עודף אקטוארי / גרעון / ריבית: המילים הקטנות בביטוח עולות לכם כסף

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal, על הסעיפים הקטנים בחברות הביטוח שעולים לכם הרבה מאוד כסף
 | 
telegram
(1)

עודף אקטוארי, גרעון דמוגרפי, ריבית תחשיבית - כולן מילים שגורמות לכם לדלג על מה שכתוב? כדאי שתחשבו שוב - זה עולה לכם כסף. בזמן האחרון נשמעים דיונים עמוקים ומעמיקים לגבי הריבית התחשיבית של קרנות הפנסיה, ומודגשת העובדה כי הריבית הקיימת היום בשוק גורמת לגרעון בקרנות הפנסיה.

לכאורה, מה לנו החוסכים הצעירים עם הגרעונות הללו?! הרי לחוסך בגיל 40 יש עוד כ-30 שנה עד שיתחיל לנצל את החסכון הפנסיוני ויקבל פנסיה. אז זהו, חשוב להבין שיש לזה משמעות גם לחוסכים הצעירים. מה המשמעות של עלויות ביטוח נמוכות? בשני הטורים הקרובים ננסה לתת כמה נקודות למחשבה ולנסות להסביר את המשמעויות של המשתנים שהזכרנו.

לחוסכים המפקידים באופן שוטף יש יתרונות רבים בהפקדה לקרן פנסיה על שאר האלטרנטיבות, אך חשוב לזכור שכבר כיום למעלה מ-50% מהחשבונות הקיימים בקרנות הפנסיה אינם חשבונות פעילים, אלא חסכונות מוקפאים אשר אין אליהם הפקדה שוטפת. חשוב מאד להבין כי לעמיתים מוקפאים בקרנות הפנסיה אין ביטוח ובמקרה פטירה ישולם לשארים סכום החסכון שנצבר כפנסיה. מסתבר כי עצם העובדה שעמיתים אלו אינם נהנים מביטוח במקרה פטירה או נכות לא מונע מהם להשתתף בעלויות הביטוח.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נסביר את הנקודה: קרן הפנסיה פועלת במנגנון של ביטוח הדדי, כלומר כל חודש נגבות כל הפרמיות לביטוח מכל העמיתים. הן "נאספות" בקופה ובמקביל משוערכות תביעות הביטוח החדשות שנוצרו באותו חודש. במידה וגובה הפרמיות גבוה מסכום מקרי הביטוח מחולק עודף לכל העמיתים, גם המוקפאים. במקרה שיש חוסר, הוא מנוכה מהיתרה של כל העמיתים, גם המוקפאים.

במהלך שנת 2014 הוקטנה פרמיית הביטוח שנגבית בערך ב-50% - דבר שגרם באופן אוטומטי לכך שקרנות הפנסיה מראות בשנה וחצי האחרונות גרעונות דמוגרפים. כלומר עמיתים לא פעילים, מוקפאים, למרות שאינם זכאים לביטוח, הם עדין משתתפים בעלויות.

מה זה אומר?
עמית בכלל פנסיה שהיה לו יתרה צבורה של 300 אלף שקלים סבל מירידה של 1,440 ש' מיתרתו הצבורה. לעמית דומה בהראל פנסיה הפגיעה היתה בגובה של 2,100 ש'. כאמור הכלל חל גם על עמית שמפקיד לקרן הפנסיה בשוטף, אך לעמית פעיל יש יתרון שעלות הביטוח היא נמוכה בשוטף והוא "נהנה" במקרה שקורה מקרה ביטוח. לעומת זאת, עמית מוקפא שאינו נהנה כאמור מביטוח במקרה פטירה או אי כושר חלה ההפחתה ללא היתרון שעומד בבסיס המנגנון.

העודף והגרעון הדמוגרפי מוגדר בפנסיה נט כ"התשואה שהשיגה הקרן בשל ניהול סיכוני מוות ואובדן כושר עבודה של מבוטחים וכן ניהול סיכוני תוחלת חיים של הפנסיונרים". בטור הפעם עסקנו רק בחלק הראשון, ניהול סיכוני מוות ואובדן כושר עבודה. בטור הבא נדון בהשפעת הריבית במשק, ועל התיקון החדש המטיל אחריות על קרן פנסיה פעילה להציע לעמית לאחד את כל תוכניותיו המוקפאות. מה היתרונות והחסרונות העומדים בבסיס איחוד זה.


**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/  או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא שווה
    יואהבל 01/12/2015 13:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה המסקנה? לא שווה לשים הכסף בקרן פנסיה. 0.38% גרעון אקטוארי רבעוני? זה יותר מ 1.5% בשנה. תוסיפו עוד נגיד דמי ניהול של 0.3% (במקרה הטוב), ניהול הון לא מייטיב, עוד דמי ניהול מהפקדה, הפרשה לטובת אובדן כושר אבודה. בסוף מה נשאר? לא נשאר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות