אחרי הסכם אופ"ק, מפת הדרכים לכיוון מחיר הנפט

אמיר פוסטר, מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה באיגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל, על המציאות החדשה של תעשיית הנפט הבינלאומית
 | 
telegram
(3)

תעשיית הנפט-גז הבינ"ל התעוררה השבוע למציאות חדשה. לראשונה מאז שיא המשבר הפיננסי הגלובאלי בשנת 2008, ארגון אופ"ק הגיע להחלטה על קיצוץ של 1.2 מיליון חביות נפט ביום במדינות החברות הארגון. ההחלטה הדרמטית הפתיעה לא מעט גורמים בשווקי האנרגיה הגלובליים, שחזו בשנים האחרונות בהתגברות המתחים הגיאופוליטיים בין חברות בכירות בארגון כמו סעודיה ואירן, והחלו לפקפק ביכולת מדינות הארגון לשתף פעולה בקביעת היקף התפוקה.

עדות ליריבות הגיאופוליטית העזה בין מדינות הארגון, ניתן למצוא בחוסר היכולת של הארגון לייצר תגובה הולמת לירידה המתמשכת במחיר הנפט, והימשכות המגעים בין המדינות החברות. אם בשנת 2008 אופ"ק קיבל החלטה לקצץ את הפקת את הפקת הנפט מיד עם תחילת המשבר והנפילה במחירי הנפט, הפעם לקח לארגון כמעט שנתיים וחצי להתגבר על המכשולים וחילוקי הדעות בין חברי הארגון.

איראן וסעודיה משלבות ידיים
אחד האינדיקטורים החשובים ביותר לשינויים במחיר הנפט הגולמי, ובכלל של כל סחורה, הינו היקף המלאי הקיים מאותם סחורה. ההחלטה על קיצוץ בתפוקת הנפט התקבלה לאחר תקופה של 12 רבעונים רצופים בהם מלאי הנפט העולמי עלה באופן רציף - רצף הזמן הארוך ביותר ב-20 השנים האחרונות, בו הפקת הנפט בעולם הייתה גבוהה מהיקף צריכת הנפט העולמית. מניתוח של הנתונים עולה כי במצטבר, במהלך בשלוש השנים האחרונות הפקת הנפט בעולם הייתה גבוהה בכ- 1.2 מיליארד חביות נפט לעומת היקף הצריכה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הגידול העצום במלאי הנפט בעולם הביא לירידה במחירו של הנפט ופגע קשות בכלכלת החברות בארגון האחראי לאספקה של מעל ל-40% מהנפט בעולם, אך לא רק. מדינה חשובה נוספת שנפגעה היא רוסיה. מפיקת הנפט השלישית בגדולה בעולם, ויצואנית הגז הטבעי הגדולה בעולם. רוסיה למעשה גם ספגה פגיעה החמורה ביותר, פגיעה כפולה - פעם אחת מהירידה במחירי הנפט ופעם שנייה מהירידה במחירי הגז הטבעי  שהושפעו מהירידה במחירי הנפט.

הקרב על מחיר הנפט חשוב מהקרב בסוריה
הירידה במחירים הובילה את רוסיה לפעול באופן אקטיבי להסכם. סימנים ראשונים לתיאום עמדות של רוסיה עם חברי אופ"ק החלו בספטמבר, אז נפגש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם  יורש העצר השני הסעודי ובנו בכורו של מלך סעודיה, הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן. בפגישה שנערכה בשולי וועידת ה- 20G, סיכמו השניים לפעול בשיתוף פעולה על מנת "לנקות" את עודפי מלאי הנפט בעולם.

למרות המחלוקות העמוקות בין המדינות סביב מלחמת האזרחים בסוריה, שיתוף הפעולה בין האישים הכשיר את הקרקע לקראת ההחלטה המכרעת של הארגון בשבוע שעבר, כאשר נשיא רוסיה לקח על עצמו את משימת התיווך בין שתי היריבות הגדולות בארגון, ערב הסעודית ואיראן. המשימה הוגדרה כהצלחה, ולאחר החלטת אופ"ק, רוסיה, שאינה חברה בארגון, צפויה להצטרף למאמץ ולצמצם במקביל את תפוקת הנפט שלה. מלבד רוסיה גם מקסיקו, עומאן ואזרבייג'ן הודיעו שהן יצטרפו לצמצום, מה שיעלה את היקפו ל-1.8 מיליון חביות ביום.

לעת עתה נדמה כי הדימום המתמשך בכלכלות המדינות החברות בארגון והקשיים הכלכליים של רוסיה גוברים על הדימום בשדה הקרב הסורי ועל המחלוקות הרבות בין הצדדים להסכם. מאז החלטת הארגון קפץ מחיר הנפט בקרוב ל-20% וכיום הוא נסחר סביב רמות מחיר של 55 דולרים לחבית. כעת מסתמן כי עמידה של כל חברות הארגון ורוסיה בהסכם אכן תוביל בפועל לירידה במלאי הנפט העולמי בשנת 2017. העלייה במלאים, לראשונה זה שלוש שנים, תתמוך בתקופה הקרובה ברמות המחירים הקיימות ואף עשויה להוביל להמשך הראלי במחירי הנפט והגז. 

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    הכל נכון, חוץ מבפיסקה האחרונה. (ל"ת)
    הירידה,לא העליה 10/12/2016 00:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    האנליסט מביא הבנה אובקיטיבית ואמינה ביותר
    גרין 07/12/2016 19:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יחסית להרבה חוקרים מדומים אחרים.
    סגור
  • 1.
    ניתוח יפה,סוף סוף מישהו שמבין (ל"ת)
    חבריקו 06/12/2016 15:09
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות