איך נבחר השקעה בחברת תאי גזע? הנה דוגמה
מילא שהתקשורת הפיננסית בקושי הזכירה את העובדה שסוכנות פיץ' העלתה את הדרוג של יוון שלשום ושמשקיעים מכול העולם מתנפלים על האגחי"ם היוונים אבל גם העובדה שה-Congressional Budget Office הוריד את תחזית הגירעון התקציבי של ארה"ב ב-2013 ל-642 מיליארד, מ-845 מיליארד וזאת בהשוואה לגירעון של 1.1 טריליון ב-2012, בקושי הוזכרה.
זה הגירעון הנמוך ביותר מאז 2008 וקצב הירידה הגדול ביותר. זה גם מאותת, לכול מי שטיפה מבין בכלכלה, שיגייסו פחות כסף באמצעות הנפקות אגחי"ם (כבר הודיעו לדילרים), ששוק האגחי"ם לא עומד להתרסק ושהריביות לא יעלו בקרוב. לך ותבין מדוע מתפלאים שמדדי המניות שוברים שיאים.
איך בוחרים השקעה בחברת תאי גזע?
ראשית אין שום ספק שכול תיק השקעה מכובד, של משקיע הגיוני ולטווח הארוך חייב לכלול את "פינת תאי הגזע", לא יותר מ-2-3% מהתיק וכחלק מאותם 5-10% שמוקדשים לחלומות (צריך להשאיר מקום גם לחלומות אחרים). זאת כיוון שתחום תאי הגזע ממשיך להתקדם בכיוון להגשמת החלום והגשמה כאן (עדיין יש ספקנים) תביא למשקיע שבחר בחברה הנכונה לא פחות, הרבה יותר למעשה, משהביאו מימושי חלומות עבר גדולים כמו אמג'ן (סימול:AMGN) בביו או קוואלקום (סימול:QCOM) ב-IT. יחד עם זאת הבחירה המצליחה בתחום תאי הגזע היא, בשלב הנוכחי, כמעט משימה בלתי אפשרית. נתחיל בדוגמה ונסיים בניסיון להגיע למסקנות כל שהן.
ראינו שהחברה האוסטרלית, Mesoblast (סימול:MSB.AX באוסטרליה או MBLTY בארה"ב), שאחריה אנחנו עוקבים מקרוב לאחר שטבע (סימול:TEVA) רכשה את ספלון שהחזיקה כ-20% בחברה, גייסה לאחרונה ובקלות 170 מיליון דולרים לפי 6.30 דולר אוסטרלי המניה (כשני אחוזים מתחת למחיר השוק בעת ההנפקה במרץ השנה וכ-10%מעל המחיר הנוכחי). החברה הודיעה שטבע (סימול: TEVA), הפרופסור Silviu Itescu, מייסד החברה שמשמש כיו"ר, מנכ"ל וראש ועדת הייעוץ המדעית שלה ושאר המשקיעים הקודמים, ניצלו את מלוא הזכויות שלהם ורכשו המניות המוצעות. החברה, שהוקמה ב-2004 אבל, כמו כול החברות האחרות בתחום, עדיין בשלבים של ניסויים, נסחרת היום בשווי שוק של 1.7 מיליארד דולרים. כול המשקיעים הגדולים שלה מוכנים לשלם, ב-2013, לפי הערכת חברה הגבוהה פי 11 יותר ממה ששילמו ערב ההנפקה הציבורית ב-2005 ופי 3 יותר ממה ששילמו בהנפקה פרטית ב-2011. לפני שנתיים כיסו רק 4 אנליסטים את החברה וכעת מכסים אותה 11 ומהטובים בתחום. המניה, מאז ההנפקה, עברה זעזועים רבים וחדים אבל מה שאפשר להבין מהערך שהולך ומתנפח וממספר האנליסטים החדשים הוא שהשוק מאמין ש- Mesoblast אכן צועדת בכיוון הנכון.
מן הצד השני ישנה חברה אחרת, Athersys Inc (סימול: ATHX), שאפשר לומר שצועדת על מסלול דומה לזה של Mesoblast (פתוח של רפואה מחדשת, regenerative medicine באמצעות תאי גזע) אבל שערך השוק שלה כ- 6% מערכה של Mesoblast ומאז שנכנסה זו לשוק המניה שלה יורדת כול הזמן (להוציא קפיצה פה ושם). הפער נובע מהעובדה שוול סטריט מחבבת את Mesoblast, נקודה.
ההשוואה בין שתי החברות מראה שאין דרך בעולם שמשקיע, לא חשוב מיהו או כמה מבין הוא ברפואה ריגנרטית, יכול להחליט במי מבין השתיים כדאי להשקיע. אפילו העניין הגדול שמגלות בשתיים חברות מובילות כמו טבע ב-Mesoblast ופייזר (סימול:PFE ) ב-Athersys לא היה עוזר להחלטה.
האם MSB "יקרה מידי"? האם ATHX "זולה מידי"? ומדוע בהפרשים שכאלו? השאלה של "איך לבחור השקעה מנצחת מבין מניות חלום?" אינה מוגבלת לתחום תאי הגזע כמובן. היא קיימת מאז המציאו את הבורסות ובכול התחומים. בתחילת שנות השמונים למשל הונפקו עשרות חברות ביו טכנולוגיה. הלכנו אז להרצאה תחת הכותרת, "איך בוחרים חברת ביו מנצחת?". אף אחת משלושת אניות הביו הגדולות של היום, כמו אמג'ן (סימול:AMGN) או ג'אנאטק (היום בבעלות רוש ואז עם הסימול DNA) שהיו אז חברות חלום לא נבחרה ובמניות שעליהן הומלץ בכנס כמו ביו טכנולוגיה כללית (היום סאביינט) של פרופסור חיים אביב, וחברה בשם אמריקאן ביו סיינסס מפלורידה, הפסידו המשקיעים את כול כספם.
לאחר מכן באו גלים של חלומות בתחום האופטיקה, הלייזר, התוכנה, הגנומיקה ועוד. ההצלחה הגדולה שלנו בניבוי חלומות הייתה דווקא בתחום המכשור הרפואי כאשר ראינו , בסוף המאה שעברה, של חברה בשם Intuitive Surgical (סימול:ISRG) ונדלקנו על המוצר שלה, רובוט הדה וינצ'י, מהדורה מורחבת של הרנסאנס של מזור טכנולוגיות (סימול:MZRTF). הבנו מיד שאם תצליח החברה להגיע למוצר שמיש ובמחיר "נורמאלי" תהיה זו הצלחת ענק מה שבאמת קרה וכתבנו על כך הרבה. אבל ISRG פיתחה נישה ללא תחרות (הייתה לה מתחרה אחת אותה רכשה בכספי ההנפקה).
תחום תאי הגזע וה Rregenerative medicine שקשורה לו בטבורה, הוא החלומי והגדול מכולם וגם תחרותי בצורה קיצונית. הצלחה בתחום אכן תשנה את העולם הרפואי. הבעיה היא שהמשתנים ש"יחליטו" מי תהיה האמג'ן של התחום בלתי ניתנים כרגע לחיזוי ובעיקר בגלל גורם הזמן וההתפתחויות הטכנולוגיות. המרחק לשוק רחוק, כמה שנים טובות וטכנולוגיות חדשות נוצרות בקצב מהיר. בוול סטריט בטוחים שזה יקרה והתשואה הפוטנציאלית על ההשקעה המוצלחת תהיה מדהימה ולכן יש משקיעים שמוכנים לשלם יותר ויותר בעבור חברות שנראות להן בעלות פוטנציאל הצלחה גבוה וההערכה, כרגע, קשורה יותר בתדמית שסביב החברה ופחות בעובדות.
איך ממקסם המשקיע את סיכויו להשתתף בחגיגת תאי הגזע אם וכאשר תתממש? בראש וראשונה הוא חייב ללמוד מי ההנהלה? לחפור ולגלות מיהם האנשים (כולל הדירקטורים וצוות הייעוץ המדעי) במיוחד המנכ"ל, שמובילים ואינפורמציה כזו קלה להשגה, החל מאתר החברה וכלה ב-20-F שלה. Mesoblast כדוגמה חייבת את הערכתה לפרופסור Itescu בדיוק כשם שהערכות השיא שקבלה AAPL שייכות היו לסטיב ג'ובס או במקרה של טבע לאלי הורוביץ. סיימתם לבדוק את ההנהלה תעברו לשתפי"ם אבל לא רק עם מי השת"פ אלא גם מה סוג ההסכם, השותפות בין פייזר ל- Athersys אינה "חזקה" כמו השותפות של Mesoblast עם טבע (טבע גם מממנת את הניסויים הקליניים).
בנוסף צריך לנסות ולהבין לאן החברה בדיוק הולכת ובשביל זה צריך לבדוק מה המוצרים המדויקים שהיא מפתחת (באתר החברה) ולנסות למקם כ"א מהם ובתחום המתאים בעולם הרפואה ולקחת בחשבון את גורם "הזמן לשוק". הדבר האחרון שחשוב לבדוק הוא "מערכת היחסים עם וול סטריט". כמה אנליסטים מעורבים ורמתם (באתר החברה), האם יש מעורבות מוסדית? (באתר הנאסד"ק), המחזורים, כמות החשיפה בתקשורת (בגוגל ואחרים) וכמובן המקורות הכספיים של החברה (לפי זה תוכלו להעריך מתי לבצע רכישות). מי שבודק את כול המשתנים הללו מבין מדוע Mesoblast "שווה" הרבה יותר מ-Athersys. מבחינות אלו חברות כמו ACTC ו-PSTI מעניינות.
כול זה נכון למשקיע שמוכן להפשיל שרוולים וגם אז עדיף שיחלק את סכום ההשקעה המוקצב לחלומות כאלו בין 5-6 חברות. למשקיע שאינו רוצה להתאמץ ובכול זאת רוצה להשתתף במשחק הצעתנו היא שישקיע באחד מסלי הביו טכנולוגיה שם נמצאות כול חברות תאי הגזע הציבוריות או להשקיע במניות כמו TEVA (שמחזיקה נתחים גדולים ב-Mesoblast, למעלה מ-25% לאחר ההנפקה ובגמידא-סל, שם היא מחזיקה כמחצית מההון. טבע היא מהמובילות בתחום), חברת רוש השווייצרית (סימול:RHHBY), נובארטיס (סימול:NVS) או סאנופי הצרפתית (סימול:SNY) ועוד. כישלון בתחום תאי גזע לא ישתקף בגדול במניות שלהן אבל הצלחה כן.
ואם בחשיבותה של הנהלה אנחנו מדברים הרי לכם סודה סטרים (סימול:SODA):
הפעם האחרונה שסקרנו את החברה הזו הייתה בסוף דצמבר 2012 ואין לנו כמעט מה להוסיף היום שהרי את חשיבות ההנהלה הנוכחית להצלחת החברה פרטנו אז וגם בכתבה הראשונה שעשינו על SODA מיד לאחר הנפקתה. רצינו רק להוסיף שלאורך השנים הרבות שאנחנו עוקבים אחרי חברות והצלחותיהן או כישלונותיהן בוול סטריט למדנו לכבד יותר דווקא הנהלות שמצליחות להוביל חברות להצלחה מסחרית גדולה, לאורך שנים ובשוק תחרותי ביותר שבו אין לחברה שום יתרון יחסי מלבד הניהול. SODA מסתמנת כאחת כזו.
נכון, הם ידידותיים לסביבה, מעניינים בחדשנותם והכול אבל הם לא האי-פון החדש ששינה את תעשיית המשקאות. הם לא נולדו אתמול, לא המציאו את הגלגל ושנים רבות הם מתחרים, ללא הצלחה, בשוק הכי רווי ומול מתחרות הכי חזקות שיש. עד שהגיע דניאל בירנבאום. הכרנו היטב את החברה לפני בירנבאום. האיש לקח מוצר קיים, שולי וחיוור והפך אותו לתוסס, מרכזי ובשלל של צבעים. זה כאילו להוציא את "אתא" מהאדמה ולהפוך אותה לאיום על ויקטוריה סיקרט, Bare Necessities או Hanes ואם אחד כמו בירנבאום היה מוצא את "אתא" לבטח היה מצליח לעשות זאת (אפשרי בהחלט בתפרון).
כן, SODA מתחילה להוות איום. "בקוקה קולה כבר לא מתייחסים אליהם כיתוש", אמר לנו מנהל השקעות בניו יורק, "הם חושבים שזו דבורה. כשיבינו שזה דבור יציעו הצעה". האיש מחזיק בהרבה מניות שאותן הוא אוסף בכול ירידה וכאלו עדיין צפויות ולו רק בשל התאהבותה של וול סטריט במניה שכבר חצתה את מחירי היעד החדשים שעודכנו מעלה במהלך השבוע האחרון. כפי שהסברנו בכתבה הקודמת בירנבאום הצליח להחדיר את המותג שלו (אם בדרך הפרסומת בגמר הפוטבול או בדיבורים שלו על קוקה ופפסי) לתודעת הפרשנים המובילים והרשתות המובילות והעלייה במכירות בארה"ב היא ההוכחה להצלחתו (בתקופת ההנפקה טענו שזה יהיה המבחן העיקרי להצלחתה של החברה).
כאשר קרמר הגדול עונה למאזינה ששואלת אותו, לאחר העליות של יום ג', אם למכור את SODA שאותה היא מחזיקה מההנפקה, "לא, הם זה עתה סיימו אסיפת אנליסטים וכולם מטורפים אחריהם וטוענים שהספור (של סודה) אמתי. אני מצטער שלא הלכתי לאסיפה כיוון שקרה שם משהו ששינה דעתם של אנליסטים חשובים, רק תזכרי, המחיר ספקולטיבי והשורט על המניה גדול. תזכרי, שעל סודה סטרים אנחנו מדברים, לא על קוקה-קולה שהיא טיפה יותר רצינית..." קרמר, בציניות או בסגנון הדיבור שלו "מקרב/מקשר" את SODA ל-KO וזה לבדו, לדעתנו, מסביר חצי מהעלייה של יום ג'. אז כרגיל, כשוול סטריט מתלהבת צריך להיזהר אבל לטווח הארוך? תבדקו.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.לעופרה בקשר ל ACTCדידי 19/05/2013 17:38הגב לתגובה זו0 0אני קניתי ביום שישי האחרון ומקוה שניכנסתי בזמן ואחכה פחות ממך. תאי גזע זה הבריאות של המאה ה 21סגור
-
10.בקשר ל ACTCעפרה 18/05/2013 21:48הגב לתגובה זו0 0ברור שאתייחס במניה שאני מושקעת בה כמעט 3 שנים. אסב תשומת לב המשקיעים להודעת החברה האחרונה שלדעתי זו התקדמות עצומה בניסוי הקליני. לא תיארתי לעצמי כמה סבלנות צריך בענף זה שלא לדבר על אמונה.סגור
-
9.ולמה אף מילה על bcli בריינסטורם?!!!!!!מר ; ״בריינסטורם״ 18/05/2013 09:25הגב לתגובה זו2 0שלמה ! לפני כשנתיים המלצת על בריינסטורם , האם היום אתה עדיין ממליץ ? אם אפשר סקירה לגביה תודה,סגור
-
8.את בריינסטורם לא להזכיר?מר: בריינסטורם׳ 17/05/2013 23:56הגב לתגובה זו1 0חברת תאי הגזע שהכי קרובה לסוף ולא להזכיר אותה אף לא במילה הרי לפני כ שנתיים לא הפסקת לשבח אותה והיום אתה נוטש אותה למען אחרות (בוגד) לא יפה קצת התייחסות לחברה שבאמת עשתה כבר הרבה חסד עם חולים רבים שמצבם היה סופני והרי זה פלא היא נוטעת המון תקווה בחולי הAlsוכמו שרוב האנליסטים כבר אמרו עליה שהיא החלוצה בתחום והראשונה שתגיע עם פתרון בעה״ש למחלה המקוללת הזאת , כידוע בריינסטורם גם מפתחת תרופה המבוססת על תאי גזע לטיפול בטרשת נפוצה וגם לאלצהיימר וגם לניוון שרירים עוד תשמעו רבות אודותיה, בהצלחה!!!!!סגור
-
7.car+uri שלמה,דעתך?ממריא 17/05/2013 23:49הגב לתגובה זו0 0נמצא בהם כשנתיים, לא מפסיקות לעלות.(חמסה) שלמה, דעתך האם זה זמן לממש או שיש בשר להשקעה שם לפחות לעוד חמש שנים קדימה?סגור
- טען עוד
-
6.נבחר איך שבחרת את טאואר (ל"ת)החכם 17/05/2013 21:04הגב לתגובה זו3 0סגור
-
5.יש לנו כל כך הרבה חברות בעלות פוטנציאל בתחום תאי הגזע..אבירם 17/05/2013 16:35הגב לתגובה זו2 1למה לא להזכיר אפילו אחת מהן??? אלביט מדיקל, בריינסטורם, פלוריסטם...?????????????סגור
-
4.מנכלזאביק 17/05/2013 16:08הגב לתגובה זו0 0שלום שלמה קניתי בהערכה את עצתך : חפש את המנכ"ל - וגם קניתי מניות בהתאם. ואז הטלנט .מתפטר...אני בטוח שאתה יודע במי מדובר. כדאי להכניס גם משתנה זה ל "נוסחה". נהנה מכל רשימה שלך.סגור
-
3.OSIR איך אתה לא מציין אותה???? (ל"ת)דוד 17/05/2013 11:34הגב לתגובה זו0 0סגור
-
למה?שלמה גרינברג 17/05/2013 13:42הגב לתגובה זו0 0כי יש אין ספור חברות ציבוריות ופרטיות בתחום תאי הגזע ואוזיריס אחת מהן.סגור
-
OSIR- היחידה עם תרופה מאושרת בתחוםדוד 19/05/2013 09:47הגב לתגובה זו0 0כי זאת חברה לתאי גזע עם תרופה מאושרת באוסטרליה ניו זילנד שוויץ ותחת התוויה בארהבסגור
-
2.שלמה תודהזאב 17/05/2013 10:18הגב לתגובה זו1 1מה אתה אומר על Alnylam Pharmaceuticals ?סגור
-
חברה מעניינת, אבלשלמה גרינברג 17/05/2013 13:45הגב לתגובה זו0 0מתקשה לעלות מכירות ומפסידה בגדול. העליות לאחרונה (למעשה בשנתיים וחצי האחרונות הן יותר ציפיות + קרמר + כמה מנהלים שיושבים על הסחורה.סגור
-
1.איך לא הזכרת את פלוריסטם בהקשר של מזובלסט?? (ל"ת)יונה 16/05/2013 18:54הגב לתגובה זו1 3סגור
-
איך לא ראית שהוא כן הזכיר.ארז 16/05/2013 19:14הגב לתגובה זו2 2"מי שבודק את כול המשתנים הללו מבין מדוע Mesoblast "שווה" הרבה יותר מ-Athersys. מבחינות אלו חברות כמו ACTC ו-PSTI מעניינות. "סגור
-
מוזכרת, קרא שנית (ל"ת)אאא 16/05/2013 19:08הגב לתגובה זו1 1סגור