עשר המכות של החברות הישראליות: מה צפוי להקשות?

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי, מתייחס לגזירות והקשיים שצפויים להמשיך ולהכביד על צמיחת החברות המקומית
 | 
telegram
(5)

החברות הישראליות עוברות תקופה לא קלה של פגיעה ברווחיות. לא במקרה הבורסה בישראל מציגה תשואות נחותות על הבורסות העיקריות בעולם. לצערי בהסתכלות על השנה הקרובה, נראה שגם בעתיד הקרוב צפויה תקופה לא קלה לחברות הישראליות, כמעט בכל התחומים. עשר מכות אשר נופלות בתקופה הנוכחית צפויות להמשיך ולהקשות על החברות לצמוח ולשפר רווחיות.

פגיעה בצריכה הפרטית . מגוון גדול של תהליכים צפויים לפגוע בצרכן הישראלי ולהקטין את כוח הקניה שלו. מצד אחד ההכנסה נפגעת - מס הכנסה גדל, תוספות שכר למגזר הציבורי נדחות, קצבאות הילדים ירדו ומי ששכרו גבוה ישלם מס נוסף על ההפרשות הפנסיוניות. אך מנגד, הוצאות הצרכן גדלות משמעותית: מע"מ, מחירי החשמל, הסיגריות, האלכוהול וארנונה - כל אלה הינם רק חלק מהדברים בגינם נשלם יותר בשנה הקרובה, והיד (הממשלתית) עוד נטויה. צרכן שיש לו פחות כסף פנוי, הינו ללא ספק בשורה רעה לחברות הפועלות בשוק המקומי.

פגיעה בצריכה הממשלתית . קיצוץ בתקציבי תשתיות אמור לפגוע במגוון חברות העוסקות באופן ישיר ועקיף בתחום. קיצוץ רוחבי של 2%-3% בשאר תקציבי הממשלה כגון חינוך, פנים ובריאות צפוי לפגוע במגוון רחב של ספקים ונותני שירותים לכל המגזר הציבורי.

התחזקות השקל . המטבע המקומי נמצא בתהליך התחזקות מתמשך מול מרבית מטבעות החוץ. עיקר תשומת הלב מופנת לשערו מול הדולר, ונראה שבנק ישראל בצעדיו האחרונים שינה לטווח קצר את המגמה. אבל לטווח ארוך יותר סביר שנמשיך לראות שקל חזק. הבעיה מתחילה להיות גם בשערו של השקל לעומת האירו, אשר עשוי להיחלש ככל שהכלכלה האירופית תמשיך להפגין חולשה נגד הכלכלה האמריקנית. מדובר בעוד בשורה בעייתית, במיוחד ליצואנים הישראלים בכלל וליצואנים לאירופה בפרט, שסבלו פחות בשנים האחרונות בשל התחזקות האירו בעולם.

רגולציה . ממשיכה לפגוע בחלק גדול של החברות הישראליות. ההצלחה להוריד מחירים בתחום הסלולר מעודדת את הרגולטור לפעול להורדת מחירים בתחומים נוספים, כגון בנקים, , תעופה ועוד. לצרכן הישראלי מדובר אולי בבשורות טובות (בהנחה שאתה לא עובד בתחומים אלו), אבל לחברות ולמשקיעים בהן מדובר בבשורה פחות מעודדת.

הגדלת תגמולי ותקבולי המדינה . האוצר מנסה להגדיל את ההכנסות ממגוון חברות מובילות במשק. באלה העוסקות באוצרות הטבע, כגון חברות הגז וחברת איי.סי.אל +0.24% איי.סי.אל 1,693 +0.24% איי.סי.אל בסיס:1,689 פתיחה:1,690 גבוה:1,700 נמוך:1,668 תמורה:9,539,946 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , ישנו ניסיון להגדיל את תקבולי המדינה. בנוסף עולות בכותרות הצעות להגדיל מיסוי חברות מובילות, שנהנו במשך שנים מחוקים לעידוד השקעות. טבע -0.32% טבע 6,320 -0.32% טבע בסיס:6,340 פתיחה:6,311 גבוה:6,327 נמוך:6,282 תמורה:8,014,367 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: כדוגמא, גאווה ישראלית במשך עשורים, הופכת בשבועות האחרונים לשק חבטות של לא מעט עיתונאים ופוליטיקאים בשל שיעור המס הנמוך ששילמה.

תחרותיות גוברת . אנו רואים פעילות בהיקפים גדולים יחסית במספר תחומים לא קטן, אולם בשל תחרות עזה בן מספר שחקנים גדולים בתחום, הרווחיות נמוכה ביותר ולעיתים גם הפסדית. תחום התשתיות לדוגמא, הינו תחום שהיקף הפעילות בו בשנים האחרונות היה גדול למדי. אבל בהסתכלות בדוחות החברות המקומיות הגדולות בתחום, ניתן לראות בברור שהן לא מרווחות על מרבית הפרויקטים. גם בתחום המחשוב, נראה כי פרויקטים גדולים נלקחים במחירי הפסד, או רווחיות אפסית. 3 מתוך 5 חברות המחשוב הגדולות בישראל הפסידו כסף בשנה החולפת, וסביר שלא נראה שיפור משמעותי בתחום בתקופה הקרובה. תחום רשתות השיווק הגדולות מעיד גם הוא על מצב שבו למרות גידול בסניפים ותהליכי התייעלות, הרווחיות לא מצליחה להשתפר, והעתיד לא נראה ורוד במיוחד.

גיוסי הון . מי זוכר מתי חברה משמעותית גייסה הון בבורסה? הדבר לא קרה כבר זמן רב, ולמעט הזרמות כספי בעלי עניין במספר הנפקות "סגורות" מראש כגון {אפריקה} ו{אידיבי אחזקות}, לא ראינו גיוסי הון אמיתיים בבורסה בישראל כבר חודשים רבים. סביר להניח שמצב זה לא צפוי להשתנות בקרוב.

גיוסי חוב . למעט מספר מצומצם של חברות גדולות ומובילות (להערכתי סדר גודל של כ-100 חברות), שיכולות לגייס חוב במחירים זולים בשוק ההון הישראלי, מרביתן יאלצו לגייס מימון מהבנקים. הבנקים מצדם חייבים להגדיל את ההון (הוראות בזל 3 בעיקר) ולהיות סלקטיביים יותר במתן אשראי. המשמעות לגבי מרבית החברות הינו קושי גובר בקבלת אשראי מהבנק, ותשלום גבוהה יותר לברי המזל שכן יצליחו לקבל.

המחאה החברתית . בעלת חשיבות רבה לחיזוק כוחו של הצרכן הישראלי. ההשפעה על רווחיות החברות, לפחות לעת עתה, לא הייתה דרמטית. יחד עם זאת, חידוש המחאה בהחלט יכול להוות בעיה נוספת לחלק מהחברות הישראליות.

העלאת . לחברות שצלחו את כל המכות המצוינות מעלה, הועלה המס כך שהרווח הנקי שיראו בעלי המניות גם מהחברות המוצלחות יהיה נמוך יותר.

המכות הנופלות על החברות הישראליות בהחלט אינן מעודדות. נראה שנמשיך לראות פגיעה ברווחיות החברות הישראליות בשנה הקרובה - בשורה בהחלט לא מעודדת למשקיעים בבורסה הישראלית. האם הכל שחור? כמובן שלא. ישנם תחומים (מעט לצערי), שעדיין יכולים להציג שיפור בתוצאות בסביבה מאתגרת זאת, אבל זאת לרשימה נפרדת.

"הכותב עשוי להשקיע בניירות ערך, לרבות אלו שמוזכרים. הדברים אינם מהווים ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לכך."

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    אכן כתבה קצת משעממת (ל"ת)
    אורי 21/05/2013 22:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    שיעמום
    מוישגרויס 21/05/2013 22:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מאמר משעמם ,אדם משעמם .
    סגור
  • 3.
    ארצי הביא את קופות הדס ארזים לגבהים חדשים
    מוישעגרויס 21/05/2013 20:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מנהל השקעות ותיק ומנוסה
    סגור
  • 2.
    מאמר ארכאי ומשעמם (ל"ת)
    אנונימי 21/05/2013 15:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    חומר למחשבה מעניין (ל"ת)
    ישראל 21/05/2013 11:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות