ה"נורמלי" החדש של אקסון מובייל: האם ההימור יצליח?

אלה פריד, אנליסטית בכירה, לאומי שוקי הון, דנה במציאות החדשה של חברות הנפט ברוסיה - האם ההשקעה באקסון מובייל תתגלה כמוצלחת?
 | 
telegram
(5)

לאחרונה שמענו פעמים רבות את הביטוי "הנורמלי החדש" בהקשר לעזיבתו של מייסד PIMCO, ביל גרוס. סיפור עזיבתו של גרוס, ולפני כן של מוחמד אל עריאן, האסטרטג הראשי, עוררו תהודה רבה בשווקים, בשל היותן סימליות כל-כך לתהפוכות, שהתרחשו בעולם הפיננסי מאז המשבר העולמי. ההכרה, שאין זה מספיק להיות הראשון שיבחין בשינוי חוקי המשחק, על מנת לייצר אסטרטגיה שתפיק מהשינוי רווחים, אינה מייחדת רק את העולם הפיננסי.

עם החרפת הסנקציות על רוסיה, ברצף אסוציאטיבי כמעט, היה קשה שלא לחשוב על השפעות "הנורמלי החדש" על Exxon Mobile, חברת הנפט הגדולה בעולם ועל הנהלתה.

בשבועות האחרונים התפרסמו, בזו אחר זו, שלוש ידיעות דרמטיות באותו הנושא, ראשית אישרה Rosneft הרוסית את קיום התגלית הראשונה בעולם של נפט ארקטי, בשיתוף פעולה עם אקסון, בשדה Pobeda. שבוע אחר כך, בעקבות החמרת הסנקציות על רוסיה, הודיעה אקסון על הפסקת רוב שיתופי הפעולה שלה עם רוסנפט, כולל הקפאת פעילות האקספלורציה בקוטב. הידיעה השלישית הוצנעה ביחס לשתי הקודמות: אקסון ביקשה וקיבלה מהממשל האמריקני הארכה על מנת להשלים את איטום הפיר בקידוח ה- Pobeda בבטון, בשל החשש הכבד שנטישתו המיידית, כולל הידע וטכנולוגיה של אקסון בקידוח שכבות שמעולם לא נקדחו קודם לכן, עלולים להסתיים בתאונה הדומה בהיקפה לאסון מקונדו שבמפרץ מקסיקו.

במקרה של אקסון, התהפכות המציאות "החדשה" למלחמה הקרה הישנה והמוכרת לחברות הנפט במשך עשורים רבים, תהיה ללא ספק פחות דרמטית מאשר בפימקו. עם זאת, ההתמודדות עם ״הנורמלי החדש״ עלולה לגבות מאקסון את מחיר אובדן ההזדמנות ליטול חלק בעשרה הפרוספקטים מהמעניינים בעולם האנרגיה, וביניהם פיתוח העתודות בים השחור, פיתוח המדף של פצלי הגז והנפט של סיביר, וחקר ואקספלורציה של עתודות הנפט הארקטי.

אם נחזור להקבלה שלנו, הרי שגם התמודדותה של הנהלת אקסון מובייל בראשות רקס טילרסון, עם המציאות המשתנה בענף הנפט כללה כמה מהלכים מרכזיים, שכל אחד מהם היה נראה נכון ומתאים בעיתו. הבולט שבהם, היה אמנם ההימור על רוסיה, אך בנוסף לכך היו שתי החלטות נוספות שנבעו מהשינויים בענף (וזכו ללא מעט ביקורת).

ההחלטה לרכוש את חברת XTO המוטית פעילות גז בצפון אמריקה תמורת 40 מיליארד דולר ב-2009 היוותה הימור על הגז האמריקני והכלכלה שהייתה שרויה במשבר. החלטה נוספת, שכיום התגלתה כשגויה, לא צפתה את מהפיכת נפט הפצלים האמריקני, ובאה לידי ביטוי בהשקעה אדירה, בשדרוג בתי הזיקוק והתאמתם לנפט המיובא הכבד, ולא לנפט המקומי הקל והזול יותר.

נציין, כי אין במהלכים אלה בכדי לערער ממשית את חוסנה של אקסון, הנחשבת לאחת החברות הסולידיות בעולם. אקסון הינה חברת מהנדסים מובהקת, שמתאפיינת בשמרנות, מאזן חזק, פיזור עצום, ניהול מקצועי שטוח, והנהלה מנוסה. המנכ"ל טילרסון, מהנדב אזרחי מטקסס, עובד בחברה כ-40 שנה. נראה, כי דווקא התכונות האלה, היו אלו שהביאו את רוסנפט הרוסית לבחור באקסון כשותפה המערבית המועדפת עליה, ולחתום איתה על עשרה שיתופי פעולה מהמבוקשים בעולם במהלך 2011-2013. ביניהם, נחשב חקר הנפט הארקטי למרתק ולקונטרוברסלי ביותר.

נציין, כי רבים בתעשייה סברו ששמרנותה של אקסון הביאה לצימצום ניצול עוצמתה בזמן המשבר הפיננסי העולמי. לכן, השווקים אהבו במיוחד את הסינרגיה האדירה בין עתודות הגז והנפט של רוסנפט לטכנולוגיה האמריקנית, שנראו כשילוב מנצח ומתוחכם. כעת נראה, כי אם הסנקציות על רוסיה יימשכו, אקסון תצטרך לוותר על מרבית ההזדמנויות שם (למעט פרויקט שקיבל פטור, בשל השלב המתקדם שבו הוא נמצא והמודל העסקי של חלוקת רווחים).

ההימור של באפט על XOM
לפני כשנה בדיוק השלים וורן באפט את רכישתו של מניות אקסון בהיקף של כ-3.5 מיליארד דולר ל-Berkshire Hathaway. ניתחנו בזמנו את הרכישה בטור שהוקדש לנושא, וסברנו כי ההסבר טמון בחוסן הפיננסי וההימור על הגז האמריקני כאינדיקטור להצלחתה של כלכלת ארצות הברית.

בינתיים, למרות האכזבות שהזכרנו, Berkshire Hathaway מורווחת על הנייר כ-10% מהשקעתה באקסון, כולל דיבידנד. בזמנו כינה ג'ים צאנוס (מנהל קרנות גידור מפורסם) את ההשקעה באקסון כ"מלכודת הערך", ורבים טענו ששברון היא החברה העדיפה. לו היה בוחר באפט בשברון באותה התקופה, כיום הייתה ברקשייר מופסדת על ההשקעה.

עד כמה חמורה פגיעתו של "הנורמלי החדש" באקסון?
לעניות דעתנו, במידה והסנקציות על רוסיה יעמדו בתוקף לתקופה ארוכה, הפגיעה בעתודות של אקסון לטווח הארוך עלולה להיות משמעותית. מי שצפויות ליהנות מהמצב יהיו החברות הסיניות.

ההימור של אקסון על הגז באמצעות XTO יהיה תלוי במידה רבה במדיניות הייצוא של ארה"ב, שנראית כמתגמשת בימים אלה, בשל המשבר עם רוסיה. באשר להשקעתה בשדרוג בתי הזיקוק, נכון להיום היא נראית כטעות. האם ברמת ההנהלה יהיו השפעות? כבר במאי השנה הוזכרו בעיתונות הפיננסית מועמדים אפשריים לרשת את המנכ"ל, ייתכן שאובדן ההזדמנויות ברוסיה, יאיץ את התהליך.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    וורן באפט הזה יודע מה הוא עושה (ל"ת)
    אנונימי 07/10/2014 10:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    אמנם אני אידיוט גמור בתחום אך אלו נשמעים דברי טעם
    יובל 06/10/2014 14:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לייק
    סגור
  • 3.
    מרוב עצים לא רואים את היער (ל"ת)
    עליזה 06/10/2014 14:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    אקסון זה לא היינץ. באפט ייצא מזה בלי רווחים (ל"ת)
    אלי 05/10/2014 11:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    אקסון זה לא היינץ. באפט ייצא מזה בלי רווחים (ל"ת)
    אלי 05/10/2014 11:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות