איזו קרן מחקה השיגה עבורכם את התוצאות הטובות ביותר, ומי פיספסה?
קרנות נאמנות מחקות מנהלות סכום של 28.3 מיליארד שקל, כאשר מדדי המניות הישראליים הפופולאריים בקרב המשקיעים הם מדד ת"א 35 ומדד ת"א 125. מדדים אלו רשמו תשואה של כ-6.6% וכ-7.1% בהתאמה, במהלך 12 החודשים האחרונים. מדד האג"ח הפופולארי ביותר בקרב המשקיעים הינו מדד תל בונד שקלי אשר רשם תשואה שלילית של כ-0.7% במהלך התקופה.
קרנות מחקות לא תמיד משיגות את תשואת המדד, לעיתים בשל טעויות של מנהל הקרן ולעיתים בשל דמי ניהול גבוהים. Bizportal בדק עבורכם מהי התשואה בקרנות המחקות את המדדים, והאם קיים יחס ישר בין דמי הניהול של הקרן לבין "פער העקיבה".
הפער שיוצר את ההבדל
פער עקיבה (Tracking Error) הינו הפער בין תשואת מדד נכס הבסיס ביחס לתשואת הקרן. אמנם קרנות מחקות אמורות לעקוב אחרי נכס הבסיס, אולם לעיתים קרנות אלו גובות דמי ניהול, ובנוסף הקרן המחקה לא מבטיחה הצמדה מלאה לנכס הבסיס שכן היא מנוהלת על פי הערכותיו של מנהל ההשקעות בקרן, אשר רשאי להחליט על הענקת משקלים שונים למניות השונות במדד נכס הבסיס. כתוצאה מכך, בחלק מהמקרים מושג פער עקיבה חיובי, כלומר הקרן השיגה תשואה עודפת על נכס הבסיס, או לחילופין, כאשר פער העקיבה שלילי - משמע, הקרן השיגה תשואה נמוכה יותר מנכס הבסיס.
קרנות מחקות על מדד ת"א 35, חפשו את דמי הניהול
בדיקת Bizportal העלתה כי בקרב הקרנות המחקות את מדד ת"א 35, המנהלות כ-415 מיליון שקל, קיימת קורלציה גבוהה בין פער העקיבה (הפער בין תשואת הקרן לבין תשואת המדד), לבין דמי הניהול של הקרן, כאשר ככל שדמי הניהול נמוכים יותר, כך תשואת הקרן היתה גבוהה יותר. בהתאמה, כי בדומה לחודש שעבר (לכתבה המלאה), הקרן המחקה של קסם אשר גובה דמי ניהול אפסיים, הציגה פער עקיבה אפסי, מנגד לקרן המחקה של איביאי, אשר גובה את דמי הניהול הגבוהים ביותר והציגה את התשואה הנמוכה ביותר.
תמונה שונה בת"א 125
בחינת הקרנות המחקות על מדד ת"א 125 בהן מנוהלים כ-827 מיליון שקל, העלתה תמונה פחות חד ערכית, כאשר במקום הראשון מוקמה הקרן של פסגות, אשר גובה דמי ניהול מהגבוהים ביותר, ואילו הקרן של הראל, אשר גובה את דמי הניהול הנמוכים ביותר ממוקמת במקום השני.
למרות שמדדי האג"ח מקבלים פחות חשיפה בעיתונות הכלכלית, מדדים אלו מרכזים סכומי כסף גדולים יותר, ביחס למדדי המניות, כאשר המדד שמרכז את הסכום הגדול ביותר בקרב הקרנות המחקות הינו מדד תל בונד שקלי, אשר רשם תשואה שלילית של כ-0.7% במהלך 12 החודשים האחרונים ואחריו עוקבים כ-1.3 מיליארד שקל.
בחינת ביצועי הקרנות המחקות את המדד, העלתה כי בדומה לחודש שעבר (לכתבה המלאה) הקרן של הראל, אשר גובה דמי ניהול בשיעור של 0.2%, הציגה את התשואה הגבוהה ביותר (או הפחות שלילית) מבין הקרנות המחקות את המדד, כאשר הפער הגבוה ביותר נרשם בקרן של מיטב דש, אשר גובה דמי ניהול זהים והציגה תשואה נמוכה בכ-0.23% מהמדד.
קסם השיגה פער של יותר מ-1% על תשואת ה-S&P500 והדולר
המדד המוביל בארה"ב הינו ה-S&P500, כאשר ככל הנראה, על רקע צפי המשקיעים להמשך התחזקות הדולר, מרבית הכספים בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל, מנוהלים בקרנות המחקות את המדד וחשופות גם לשינויים בשער הדולר, כלומר קרנות שאינן מנוטרלות מט"ח. בעוד המדד השיג תשואה של כ-4.1% במהלך 12 החודשים האחרונים (כולל דיבידנדים), הדולר התחזק במהלך התקופה בכ-3.4% (נכון ליום המסחר האחרון בקרנות - 28 בפברואר) - כלומר תשואת נכס הבסיס הסתכמה בכ-7.6%.
בחינת פערי העקיבה בתחום זה העלתה כי הקרן של קסם השיגה את התשואה העודפת הגבוהה ביותר של כ-1%, כאשר במקום האחרון ממוקמת הקרן של איביאי, עם תשואת חסר של כ-0.2%.
הקרנות המחקות על DAX30 - דמי הניהול עושים את ההבדל
לבסוף, בדקנו את הקרנות המחקות את מדד הדגל של גרמניה DAX30 אשר נחשב בעיני רבים כמדד המשמעותי ביותר באירופה. בשל היקף הנכסים המנוהל בקרנות אלו, אשר הסתכם בכ-44 מיליון שקל בלבד, גם היצע הקרנות המחקות בו קטן יחסית, כאשר שתי הקרנות הבודדות שנכללו בבדיקה הינן קרנות מנוטרלות השפעת שערי חליפין.
מהבדיקה עולה כי גם במקרה זה, דמי הניהול עשו את ההבדל, כאשר בזמן שמדד ה-DAX30 איבד כ-7.5% מערכו במהלך 12 החודשים האחרונים, הקרן של קסם אשר גובה דמי ניהול אפסיים, השיגה תשואה גבוהה יותר בכ-0.1% לעומת הקרן של איביאי אשר גובה דמי ניהול של כ-0.4%, אשר השיגה תשואה נמוכה בכ-0.18% מתשואת המדד.
הבהרה
בבדיקה נכללו רק קרנות מחקות שפעלו במהלך 12 החודשים האחרונים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לא רצינימייקל 05/03/2019 22:02הגב לתגובה זו0 0ההבדלים ,למעט קרנות חו''ל, פשוט מצחיקים. שום ערך מוסף .סגור