למרות התחזקות הכלכלה תוכנית התמריצים נמשכת, עד מתי?

איתי מנשה, מנהל השקעות בחברת תכלית דיסקונט, העוסקת בניהול תיקי השקעות, מתייחס לכלכלת ארה"ב המתחזקת ולשינויים וההחלטות שנדרשים להתבצע בעקבות שיפור זה
 | 
telegram
(2)

מדדי המניות בארה"ב מגיעים לשיאים חדשים, ורושמים תשואות מרשימות מתחילת השנה, למרות שאף האופטימים לא ניבאו שנה כה מוצלחת. אם נסתמך רק על ביצועי מדדי המניות, ניתן לחשוב שהכלכלה הגדולה בעולם נמצאת על פסי צמיחה יציבים וטובים, אך המציאות עדיין רחוקה מכך. הסיבה העיקרית לעליות המרשימות הינה הריבית הנמוכה ותוכנית התמריצים, אשר גרמו לירידת תשואות באג"ח, כך שהאפיק המנייתי נותר עם פוטנציאל הרווח הגדול ביותר ואליו זורם הכסף.

עד מתי תימשך תוכנית הרכישות של הפד?
נראה שזוהי השאלה שמעסיקה את השווקים הפיננסים בחודשים האחרונים. השווקים מתנהגים בעצבנות, כמכורים למנת התמריצים מהפד. ככל שהוודאות להמשך ואורך תוכנית התמריצים עולה, כך גם מדדי המניות והאג"ח עולים בהתאם. מנגד, מצמוץ קל, רמז לשינוי בתוכנית או נתון טוב מהצפי שבעקבותיו אולי יוחלט לצמצם את תוכנית הרכישות, ומדדי המניות יורדים בהתאם.

על פי הנתונים בארה"ב אין צורך אמיתי בתוכנית אגרסיבית הכוללת הזרמה של 85 מליארד דולר בנוסף לריבית אפסית. האבטלה ירדה מרמה של 10% ל-7.3%, מחירי הבתים עלו בכ-12% מתחילת השנה, הצריכה הפרטית במגמת שיפור והצמיחה עולה מעל הצפי. מצב הכלכלה עדיין רחוק מלהיות מושלם, אך הפעולות שנוקט בהם הפד נועדו לכלכלה במצב של שיתוק הנמצאת פסיעה ממיתון קשה.

אם כך, מדוע תוכנית התמריצים עדיין נמשכת? או למה, לכל הפחות, אין הפחתה הדרגתית בכמות הרכישות? בתחילת הקיץ היו התבטאויות על הקטנה הדרגתית של הרכישות בעקבות שיפור בכלכלה. בתגובה לכך תשואות האג"ח עלו בחדות. על מנת להרגיע את השווקים ולהוריד את תשואות האג"ח, הפתיע הפד בספטמבר האחרון והודיע כי רכישות האג"ח ימשיכו כסדרם. נראה שראשי הבנק המרכזי חוששים מתגובת השוק, בעיקר לאור מצבה המשתפר, אך עדיין שברירי ו"עדין" של כלכלת ארה"ב, היא תתקשה להתמודד עם עלייה חדה ברמת התשואות.

אחד מהאתגרים העומדים בפני ג'נט יילן, נגידת הבנק המרכזי החדשה, הוא הכנת תוכנית מסודרת להפסקת תוכנית התמריצים, מבלי "להלחיץ" את השווקים. אחד הסיכונים בהמשך תוכנית כה אגרסיבית, לכלכלה שאינה זקוקה לה עוד, היא התנפחות בועת מחירים. כבר היום ישנם קולות הטוענים כי ביצועי החברות אינם תומכים במחירי מניות כה גבוהים.

לדעתי, תוכנית התמריצים תמשך כסדרה, ומי שתמשיך לנהל אותה למעשה היא התנהגות השווקים הפיננסים, ולא הבנק המרכזי. החשש מתגובה לא פרופרציונלית של השווקים להפסקה של תוכנית התמריצים, גדולה מהחשש להתנפחות בועת מחירים. אני מאמין כי הפסקת תוכנית התמריצים תחל כאשר כלכלת ארה"ב תראה התאוששות אמיתית וברת קיימא, כזו שהשווקים הפיננסים "יאמינו" לה, ותגרום להם לבחון את משמעות הנתונים עצמם, ולא את משמעות תגובת הבנק המרכזי בעקבות הנתונים. עד אז, סביר שנראה את האפיק המנייתי ממשיך לחגוג באדיבות הבנק המרכזי.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מה רמת האינטליגנציה שלך איתי? (ל"ת)
    מבין 25/11/2013 14:50
    הגב לתגובה זו
    0 8
    סגור
  • עם תגובות כאלו עדיף של תגיב
    קצת צניעות 26/11/2013 10:25
    הגב לתגובה זו
    6 0
    איתי לימדו שהייתי ילד שאם אין לך משהו חכם להגיד אז עדיף לשתוק.אח"כ שהתבגרתי טיפה אבי (איש בעל רמת אינטליגנציה גבוהה ד"א) אמר לי שלהעביר ביקורת מבלי לנמק בעיקר מעידה על המבקר וגם במקרים כאלו עדיף לשתוק...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות