בעולם הפארמה הרותח - הנה 2 מניות שעשויות לקבל הצעה
למרבה הצער, חולי סרטן רבים שמגיבים לכימותרפיה מתאכזבים לגלות שעל אף הטיפול האגרסיבי, הגידול הסרטני הצליח לשקם את עצמו. כדי להיאבק בכך, חברות תרופות רבות מנסות להתערב במנגנון השיקום של הגידול במטרה להאריך את חיי החולים.
בשנים האחרונות נרשמה התקדמות לא מבוטלת בתחום זה, עם אישורן של תרופות המעכבות את האנזים פארפ (PARP) המסייע בתיקון נזקים ב-DNA. תאי הסרטן נעזרים ביכולת זו על מנת לתקן נזקי DNA שנוצרים במהלך טיפול כימותרפי, ובכך מפתחים עמידות לטיפולים. באמצעות עיכוב האנזים, התא הסרטני מתקשה לתקן את הנזקים עד למצב של מוות התא הסרטני (אפופטוזיס).
הפוטנציאל העצום של מעכב הפארפ כטיפול עצמאי או כחלק מקומבינציה של תרופות שיילחמו יחד במחלה הקטלנית, הביא לפני כשנה את פייזר (סימול: PFE) לשלם 14 מיליארד דולר תמורת חברת מדיווישן. במרכז העסקה עמד רצונה של ענקית התרופות האמריקאית להניח ידה על התרופה טאלאזופריב (talazoparib), מעכב פארפ הנמצאת בניסוי שלב 3 בחולות סרטן השד.
מי הן הבאות בתור?
הצעתה של פייזר הייתה גבוהה בכ-50% מזו שהציעה סאנופי-אוונטיס. בין החברות הנוספות שהוזכרו כמתעניינות ברכישת מדיווישן ניתן למצוא את נוברטיס, אמג'ן וסלג'ן. המוטיבציה של פייזר להחזיק בתרופה טאלאזופריב והרשימה המכובדת של המפסידות במירוץ לרכישת מדיווישן, הפכו בין לילה את חברת טזארו (סימול: TSRO) וחברת קלוויס אונקולוג'י (סימול: CLVS) למועמדות לרכישה.
טזארו השוויצרית פיתחה ומשווקת את התרופה זג'ולה (Zejula) לטיפול בסרטן השחלות. בדומה לתרופה טאלאזופריב של פייזר, גם זג'ולה היא מעכב לאנזים פארפ. אך זג'ולה אינה מעכב הפארפ הבלעדי בשוק הטיפולים לסרטן השחלות. התרופה של טזארו מתחרה בשוק הטיפולים לסרטן השחלות באסטרה-זנקה (סימול: AZN), שמשווקת את התרופה לינפארזה (Lynpraza) וקלוויס שמשווקת את התרופה רוברקה (Rubraca).
העובדה ששלוש חברות שונות מנסות להשיג נתח שוק משמעותי בשוק ספציפי, הכניסה את שלוש החברות למלחמה של ממש – מלחמת הפארפ. כשמלחמה מגיעה לשוק ההון, כל חדשה של אחת החברות מטלטלת את יריבותיה. עד לאחרונה, נראה שטזארו תכבוש את השוק בקלילות לאחר שהתרופה שפיתחה הייתה התרופה היחידה שאושרה כטיפול מונע על מנת להפחית את הסיכון לחזרת המחלה (Maintenance therapy).
טזארו היתה מבודלת ממתחרותיה גם באוכלוסיית החולות בהן היא מורשית לטפל. התרופות של אסטרה-זנקה וקלוויס אושרו תחילה לטיפול רק בחולות סרטן השחלות בהן התגלה מוטציה בגנים BRCA1/BRCA2 – גנים המונעים התפתחות גידולים סרטניים. כשאחד הגנים פגום, קיים סיכון גבוה לחלות בסרטן השחלה. בשונה מהתרופות של אסטרה-זנקה וקלוויס, התרופה של טזארו אושרה לשיווק בסרטן השחלות גם בנשים בהם לא התגלתה המוטציה.
לפי אגודת הסרטן האמריקאית, בשנה שעברה יותר מ-22 אלף נשים בארה"ב אובחנו בסרטן השחלות. לעתים קרובות החולות אינן נתקלות בסימפטומים המצביעים על המחלה בשלביה הראשונים, כך שבקרב 85%-80% מהחולות, הסרטן מתפשט לחלקים אחרים של הגוף לפני שהיא מאובחנת וזוכה לטיפול.
סרטן השחלות מדורג במקום החמישי מבין הסרטנים הקטלניים, במונחים של מקרי מוות ונחשב לסרטן הקטלני ביותר מבין הסרטנים התוקפים נשים. על פי הערכות, אחת מתוך ארבע נשים עם סרטן השחלות כוללת מוטציה בגנים BRCA1/BRCA2.
היתרונות בתרופה של טזארו אפשרו לה להחזיק ברבעון השני של 2017, נתח שוק של 60% משוק טיפול הפארפ בחולות סרטן השחלות. נתח השוק של טזארו מפתיע בגודלו מאחר ובמחצית מהחולות בהן טיפלה טזארו אובחנה מוטציה בגנים BRCA1/BRCA2 – אוכלוסיית חולות בהן מורשות לטפל התרופות של אסטרה-זנקה וקלוויס.
היתרונות של התרופה של טזארו על מתחרותיה, השתקפו היטב בתחזיות האנליסטים שהעריכו בתחילת השנה כי התרופה זג'ולה תניב בשנת 2021 הכנסות של 1.8 מיליארד דולר. לשם השוואה, קונצנזוס האנליסטים של בלומברג למכירות התרופות של אסטרה-זנקה וקלוויס בשנה זו עמד אז על 1 מיליארד דולר ו-600 מיליון דולר בהתאמה.
יעילות קלינית דומה
אך במלחמה כמו במלחמה, אסטרה-זנקה וקלוויס לא קפאו על השמרים. ניסויים נוספים שביצעה אסטרה-זנקה, אפשרו לה להשיג בחודש שעבר את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשיווק התרופה לינפארזה גם כטיפול מונע וגם להגדיל את אוכלוסיית המטופלות גם לחולות שאינן נושאות גנים פגומים. במקביל, אסטרה-זנקה קיבלה אישור לגרסה חדשה של התרופה שמקטינה את כמות הטבליות שהחולה נדרשת ליטול.
קלוויס, מנסה אף היא למקסם את הבוננזה שפיתחה, ובסמוך לאישור שניתן לענקית התרופות הבריטית להרחבת ההתוויה, היא פרסמה נתונים קליניים התומכים בקבלת אישור דומה לזה של טזארו ואסטרה-זנקה. בחודש הבא, קלוויס תגיש בקשה להרחבת ההתוויה, כך שאם לא תהיינה הפתעות, קלוויס צפויה לזכות באישור השיווק המשודרג בתחילת השנה הבאה.
העובדה שהתרופות שפיתחו אסטרה-זנקה וקלוויס מציגות יעילות קלינית דומה לזג'ולה של טזארו, מגבירה את הסבירות שאין הבדלים משמעותיים במוצרים. הערכות אלו הביאו לעלייה חדה בתחזית מכירות התרופה של קלוויס, על חשבונה של טזארו.
עסקת ענק
הראשונה ליהנות מתוצאות הניסויים החדשים היא אסטרה-זנקה, שביולי האחרון חתמה על עסקת ענק עם מרק (סימול: MRK) לשיתוף פעולה בפיתוח התרופה לינפארזה להתוויות נוספות. במסגרת העסקה, אסטרה-זנקה ויתרה על 50% מהרווח הגולמי שיירשם ממכירת מעכב הפארפ של אסטרה-זנקה בתמורה ל-1.6 מיליארד דולר במזומן ועד 6.9 מיליארד דולר במענקים נוספים ותמלוגים.
העסקה בין השתיים מהווה גושפנקא לפוטנציאל הענק של מעכבי הפארפ, לא רק כטיפול עצמאי, אלא גם כחלק מרכזי בטיפול בקומבינציה של תרופות. במרק מקווים ששילוב של התרופה לינפארזה של אסטרה-זנקה עם התרופה קיטרודה (Keytruda) של מרק, יפתח בפני שתי החברות שווקים חדשים.
התרופה קיטרודה היא חלק מקבוצת תרופות החוסמות את הקולטן PD-1. הגידול הסרטני מתחבר לקולטן זה ומביא להשתקה של המערכת החיסונית. על ידי חסימת הקולטן, הגידול נותר חשוף בפני המערכת החיסונית והיא מצליחה לתקוף אותו.
הכיסים העמודים של מרק ואסטרה-זנקה מעניקים על הנייר, יתרון למעכב הפארפ של אסטרה-זנקה, שכן השתיים יוכלו להשקיע משאבים רבים בהגדלת השוק של התרופה והרחבת השימוש בה להתוויות נוספות. במקביל, אסטרה-זנקה מבצעת ניסויים קליניים גם בקומבינציה של לינפארזה ואימפינזי (Imfinzi), מעכב PD-1 שפתחה אסטרה-זנקה בעצמה.
גם טזארו וקלוויס בוחנות את התרופות שלהן בשילוב מוצרים החוסמים את הקולטן PD-1: טזארו מבצעת ניסוי בתרופה זג'ולה בשילוב עם קיטרודה של מרק; ואילו קלוביס עורכת ניסוי בתרופה רוברקה בשילוב עם טסנטריק (Tecentriq) של רוש וחתמה לאחרונה גם על שיתוף פעולה עם בריסטול מאיירס (סימול: BMY), לבחינת התרופה רוברקה בשילוב עם אופדיבו (Opdivo).
נוסף על הפוטנציאל של מעכבי הפארפ להשתלב בקומבינציה עם תרופות החוסמות את הקולטן PD-1, לא מן הנמנע שהתרופות של אסטרה-זנקה, טזארו וקלוויס יראו יעילות קלינית גבוהה יותר בשילוב עם תרופות עם מכניזם פעולה אחר.
על פי פרסומים בתקשורת, טזארו ניסתה למצוא רוכש שישלם עבורה 10 מיליארד דולר, אך זה טרם נמצא. בשבוע שעבר עלה גם שמה של קלוויס כמועמדת להירכש בידי אילי לילי (LLY), אך עסקה שכזאת טרם פורסמה באופן רשמי. כך או כך, שיתופי פעולה בין השתיים לענקיות הפארמה תומכות בעסקאות נוספות בתחום הפארפ.
קלוויס זולה מטזארו
עם נעילת המסחר אתמול, נקבע שווי השוק של טזארו על כ-6.5 מיליארד דולר. שווי הפעילות של החברה השוויצרית (שווי שוק בניכוי מזומן נטו - EV) מסתכם בכ-6.3 מיליארד דולר – מכפיל של 4.8 על תחזית מכירות התרופה זג'ולה ב-2021 ועומדת כעת על 1.3 מיליארד דולר.
לשם השוואה, קלוויס נסחרה אתמול בלילה לפי שווי של כ-4.9 מיליארד דולר. שווי הפעילות שלה (EV) משקף מכפיל של 3.8 בלבד על תחזית למכירות התרופה רוברקה – 900 מיליון דולר בשנת 2021. לכן, כרגע נראה שמבחינת תמחור, קלוויס "זולה" מטזארו ועשויה להתברר אטרקטיבית יותר אם היא תצליח לזכות באישור מה-FDA לטפל באוכלוסייה גדולה יותר של חולות סרטן השחלות.
הכותב הוא שניר הנדלר, יועץ לקרנות גידור ולקוחות כשירים בתחום הביומד ומנהל הבלוג ביולוג
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
12.שאלה לשניר - ביונדווקסאליקו 03/10/2017 00:18הגב לתגובה זו0 0שניר שלוםכיועץ בתחום הביומד מה דעתך על החברה? כמה מתחרים יש לה על אותו סוג פתרון תרופה שלהם?האם יש לה ייחודיות מסויימת לעומת השאר? אשמח להכוונותתודהסגור
-
ביונדווקסשניר הנדלר 03/10/2017 15:32הגב לתגובה זו2 0שלום אליקו, אני מקווה לכתוב בקרוב ניתוח רחב על ביונדווקס, בתקווה שהוא יענה על שאלותיך.סגור
-
תודה (ל"ת)אליקו 04/10/2017 08:53הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.ישראל999ישראל999 01/10/2017 17:34הגב לתגובה זו0 0לעניות דעתי מנית הפארמה המקומית שתקבל הצעה היא אינטק פארמה. קצת לפני פרסום תוצאות הניסויסגור
-
10.שניר - מה דעתך על קמהדע? רשמת עליה כמה כתבות כבריוסי 01/10/2017 15:32הגב לתגובה זו2 0בחודשים האחרונים.סגור
- טען עוד
-
קמהדעשניר הנדלר 01/10/2017 15:55הגב לתגובה זו2 0שלום יוסי, מבלי להתייחס לשווי של החברה, אני חושב שהעתיד של התרופה גלסיה עוד לפניה בכל הקשור לטיפול בחולים החסרים בחלבון אלפא-1. לגבי יתר האינדיקציות במוצר כמו במחלת השתל נגד מאכסן (GVHD), סכרת והשתלת ריאה, אני חושב שהחברה צריכה לעשות בדק בית רציני ולבחון האם באמת יש למוצרים האלו פוטנציאל להגיע עד לקו הסיום. לגבי המוצר באינהלציה, אני באמת חושב שיש למוצר שוק, רק שיש צורך בניסוי קליני ארוך יותר מזה שביצעה קמהדע. האמור אינו מהווה המלצת השקעה או המלצה לביצוע פעולה כלשהי ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות או ייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדםסגור
-
לגלסייה עתיד מוגבל בתוך טיפולי ה-IVב 03/10/2017 22:04הגב לתגובה זו1 0אינדיקציית ה-GVHD קשה מאוד ויש לה קנדידטים טובים משמעותית כמו האיברוטיניב. מי שמחפש מניות ביוטק מעניינות יותר ימצא אותן במקום אחר.סגור
-
9.סוף סוף כתבה רצינית כן ירבו (ל"ת)dav 01/10/2017 15:06הגב לתגובה זו3 0סגור
-
8.כתבה מאוד מעניינת וטובה כתבת שלמה ובנוסף מנותחת מבריק.rafi1717 01/10/2017 14:46הגב לתגובה זו6 0כתבה מקצועית ביותרסגור
-
7.כן פייטיוסי 01/10/2017 14:41הגב לתגובה זו0 1לענ"ד כדאי ללמוד היטיב את החברה ולעקוב .אני קניתי קצת , אם משהו שם יתקדם . . .סגור
-
6.vblt (ל"ת)גג 01/10/2017 12:36הגב לתגובה זו1 0סגור
-
שמור כספך (ל"ת)ב 03/10/2017 23:56הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.מרתקשמרית כהן 01/10/2017 10:06הגב לתגובה זו3 0ניתוח חשוב ומעניין, בייחוד בתקופה הזאת, תודה רבה!סגור
-
4.מידע חשוב מאוד תודה! (ל"ת)משקיעה חיננית 01/10/2017 09:55הגב לתגובה זו3 0סגור
-
3.ניתוח מעניין + שאלהאביתר 01/10/2017 09:45הגב לתגובה זו3 0תודה על הניתוח. האם בין התרופות שאושרו ואלו שבשלבי ניסוי יש כאלו שיודעות להבחין בין תאים תקינים לתאים סרטניים?סגור
-
תאי סרטן לעומת תאים תקיניםשניר הנדלר 01/10/2017 10:11הגב לתגובה זו4 0שלום אביתר, תאים סרטניים נושאים פגם ב-DNA ולכן זקוקים לאספקה של החלבון PARP. לעומתם, רוב התאים התקינים לא נושאים פגם ב-DNAסגור
-
2.כן ירבו כתבות כאלו ויעלמו "הקוראים בגרפים" (ל"ת)המציאותי 01/10/2017 09:43הגב לתגובה זו7 0סגור
-
1.כתבה מעניינת. תודה (ל"ת)אילן רוזנברג 01/10/2017 08:53הגב לתגובה זו7 0סגור