מדוע ייצוא גז מישראל עדיף על פיתוח תעשיית פטרוכימיה מקומית?

אלה פריד, אנליסטית בכירה בלאומי שוקי הון, מתייחסת לסוגיה החמה שעל סדר היום הישראלי - כדאיות ייצוא הגז אל מול פיתוח תעשיית פטרוכימיה
 | 

המהפכה הטכנולוגית בתחום הפקת הגז והנפט מפצלים בים וביבשה, סוחפת את תעשיית הנפט הגלובלית. רק בשבוע שעבר, העלתה סוכנות האנרגיה האמריקנית את הערכותיה בדבר פוטנציאל גז ונפט מפצלים (shale/tight oil and shale gas) ל-32% מסך העתודות הגלובליות.

על-פי הפרסום האחרון, סין מובילה בגידול העתודות הנאמדות כעת בכ-1,115 TCF, וארה"ב נמצאת במקום הראשון בהפקה מפצלים בפועל, בעיקר בגלל פתיחות רגולאטורית לנושא והתקדמות טכנולוגית של התעשייה. להתפתחויות אלה השלכות לא מבוטלות על הגז הישראלי והתוכניות לניצולו. כידוע, בימים אלה מתנהל בארץ דיון נוקב ביחס להיקף העתודות שעל מדינת ישראל לשמור, וכנגזר מכך, בדבר כמות הגז הטבעי, שתוקצה לייצוא.

חרף צרכי השעה הבוערים, לא קשה להבין את אלו המבקשים לשמר את עתודות האנרגיה של ישראל ל-50 שנה הבאות, כפי שעשתה זאת ארה"ב במאה הקודמת. ברור גם, כי במצבה הגיאו-פוליטי של ישראל, ערכן האסטרטגי של עתודות האנרגיה משמעותי ולא יסולא בפז.

יחד עם זאת, חשוב להבין, כי אם יוחלט לשמר חלק משמעותי מעתודות הגז, יהיה הדבר הגיוני רק אם השימוש בהן יהיה לטובת המשק כולו ויופנה לצרכים כמו אספקת חשמל, גז לתחבורה, גז לבישול וכדומה. לדידנו הקמת תעשיית פטרוכימיה מקומית, המתבססת על גז זול, אינה נופלת תחת הגדרה של צרכי הכלל או צרכי המשק, והסיבות לכך הן רבות וכבדות משקל.

תחום הפטרוכימיה בעולם, המייצר קומודיטי לשוק הגלובלי, נשלט היום ע"י יצרנים בעלי היקף פעילות ענק. חלקם, נהנים ממחירי חומרי גלם ואנרגיה מסובסדים. בענף מכונים יצרנים אלה כ"Cost Advantage Producers", כאשר כיום הכוונה בעיקר לנסיכויות המפרץ ורוסיה. בשנים הקרובות, יצטרפו אליהם ככל הנראה גם יצרנים בצפון אמריקה, הנהנים עתה ממחירי גז טבעי נמוכים, זמינות של קונדנסאטים (נוזלים הידרו-קארבוניים) והזדמנויות ארביטראז' מנפט מסוג LTO המופק מפצלים, המשמשים כחומר גלם.

השפעתם של אותם יצרנים הנהנים מיתרון משמעותי בעלויות, מעיק על הענף כולו, ובדגש על בתי הזיקוק האירופיים. אך גם בתי זיקוק ומפעלי פטרוכימיה מהגדולים בעולם, הנמצאים בדרום מזרח אסיה, סובלים מהשפעת השחקנים "המסובסדים" על הענף.

זה המקום לציין, כי כמויות הגז שנמצאו בישראל הינן, כאין וכאפס, לעומת העתודות של מדינות כמו קטאר או רוסיה. זאת ועוד, עתודות פוטנציאליות של גז פצלים במדינות כמו רוסיה וסין, מגבירות במידה רבה את האיום על השקעה מקומית בפטרוכימיה מבוססת גז. כמויות הגז אשר נמצאו בישראל, וודאי אינן מספיקות להקמת תעשיה פטרוכימית עם אופק קיימות נרחב. לגודלה של תעשייה שכזו לא יהיה יתרון - מה שיקשה עליה מאוד להתחרות במחירי הגז הקיימים, ולהתמודד עם מתחרים דוגמת תאגיד SABIC הסעודי, הנהנה מנפט וגז מסובסדים ומשותפות והשקעה של שברון.

אם כן, פירושו של דבר, שהיתרון היחיד שתעשייה שכזו יכולה לבנות עליו בישראל, הוא אספקה של גז זול במשך עשור או שניים לכל היותר. נציין עוד, כי מדובר בתעשייה עתירת השקעות עם השלכות אקולוגיות לא פשוטות.

בהתחשב בגורמים שמנינו, לא מפתיעה העובדה כי אופציית היצוא תשמע כעדיפה על פני פיתוח תעשייה פטרוכימית לטווח קצר. לעניות דעתי, מן ההגינות שאם לא מדובר בטובת הציבור, מי שייהנה מרווחים על הגז, לא תהייה תעשייה קצרת אופק קיום, אלא החברות שהביאו לגילויו. ניתן כמובן לטעון שגם סקטור הגז עשוי להרוויח מפיתוח תעשייה פטרוכימית מבוססת גז, בשל הקדמת התזרים ממאגרים. בעיני - אין זו אחת האופציות האופטימליות לניצול משאבי האנרגיה שהתגלו, בעשורים הקרובים.

לסיכום, אופציית הייצוא, על פוטנציאל ההכנסות ממיסוי הגלומות בה, עדיפה לאין שיעור על הקמת תעשייה פטרוכימית קצרת אופק מבוססת גז טבעי כחומר גלם.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    בעולם מייצרים מתנול שמשמש כדלק למכוניות מתירס
    אורי 19/06/2013 10:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הרבה יותר הגיוני ופשוט ליצר מתנול מגז טיבעי, הכימיה בתהליך זה מאוד מעניינת ובהחלט שווה להשקיע בה, ולקבל גם דלק למכוניות ירוק וזול יותר. בניגוד לדעת האנליסטית הנל . ואגב אנליסטים , אנו עוד זוכרים את האנליסטית מפסגות שהיתה ממליצה על כי"ל ופתאום מצאה שם עבודה, יש לעקוב אחר מסלול ההתקדמות של הגברת שכתבה כתבה זו
    סגור
  • 10.
    הבלוף של פצלי הגז, תסתכלו על הנתונים
    ירון 19/06/2013 09:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    1. רוב הערכות הן של "גז שניתן להפיק טכנית" יש גם המון טונות של זהב באוקיינוסים שניתן להפיק טכנית, אבל זה לא משתלם. 2. לדוגמה כמה זה לא אמין. 40% מהעתודות של ארה"ב "נמחקו" בשנה שעברה בגלל הערכה טובה מעט יותר של שדה מרסלוס הענק. 3. נקודה שלישית בנושא של הפצלים היא שיא תפוקת הבאר הקצרה שלהם. צריך כל הזמן לקדוח בארות חדשות. בגלל זה התעשיה היום בארה"ב היא הפסדית במקומות שאין נוזלי נפט שעולים פי 5 מהגז. 6. בסין יש עתודות ענק, אבל ביניים הסינים לא רואים איך הם יפיקו אותן. עד שנת 2020 אולי יפיקו 60 BCM - פחות מ 2 אחוז של התפוקה העולמית. המצב במקומות אחרים כמו מקסיקו ואנרגנטיה ופולין לא מתקדם. 7. תסתכלו על המגמות של השוק הכי מפותח של זה בארה"ב. הרבה אוויר חם , אבל בסוף מחיר הגז היום הוא כפול יחיסת למחיר הגז לפני 20 שנה - בדיוק לפי המגמה ההיסטורית של מחירי גז. והמחירים במגמת עלייה. 8. אם אתם רוצים איזון - עתודות הפחם יורדות בקצב מבהיל. מ200 שנה ל112 שנה תוך 21 שנה. בקצב הזה הן נגמרות תוך 30 שנה.
    סגור
  • 9.
    דילמה מזויפת
    האזרח דרור 19/06/2013 09:38
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בוא נניח שלא מפתחים כאן תעשיה פטרוכימית. עדיין משתלם להשאיר את הגז בארץ. באופציה של ייצוא גומרים את הגז תוך 25 שנה, ואז מייבאים תחליפים יקרים פי 3 מהגז המקומי ופי 5 מהתמלוגים. בהנחה ששמים את כל הכסף בקרן עם ריבית ולא משתמשים בכלום לחינוך ולרווחה, עדיין מקבלים רק שליש מהכסף הנדרש לשם ייבוא הדלקים במקום הגז שייצאו. וזה בהנחה שמחיר הדלקים מפסיק לעלות. העניין הוא שכל תומכי הייצוא בכלל לא עושים את החישוב הכלכלי אלא מסתכלים רק על ההכנסות בלי להתסכל על ההוצאות. כל עסק נראה ככה טוב מאד.
    סגור
  • 8.
    אלה פריד לא צודקת ויש לשמור את הגז
    הרז"ה 17/06/2013 13:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני לא מבין בתחום. אם ננסה לייצא גז גזי בגלל מצבנו הפוליטי לא נקבל מחיר טוב בעבורו. אם ננסה להנזיל נאבד מחצית מהגז בעיבוד 50-15%פחת
    סגור
  • 7.
    חשבון שגוי למצב זמני
    hadshen 17/06/2013 08:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא ניתן לסבסד שום דבר לנצח, העלות יקרה מידי ותפיל את המסבסד. אפשר לקבל דוגמה להשוואה מהאנליסטית הנכבדה לעלויות שמדינת ישראל משלמת עבור המוצרים הפטרוכימיים שהיא צורכת, מה עלויות הפטרוכימיה של המשק הישראלי? הפער במחיר בין חומר גלם בסיסי למוצרים שימושים הוא אדיר וגם במחיר מופחת עדין מכפלת הרווח משיאה תוצאה הרבה יותר טובה. יצרן חומרי גלם זר אינו יכול לשלם עבור גז גולמי כולל הובלה למרחקים יותר מאשר תעשין פטרוכימיה מקומי.
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    הגז חייב לשמש כעתודת אנרגיה!! לא ליצא ולא לפטרוכימיה
    אשר 17/06/2013 08:08
    הגב לתגובה זו
    2 2
    כשהגז ייגמר, המשק ייבא גז נוזלי או נפט במחיר הגבוה פי כמה ממחיר הגז. אסור למכור את הגז לאחים עופר בזול (הטענה תמיד תהיה-ליצר מקומות עבודה) ואחר כך שהילדים שלנו יקנו אותו ביוקר
    סגור
  • 5.
    רגע , ומה אם נקים תשתית יקרה לייצוא ועוד 20 שנה
    אמיל 16/06/2013 15:57
    הגב לתגובה זו
    3 5
    מחירי הגז יהיו ברצפה ? למיטב ידיעתי, ייצור מתאנול אינו מסובך ואינו מצריך השקעות עתק - אבל יכול לשמש כתחליף לנפט.
    סגור
  • אתה מהאוטיסטים האלו ש"ממציאים" תחליפי דלק במחסן בבית?
    gg 16/06/2013 21:39
    הגב לתגובה זו
    6 0
    התשובה היא כן
    סגור
  • 4.
    לאשר את צמח , המדינה זקוקה לזה וזה הכי טוב לכול העם
    ברור 16/06/2013 15:48
    הגב לתגובה זו
    8 1
    לשגשוג הכלכלה, לרווחת הציבור הרחב.
    סגור
  • 3.
    מסקנה מצויינת (ל"ת)
    גל 16/06/2013 14:34
    הגב לתגובה זו
    7 2
    סגור
  • 2.
    האלטרנטיבה של שמירת עתודות גז , אינה קשורה לפיתוח תעשיה
    אנונימי 16/06/2013 13:53
    הגב לתגובה זו
    5 3
    פטרוכימית. אפשר לשמור עתודות לצרכי הגברת היתרון של תעשיה בארץ - בגלל חשמל זול יותר . המצאת אלטרנטיבה של פיתוח תעשיה פטרוכימית יש מאין .
    סגור
  • למה צריך תעשיה פטרוכימית בישראל? (ל"ת)
    אשר 17/06/2013 08:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • מחיר החשמל יהיה זהה אם תשמור גז ל25 שנה או 50 .אין קשר (ל"ת)
    לא אנונימי 16/06/2013 19:10
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 1.
    רחמים עם התמונות (ל"ת)
    משקיעי הגז 16/06/2013 13:46
    הגב לתגובה זו
    7 2
    סגור
  • למגיב מספר 1
    אור 17/06/2013 19:26
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הייתי שמחה ומן הראוי לראות את התמונה שלך בזמן שאתה מדבר בצורה כזאת על אדם אחר משוק ההון. אני בטוחה שהיא לא כל כך מלבבת.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות