מעזה ועד הפקיעה, 5 נקודות על הבורסה בימים אלו

כיצד הבורסה מתנהלת בימים של מצב ביטחוני רעוע? האם נגידי הבנק המרכזיים בעולם מטיבים עם המחזורים? ומה הפקיעה יכולה להעיד על הנעשה בשוק ההון - הכל בטור חודשי חדש
 | 
telegram
(4)

בטור זה אנסה לשים דגש על המסחר בתל-אביב בחודש האחרון, עם דגש מסוים על שוק המעו"ף. עברנו חודש מעניין:
1. מבצע "צוק איתן".
2. אירועים בנובורוסיה (MH17, התפתחויות בלחימה).
3. נגידי (ונגידות) בנקים מרכזיים שהחליטו להפוך ליועצי השקעות ולהצביע על "בועות" (כגון אג"ח קונצרניות בארץ, ביוטק ורשתות-חברתיות בארה"ב, דיור בארץ ובריטניה). כמובן שהם לא דיברו על ה"בועה" הגדולה באמת שתחת אחריותם היותר ישירה (ריביות אג"ח ממשלתי) ואשר מחוללת במידה רבה את השאר.
4. שמועות על מיזוג ענקית התרופות, פריגו.
5. פקיעה off-price במספר נקודות מדד.

באופן מעניין המסחר במהלך החודש האחרון בארץ היה יציב למדי, הן במדד המעו"ף והן בצמד המט"ח דולר - שקל (המתנהג כאילו חזרנו לימי "רצועת האלכסון"). ביום חמישי סגרנו עם סטיית דולר - שקל של כ-4% וב מדד ת"א 35 +0.33% מדד ת"א 35 2,260.15 +0.33% מדד ת"א 35 בסיס:2,252.81 פתיחה:2,236.8 גבוה:2,260.15 נמוך:2,236.8 תמורה:1,322,797,375 לעמוד ציטוט חדשות גרפים הרכב מדד ביצועים כתבות נוספות בנושא: של 8.4% (קרוב מאוד לשפל כל הזמנים אשר אירע בשנה האחרונה).

מסחר תוך כדי מלחמה
קראנו המלצות שפורסמו על-ידי בנקים להימנע ממסחר ושינוי תיקים בזמן המלחמה. המלצה זו נכונה עבור "סוחר העדר" הטיפוסי אשר נוטה להגיב באיחור של יום-יומיים ובפאניקה (השוק ירד? למכור את כל התיק!). באופן כללי אמירה זו אינה נכונה, ובפרט:

1. עבור סוחרים עם מידע עודף על "היעדר" מלחמה וספקולציה לגבי ההשפעה ארוכות הטווח על הכלכלה הישראלית הינה כר מעניין למסחר. מידע עודף יכול להיות מידע ממש, או הערכה מודיעינית-כלכלית עדיפה על ה"עדר" (אשר ככלל אינו מאוד שקול בעניינים אלו).

2. איזון תיק - באופן כללי רצוי להחזיק תיק מבוזר המורכב משיעור מסוים של נכסים בעלי סיכון נמוך ושיעור מסוים של כאלה בעלי סיכון גבוה יותר (השיעורים הספציפיים תלויים בהעדפת סיכון של המשקיה). הרכב תיק כזה דורש rebalancing (איזון מחדש) על מנת להתמודד עם שינוי בערכי שוק של הנכסים, שכן עם תזוזת השוק המשקולות בתיק עשויות לסטות במידה רבה מן הרצוי. מלחמה היא עת בו יש סיכון (וסיכוי!) מוגבר יותר. ספציפית אם משקיע נכנס למלחמה עם תיק לא מאוזן (להעדפות סיכון שלו) מלחמה היא דווקא נקודה בה רצוי לבחון ולאזן את התיק (רצוי באזור מסחר פחות סוער).

תבנית ירידות תחילת מבצע – עליות מספר ימים אחרי: תבנית זו לא חייבת להתרחש. היא מתרחשת במבצעים בהם ההשפעה מוגבלת (המקרה הסביר לאחרונה - נגיד 80%-90% סבירות). יש לזכור שישנו גם סיכון לירידה חדה הרבה יותר אם תהיה הסתבכות או הרחבה של המלחמה.

פריגו
היו שמועות החודש על מיזוג אפשרי של פריגו (לצורך tax inversion). נציין שאם זה יקרה (ופריגו הממוזגת תצא מהמדד) תהיה לכך השפעה מהותית על הדולר - שקל (מכירות של מיליארדי דולרים על ידי תעודת סל וקרנות נאמנות) וכן המדד החדש יהיה מעניין יותר וקשור לכלכלה המקומית (פריגו מורידה את תנודתיות המדד מכיוון שאין לה ממש קשר לנעשה בישראל).

פקיעה off-price: משיכת ביקוש/ביצע
בחודשים האחרונים אנו רואים ניסיונות עקביים בהקשר זה. כמו כן ישנם דפוסי פעולה דומים במכרזים רב-צדדים בניירות ערך פחות סחירים אשר לפעמים מאפשרים לנוקט בשיטה זו לבצע off-price בעשרות אחוזים.

בעבר, היו נעשים ניסיונות השפעה גדולים על-ידי הוספת ביקושים והיצעים גדולים (מיליארדים) ברגע האחרון, למשל בפקיעת פברואר 2007. השיטה הפועלת כיום היא אחרת: הגורם שמשפיע על השער, מזרים עוד טרם הראנדום (בפקיעה - נגיד כ-5 דקות לפני. קודם לכן לא ממש מסתכלים על השער - הוא חסר ערך), בנייר ערך לא סחיר - מהרגע שהוא רואה את חוסר האיזון).

ביקושים ו/או היצעים המאזנים את שער הנייר (לשער ההוגן). ממש בתחילת הראנדום - היצעים אלו נמשכים (מבוטלים או לימיט מוזז) ויוצרים חוסר איזון (תוך ירידה במחזור הכולל). שחקנים אחרים לעיתים מגיבים לחוסר איזון, אך עדיין עם "ראנדום נכון" יש סיכוי לפתיחה off-price.

מה זה אומר לנו כסוחרים?
1. יש כדאיות לשים פקודות לימיט (או LMO) בפתיחה - במרחק מסוים מהשער ההוגן - גם כאשר רואים תיאורטי הוגן. יש סיכוי שבשניות האחרונות הפקודה תיתפס.
2. ישנו ערך מוגבר לאופציות בקצוות (אך בתוך ה+-2.5%) בערב הפקיעה. נציין שלמבצע את ה"שיטה" ישנו ידע עודף בהקשר זה (כי סביר שמבוצע בהתאם לפוזיציה שלו).

מאת: סוחר בכיר באחד מחדרי המסחר הגדולים בארץ

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    שאלה לביזפורטל
    משקיע 27/07/2014 17:12
    הגב לתגובה זו
    4 1
    למה להציג את הכותב כ"סוחר צללים" ולא בזהותו האמיתית? הכתבה מאבדת מהאמינות והלגיטימיות שלה כשלא יודעים מי הכותב
    סגור
  • 1.
    מלחמה או לא מלחמה
    ג'וש 27/07/2014 10:19
    הגב לתגובה זו
    2 1
    השוק באותם מספרים כבר חמישה חודשים
    סגור
  • זה כי המכונה בחול כל חודש גורפת
    רמי מנחם 28/07/2014 12:19
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כסף של יתומים ואלמנות בכתיבת אוכפים כל חודש.
    סגור
  • נכון. אך כשתבוא תנודה..... זה יהיה גדול.
    סוחר סחור 27/07/2014 14:50
    הגב לתגובה זו
    7 1
    כולם ישנים, רגילים לכלום.... כשתבוא תנודה היא יכולה להיות גדולה מאוד דווקא בשל הנמנמת.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות