האמריקאיות הן הזדמנות? הכירו את האבסורד הגדול בבורסה

על רקע הירידות המתמשכות באג"ח של חברות נדל"ן אמריקאיות שגייסו חוב בת"א, בולטת חברת אקסטל. האם מדובר בהשקעה ראויה? // דעה

 | 

על רקע הירידות המתמשכות בשערי האג"ח של חברות נדלן אמריקניות שגייסו חוב בתל אביב, בולטת חברת אקסטל, מהגדולות בניו יורק, שלאחרונה פדתה חלק ניכר מחובה, המציגה תזרים סולידי לשנתיים הקרובות והון עצמי הגדול פי ארבעה(!) מיתרת החוב המקומי. האג"ח נסחרות כיום  בתשואה שנתית של 14%באג"ח הקצרות  או כ-20% לשנה באג"ח שייפדו ב-2020-2021.

{אקסטל אגח א}
{אקסטל אגח ב}

עשרות חברות אמריקניות ניצלו נסיבות חיוביות ואפשרות להנפיק אג"ח בריביות נמוכות יחסית וגייסו בין 2014 ל-2017 חוב שסכומו מגיע לכ-20 מיליארדי שקל. חלק ניכר מהאג"ח דלעיל נהנו מדירוגים סבירים מקבוצת ה-A. מרבית התאגידים המגייסים נרשמו באיי הבתולה (BVI). למרות הדרישה הפוטנציאלית המקומית לאג"ח בתנאים אלה הן לא זכו לאהדת קרנות הכסף הפנסיוני הגדול ורוב הסחורה נרכשה על ידי משקיעים פרטיים, קרנות נאמנות ומנהלי תיקי השקעות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לצורך פיזור ההשקעה באג"ח הזרות השיקה הבורסה מדד בשם "תל בונד גלובל". תעודות הסל שחיקו את המדד נהנו מצבירה גדולה שהגיעה בשיא לכמה מיליארדי שקל. שינוי יחס המשקיעים לאג"ח הזרות  החל בחודש פברואר השנה, כאשר האצת האינפלציה בארה"ב ותכיפותן הגוברת של העלאות הריבית מצד ה"פד", התפרשו על ידי מחזיקי האג"ח כהתפתחות שעלולה להקשות על שירות חוב האג"ח. מאז נתונות האג"ח נשוא רשימתנו בלחץ של מוכרים תוך ירידות שערים.

במהלך חודש נובמבר האחרון התפרסמו אירועים שליליים שהתייחסו ל-3 חברות, ברוקלנד הקטנה וכן אולייר וצ'נזן וזה היווה טריגר להאצת הירידות. השיא נקבע בימים אלה, עת נסחרו האג"ח בשערי שפל וחלק לא קטן מהן הניבו תשואות דו ספרתיות.

בראשית שבוע זה התפרסמו בתזמון מפתיע סקירות לא אוהדות על האג"ח ה"מצורעות", תוך שחלק מהאנליסטים נסחפו עם הזרם וקראו לציבור להיזהר ברכישתן למרות התשואות האטרקטיביות. אנליסטים אחרים העריכו כי מרבית החברות ישלמו את הכסף. ואכן, לא זכורה לי סיטואציה בה קוראים אנשי מקצוע באופן לא סלקטיבי להחרים את כלל הסקטור.

אקסטל: האבסורד הבורסאי הגדול מכולם
בחינה יותר עניינית של האג"ח הנסחרות בתשואות דו ספרתיות מראה כי בצמרת ה"ליגה" נמצאת למרבה האבסורד חברת אקסטל לימיטד. מדובר בחברת נדלן מהגדולות בניו יורק העוסקת בייזום, השקעה וניהול של פרויקטים גדולים. מסגרות המימון לכל הפרויקטים הקיימים הושלמו. החברה פדתה לאחרונה כשליש מהחוב בתל אביב (כ-550 מיליון שקל).

בדוח הכספי האחרון מופיע תזרים מזומנים לשנתיים הקרובות שאינו משאיר ספק לגבי יכולתה של החברה לשרת את החוב שנותר. החברה עומדת היטב בכל ההתניות שסוכמו עם רוכשי האג"ח במועדי ההנפקות. ההון העצמי של אקסטל מסתכם ב-1.22 מיליארדי  דולר והוא גבוה פי 4 (!) משווי הפדיון של יתרת האג"חים. מח"מ האיגרות קצר יחסית.

האג"ח מסדרה א ייפדו בסוף דצמבר 2019 (כ-13 חודשים). האג"ח מסדרה ב ייפדו, מחצית בסוף דצמבר 2020 ומחצית בסוף דצמבר 2021. אוסיף כי החברה החליטה על רכישה עצמית של אג"חים כאשר עד כה בוצעו רכישות בסכומים קטנים.

לאור האמור לעיל אני סבור כי קנייה של אג"ח א בתשואה של 14% לשנה, או רכישה של אג"ח ב בתשואה שנתית לפדיון של 20% ומעלה, מפצות בהחלט על הסיכון הכרוך בהחזקתן.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. 

הכותב מכהן כיו"ר ועדות השקעה, כיועץ פיננסי וכדירקטור בתאגידים בורסאיים ואחרים

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    ההון עצמי מטעה
    חברת נדלן יזומי 10/12/2018 20:03
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אני מתפלא על כלותב הדעה/מאמר על ההמלצה זו. במיוחד הוא מבסס אותה על כך שההון העצמי הוא פי 4 מההתחיבויות באג"ח- אהל אלו אינן ההתחייבויות היחידות של החברה. ממבט שטחי בדוח הכספי - לחברה יש התחיבויות בהיקף של 5.9 מליארד ש"ח - ואז ההון העצמי הוא קטן מאוד פתאום , רק 4.4 מליארד ש"ח. תוסיף שוק נדלן חדש וריבית עולה בארהב, ההון העצמי ימשיך לרדת וההתחיבויות יעלו, החברה בקלות תשאר עם חוסק במקורות לפרעון ההלאות ותאלץ למכור נכסים בהפסד. בקיצור תשואה של 14% שנתית היא בהחלט מוצדקת, ובקלות יווצר מצב שבו החברה לא תוכל לעמוד בפרעון החוב ותתקשה למחזר אותו
    סגור
  • 7.
    ל 2
    דן 09/12/2018 21:58
    הגב לתגובה זו
    3 1
    בלי להכיר אותך אני בטוח שמספר השנים שמר כרמל בבורסה גבוה ממספר שנות חייך ולעניינו: קודם כל החברה פדתה רבע מהאגח. דבר שני לפעמיםיש סיבות שהחברה לא קונה אגחים של עצמה ( שיקולי מיסוי וכו ) .
    סגור
  • 6.
    כדאי מאד לשמוע לעצותיו של אליעזר כרמל. לאיש רקורד אדיר
    אליעזר כרמל 09/12/2018 11:13
    הגב לתגובה זו
    3 2
    בהשקעות פיננסיות. זוכר אותו משנות ה-80 וה-90 העליזות כאשר ניהל את קרנות הנאמנות של שאול אייזנברג, חברת נשואה עם קרנות נאמנות מצוינות כמו שירה. בזמנו היה פעיל גם מיקי אלבין ז"ל, בעלה של גליה אלבין. אם הוא מייעץ לקנות את האגח"ים שסימן , כדאי לקנות אותם. דרך אגב בדקתי וראיתי שבאג"ח אקסטל משקיעה גם ילין לפידות הזהירה מאד. שאפו לאליעזר כרמל, עד 120.
    סגור
  • 5.
    מכל האמריקאיות בחרת דוקא את אקסטל שבעלי הענשמשכה דיויד
    פחדן 07/12/2018 11:42
    הגב לתגובה זו
    2 1
    זאת החברה שבעלי העניין משכו דיווידנד בהזמנות הראשונה במקום לקנות את האג"ח בתשואה של כ 15 אחוז רבותי שומר נפשו יירחק מחברה זו!!! אם היו רוצים בטובתכם היו כותבים על החברות עם שיעבוד ראשון!!!
    סגור
  • 4.
    למדתי לקח...
    איציק 06/12/2018 07:11
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אף פעם לא לרכוש מניות על סמך כתבה בעיתון, מיידע על אג"ח או מנייה אטרקטיבית נשמר למקורבים ולא מתפרסם בעיתון, ואם מתפרסם אז יש לכך סיבה טובה
    סגור
  • טען עוד
  • כתבה כזאת
    צודק 06/12/2018 15:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מחקה אותי..לא באתר הזה ושל כותב אחר..האמנתי וקניתי..נזקים של עשרות אלפי שקלים..צריך לבדוק לבדטוב טוב לפני שקונים..
    סגור
  • 3.
    תקוע בפוזיציה ? (ל"ת)
    מגיב מטעם ? 05/12/2018 19:44
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
  • 2.
    אקסטל-מציאה באמת... להכנס
    צורי 05/12/2018 17:00
    הגב לתגובה זו
    9 2
    אכן נשמע כמו השקעה מעניינת ,רגע לפני שאני שם את הכסף... אני נוהג לשאול למשל: אם לחברה יש הון עצמי כל כך גבוה,מדוע אינה קונה את האגח של עצמה,סוגרת את הגאפ שנוצר ומייצרת לעצמה רווח הון פנומנלי. מעניין אם הכותב קנה,אני בטוח שלא ,אם תשאלו אותי,אני בטוח שלא.... חג שמח
    סגור
  • החברה הודיעה על רכישה עצמית של אג"ח א וב בסכום 50M$.
    שמעון 11/12/2018 08:19
    הגב לתגובה זו
    3 0
    חוץ מזה, שאין קשר בין הון עצמי ונכסי נקי חיובי וגבוה (שאין שום ספק שזה המצב במקרה של אקסטל) לבין ניהול תזרים מזומנים, פערי תשואה על הנכסים ועל ההון למול האג"ח וכו'.
    סגור
  • הון עצמי זה לא תזרים מזומנים, ולעיתים יש התניות נגד חוב (ל"ת)
    איש 06/12/2018 09:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    ממך אליעזר כרמל הייתי מצפה לאיכות גבוהה יותר של הפוסטים
    moti 05/12/2018 15:17
    הגב לתגובה זו
    7 1
    אני לא מאמין שאתה מפרסם את הזבל של האג"ח הזה לא להתקרב, שומר נפשו ירחק
    סגור
  • ילין לפידות לא פראיירים כשהם משקיעים באג"ח האלה,האמן לי
    אתה טועה-כרמל צודק 09/12/2018 11:22
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ילין לפידות בודקים בפינצטה כל אג"ח שהם משקיעים בו, והם משקיעים באקסטל. אליעזר כרמל אדם ישר מאד, ויש לך הרבה מה ללמוד ממנו. הוא לא מכיר אותי, אבל בזמנו השקעתי בקרנות שלו, ולא התחרטתי אף פעם. אל תזלזל באליעזר כרמל ולא בילין לפידות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות