אותו חסך מחולק במקדם הקיצבה שנקבע לו.
יש לשים לב, כי כאשר לקוח החל בחסכון לפנסיה, לא היה ניתן לומר לו כמעט כלום על הפנסיה שצפויה לו בגיל פרישה. הלקוח קיבל החלטה כאשר המשתנה החשוב לו ביותר, התוצאה, מה תהיה גובה הקיצבה - לא עומד מול עיניו.

הבטחת מקדם הקיצבה בביטוח המנהלים איפשרה ללקוח לדעת לפחות משתנה אחד בנוסחה שעל פיה נקבעת הפנסיה שלו, המכנה. ביטול מקדם הקיצבה הגביר ומגביר עוד יותר את חוסר הוודאות של הלקוח בבואו להחליט על חסכון פנסיוני.

אז לאן זה מוביל?
אין שום ספק כי ביטול המקדם פגע הן במוצר ששווק על ידי חברות הביטוח והן בלקוח. חשוב שחברות הביטוח יצליחו לייצר מוצר "חדש" אשר ייהנה מתכונות או "הבטחות" שלא קיימות היום בקרנות הפנסיה המקיפות, גם לטובתן, לטובת סוכניהן ומפיציהן וגם לטובת הצרכן. אי יצירת מוצר כזה תנוון כמעט לגמרי את יכולתן של חברות הביטוח להתמודד בשוק, וישאיר את השוק למוצר אחד בלבד, קרנות הפנסיה, מצב אשר אינו נכון לצרכן הסופי.

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מיסוי או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות