מה אפשר להבין מהזיג-זג של ברננקי?
אחד השינויים המשמעותיים שהכניס ברננקי להתנהלות הבנק המרכזי הוא מדיניות השקיפות, וזאת בניגוד למדיניות העמימות שנקט קודמו הנגיד גרינספן. שקיפות זו מתבטאת בקיום מסיבת עיתונאים עם שאלות פתוחות, ריבוי הופעות פומביות, נגישות של מידע באתרי האינטרנט של הפד, פרסום תחזיות ונתונים כלכליים.
מעל הכול, שקיפות זו מתבטאת בדיבור ישיר יותר ומפורש יותר השוק. בניגוד לגרינספן, שהיה מדבר באופן מעורפל, בתחביר מסויג, שהיה גורם לבלבול, ברננקי יחסית מדבר בצורה מפורשת שניתן להבין, ובעיקר "לחזות" את פעולותיו על סמך דיבורו. ואולם, נראה שדווקא השקיפות הזו היתה המקור לגודל ההפתעה שבה קיבל השוק את החלטתו של הבנק הפדרלי בשבוע שעבר שלא להתחיל כבר עתה בצמצום ההרחבה הכמותית.
הרי לכל אורך החודשים האחרונים, הבנק המרכזי הכין את הקרקע לקראת תחילת הצמצום בספטמבר, הן בהתבטאויות החוזרות ונשנות של ברננקי ויתר חברי הפד וגם באמצעות הדלפות לתקשורת. ואמנם, כבר הרבה זמן לא ראינו קונסנזוס כזה בשוק. כמעט לא היה איש שהעז להמר שהבנק לא יתחיל בצמצום.
אז מה קרה? האם השוק הבין לא נכון את ברננקי וחבריו בשבועות האחרונים? נראה שהבנק באמת ובתמים התכוון להתחיל בצמצום ובחר מבחינה אסטרטגית להכין את השוק מבעוד מועד למהלך הדרמטי הזה, כדי לאפשר תהליך הדרגתי של "תמחור", אבל ממש ברגע האחרון חברי הבנק קיבלו רגליים קרות וחזרו בהם.
למה? מה גרם לזיג-זג הזה? מעל הכול מדובר באיתות מדאיג לגבי מצבה של הכלכלה האמריקנית. בשוק עקבו בחודשים האחרונים אחר נתוני התעסוקה, אשר הצביעו על ירידה מתמשכת באבטלה בשנה אחרונה מ-8.1% ל-7.3%. אבל זה רק הנתון הראשי, אשר מעט מעוות את התמונה האמיתית לגבי המצב בשוק התעסוקה.
כבר בעדותו בקונגרס אמר ברננקי שנתון האבטלה מטעה וכי המצב האמיתי גרוע יותר. הירידה באבטלה נובעת יותר מהירידה בשיעור ההשתתפות ופחות מאשר ייצור אמיתי של משרות. גם התמ"ג עדיין נמוך מאוד סביב 2%. אבל כל זה רק מגביר את הבלבול, שהרי הנתונים הללו היו ידועים מראש ועל כן מדוע אותת הבנק בחודשים האחרונים על צמצום. כמו כן, קשה גם להבין מדוע להמשיך במדיניות ההרחבה שאינה מספקת תוצאות כלכליות משמעותיות ורק מרחיבה את הפער בין השוק הפיננסי לכלכלה הריאלית. איזה נזק היה נגרם אם הבנק היתה צמצום מינורי של 10 מיליארד דולר?
ברננקי מסיים את כהונתו בדצמבר ומי שתהיה מחליפו ככל הנראה, ג'נט ילן, מקבלת לידיה את תפוח האדמה הלוהט הזה. היא זו שתצטרך לנהל את המשימה הקשה הזו של נטרול הדרגתי של ההרחבה הכמותית, שטומנת בחובה סיכונים שעדיין קשה להעריך מראש. זו תהיה כעת מלאכה קשה אף יותר, לאור הפגיעה באמון של השוק בבנק הפדרלי ובמסרים שהוא משדר. ברננקי ביצע את הניסוי, וילן תצטרך להתמודד עם תוצאותיו, לטוב ולרע.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מה זה לא תחזור למיתוןshortly 24/09/2013 18:25הגב לתגובה זו4 0היא כל הזמן לא באמת יצאה מהמיתון כשכל משק בית חייב חוב לאומי והבורסות שותות מזומן.והמובטלים כבר לא פונים לכן גם לא נספרים זאת אשליה כלכלית לניסוי אקדמי באש אמיתית.ברננקי ופישר לא יודעים איך לרדת מהעץ והמכונית תתדרדר ללא ברקסים.אובמה עשה לברננקי את מחוות חייו כמו שבוש לא הכניס לכלא את כל הגולדמנים והלהמנים.השיטות לא השתנו רק הפראיירים חזרו לקנות סחורה מולאמת דה-פאקטו.סגור
-
2.הזיגזג של בארנאנקי?שלמה גרינברג 24/09/2013 14:55הגב לתגובה זו0 5מי שקרא את הפרוטוקולים של הפאד מאז משבר 2008 וההחלטה על ההנזלה ומי שהקשיב לנאומיו ועדויותיו של בארנאנקי מאז אינו צריך להתפלא על ההחלטה שלא להקטין רכישות אגחי"ם. זה לא הבנק הפדראלי ש"הכין את הקרקע לקראת תחילת הצמצום בספטמבר" ובארנאנקי גם לא אמר לוועדה "שנתון האבטלה מטעה וכי המצב האמיתי גרוע יותר". מדובר במלחמת כותרות של פרשנים שמנפחים קטעי דברים על מנת לזכות ברייטינג. גולדמן סאקס למשל טענה, ערב הישיבה האחרונה, שהפסקה ברכישות תגרום נזק כבד. בארנאנקי וגם ילן שתומכת במדיניותו של בארנאנקי מההתחלה, עקביים בדבריהם. נכון, מדובר בניסוי (שהוא חלק מתוכנית ההצלה לאחר המשבר) שעד כה הציל את המשק הגלובאלי (לא רק האמריקאי) ושאינו תפוח אדמה לוהט. המטרה בבסיסה אינה רק הנזלה אלא בעיקר להראות לעולם שארה"ב לא תאפשר חזרה למיתון. אפילו הפרופסור רוביני שינה דעתו בנידון בראיון שנתן השבועסגור
-
1.short market real price (ל"ת)shortly 24/09/2013 14:36הגב לתגובה זו1 0סגור