מחירי הנפט יורדים: יצוא אזורי בצינור עדיף ללא ספק על ה-LNG

אלה פריד, אנליסטית בכירה, לאומי שוקי הון, על השפעות מחירי הנפט הנוכחיים על חברות הסקטור, ומה יקרה במידה ואותם מחירים יירדו?
 | 
telegram
(8)

במחצית הראשונה של אוקטובר נסקו חברות התעופה על רקע ירידת מחירי הנפט. במקביל, תעשיית בתי הזיקוק, למודת הסבל, רשמה לאחר שנים של דשדוש התאוששות במרווחים. מנגד, הלכה וגדלה בצידו השני של המתרס שורת הנפגעים, שהביטוי הכלכלי הגובר למאזן ההפקה העולמי היווה עבורה תמרור אזהרה לשנים הבאות.

רשימת הנפגעים והחוששים מהירידה החדה במחירי הנפט כוללת גורמים רבים ותעשיות משיקות. בראש הרשימה ניצבות אותן המדינות שהכלכלה שלהן נשענת על הנפט ובראשן: רוסיה, נורווגיה ומדינות המפרץ, ובנוסף אותן המדינות המשקיעות סכומי עתק בפיתוח משאבים ותשתיות, דוגמת ברזיל ואוסטרליה. גם חברות הנפט המובילות, חשופות כמובן לירידות, למרות הניסיון של חלק מהן לטעון כי ניתן לנתק כיום את שווי החברה מהשפעות המחזוריות - בתיאוריה אולי, אבל לא בשוקי ההון.

עם זאת, אחת התעשיות המאוימות ביותר כיום על ידי התפתחות זו היא תעשיית ה-LNG (הגז הנוזלי). זאת ועוד, האיום תקף באופן פרדוקסלי הן ביחס ליצרני הגז הנוזלי והן ביחס ללקוחותיהם. הסיבה לכך אינה בהכרח פונדמנטלית, אלא טמונה במאפייני התעשייה הצעירה יחסית, שמחירי הנפט הגולמי משמשים לה עוגן. סטיות התקן ותחזיות המחירים של הנפט מהווים בסיס לחוזים ארוכי טווח ולחישוביי כדאיות במימון הקמת המסופים.

כך, הירידה במחירי הנפט מסכנת כיום לא רק את עתיד הקמת הפרויקטים לייצוא של 49 מיליון טון גז נוזלי מארה"ב, שאושרו עד כה ע"י הממשל, אלא גם את הקונים בדרום מזרח אסיה המייחלים לבואם. זאת כיוון שמאז שחוזים אלו נחתמו ירד מחיר MMBtu גז נוזלי בכ-30%. קיים כעת חשש כי אם תימשך ירידת המחירים, חלק מהפרויקטים בשלבי תכנון בצפון אמריקה לא יקרמו עור וגידים. מכיוון שהמימון נסמך על חוזים קיימים, הסיכון הוא לשני הצדדים. חשוב לציין כי מבחינת הבנקים המממנים, הדגל האדום כבר הונף, ואם יגיע מחיר הנפט ל-70 דולר לחבית, הוא עלול לסמן הקפאה מוחלטת של פרויקטים רבים.

בשלב זה נראה כי החיר הנוכחי של כ-80 דולר לחבית, הוא מחיר שרוב מיזמי LNG הקיימים יכולים לחיות איתו, כאשר לפרויקטים הוותיקים יותר, שכבר כיסו חלק מהעלויות ההקמה, ישנו יתרון מובהק, בינתיים. מנגד, נראה כי פרויקטים יקרים במיוחד יתקשו לייצר אפילו ברמות מחיר הנפט הקיים. אם התופעה תתארך, ייתכן שנראה הוזלה גם בעלויות ההקמה.

עם כל זאת, אין ספק שפיתוח מסופים בצפון אמריקה יהפוך לתהליך קשה יותר בתקופה הקרובה. בתעשייה כבר מדברים על אפשרות של הסטת יעדי היצוא של גז אמריקני לאירופה, השואפת לצמצם את התלות בגז הרוסי. אולם עצם קיום החלופה, אינה תומכת בהעלאת מחירים.

נציין, כי מי שחשוף במיוחד לסכנה, היא תעשיית הנפט האוסטרלית בה פרויקטים בשווי של כ-170 מיליארד דולר נמצאים בשלבי הקמה ותכנון. כך, פרויקט הדגל של שברון, גורגון, שעלותו תפחה לכ-50 מיליארד דולר (50% יותר מהתכנון הראשוני), צפוי להתחיל את תהליך ההפקה ב-2015. במקביל, חברות כמו BG, שברון ו-וודסייד האוסטרלית נמצאות בעיצומה של הקמת שבעה מיזמי יצוא עתירי עלויות.

מיזמים אלה מאופיינים בדרך כלל בחוזים ל-20 שנה עם מחירי רצפה של 40-60דולרים לחבית LNG ומחיר תקרה של 80-110 דולרים. אין ספק, שאם תחזית מחירי הנפט תרד, חלק מהפרויקטים יתעכבו, שכן גם העלויות התפעוליות הגבוהות המאפיינות את התעשייה הזו עלולות להעיב על הרווחיות.

בשורה תחתונה וההקשר הישראלי
אין ספק, שאם נראה בשנים הקרובות רמות מחירי נפט של כ-80 דולרים לחבית יהיו לכך השלכות על תעשיית ה-LNG, שיתבטאו בירידת מחירי הספוט, עיכוב בפרויקטים וגידול בביקוש לפלטפורמות FLNG צפות.

בהקשר הישראלי, נראה היום בבירור כי ביטולו של מזכר ההבנות עם וודסייד פטרוליום בלוויתן, שיקף במידה רבה את הבעייתיות שמעיבה על תעשיית ה-LNG האוסטרלית.

מבחינת השותפים בלוויתן, העסקה היוותה אמנם סוג של גיאופוליטי, אולם, אין ספק שבמקרה של הצלחה, היצוא האזורי של גז טבעי מלוויתן, באמצעות צנרת למדינות שכנות, הוא עדיפה, כדאית וקלה יותר לביצוע. כך גם הקמת פלטפורמת ה-FPSO, ואולי בהמשך גם פלטפורמת FLNG (צפה) בלוויתן, עדיפה ללא ספק על הקמת תשתית מסוכנת ויקרה ביבשה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    לא מאמין שיהיה חוזה עם מצרים (ל"ת)
    אורן 28/10/2014 15:37
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 6.
    יודעת לאתר מגמה
    דן 26/10/2014 16:39
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מי שקורא את הסקירות של אלה פריד יודע שהיא כבר כמה שנים יודעת להקדים טרנדים. מי שיודע לחשוב יודכ להרוויח.
    סגור
  • יש אנשים שעובדים ויש את אלה פריד
    szxz 27/10/2014 14:01
    הגב לתגובה זו
    0 1
    יש אנשים שמחפשים, מוצאים מימון, לוקחים סיכון, קודחים ומפיקים נפט. ומה היא עושה? יושבת במשרד ומאוננת על נירות על דברים שלא עשתה ולא תעשה בחייה. מקצוע עלוב.
    סגור
  • 5.
    השאלה האם אתה סומך על השכנים (ל"ת)
    אלי 26/10/2014 16:34
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 4.
    הנפט בשפל של 6 שנים וארה"ב עוד לא בשיא התפוקה (ל"ת)
    אלי 26/10/2014 16:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    אנו בעיצומו משבר, משבר כמה שבועות. מי שקופץ עם מסקנות
    פול 26/10/2014 15:49
    הגב לתגובה זו
    2 0
    קופץ על הראש. קוי צינורות, הנזלה, אפילו הפקה--איך אפשר לנבא פני העתיד? כדאי להמתין בשקט
    סגור
  • 2.
    הצינור לטורקיה זה WIN WIN
    חירוש 26/10/2014 15:45
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מקוווה שתסכימי איתי
    סגור
  • 1.
    צריך גם להציע משהוא ממשי בנוסף לכתבה (ל"ת)
    היא לא הציעה הצעה 26/10/2014 12:20
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות