קרנות אג"ח: פסגות מאכזבת, מי עוד ומי המובילות?

ברבעון השלישי נרשמה התאוששות בקרנות הקונצרניות, פחות בממשלתיות; אותם שמות חוזרים על עצמם שוב ושוב. בגרועות השם הבולט הוא פסגות, כשגם אביב, אלטשולר שחם ומיטב מופיעות כמה פעמים; מהן הקרנות שהוכיחו את עצמן?
 | 
telegram
(3)

הלב נשבר מהנפגעים, ההרוגים וסיפורי הטרגדיות של הימים האחרונים, ואנחנו מתפללים עם כל עם ישראל לניצחון מוחלט של הטוב על הרע, של מדינת ישראל על טרוריסטים השפלים וצמאי דם.  

אין מתפקידו של טור זה להמליץ על דרך השקעה לנוכח המצב או בכלל (תוכלו לקרוא קצת יותר כאן), אנחנו רק מסכמים את ביצועי העבר של שוק קרנות הנאמנות הישראלי. ייתכן שמבחינת ההשקעות (ומהבחינה הזו בלבד) כל האירוע יהיה "מכה קלה בכנף" ללא השפעות ארוכות טווח, וייתכן שיהיה שינוי מהותי לכאן או לכאן, ואז כל הסיכומים של הרבעון השלישי יהפכו ללא רלוונטיים. אבל, בינתיים, אנחנו ממשיכים בסיכומי הרבעון השלישי בשוק הקרנות. לאחר שבשבוע שעבר סקרנו את ביצועי קרנות ה-9010  נבדוק השבוע איך עבר הרבעון השלישי על קרנות האג"ח.

במסגרת זו נבדוק את הקטגוריות הבאות: אג"ח מדינה כללי ללא מניות, אג"ח חשופת דולר, חברות והמרה ללא מניות וללא סימן קריאה, חברות והמרה ללא מניות ועם סימן קריאה ואג"ח כללי בארץ ללא מניות עם סימן קריאה. כמה שמות חוזרים על עצמם בקצה החיובי של הטבלה, וכמה חוזרים על עצמם בקצה השלילי. להלן התוצאות:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אג"ח כללי
הקטגוריה הזו כוללת השקעה באג"ח ממשלתי ואג"ח קונצרני. הקרנות מתחלקות לשני רמות סיכוןסיכוי, קרנות עם סימן קריאה שנחשבות למסוכנות יותר וקרנות ללא סימן קריאה שנחשבות לסולידיות יותר. ישנן הבדלים בין הקטגוריות על פי רוב לטובת הקרנות המסוכנות יותר, גם כשמסתכלים על הקרנות הטובות בקטגוריה וגם כשמסתכלים על הגרועות. במקרה זה הסיכון השתלם נכון לרבעון השלישי ולתוצאות בשלושת הרבעונים הראשונים. 

להלן הטבלה על פי הקריטריונים המקובלים: לא נכנסות קרנות מוגבלות מבחינת המח"מ ולא כאלה החשופות מהותית למט"ח. הקרנות שנמצאות ב-20% הטובים נצבעו בירוק בהיר, ב-10% בירוק כהה, ולהיפך בגרועות המאופיינות בצבע אדום.

באופן כללי ניתן לומר שמנהלי הקרנות עושים עבודה טובה בלגבור על המדדים העיקריים. דמי הניהול בקרנות הללו נעים בין 0.37% ל-1.6%. הקרנות הגדולות בקטגוריה נעות סביב600 עד 800 מיליון שקל. 

בקרנות ללא סימן קריאה פסטרנק שהם מובילה את התוצאות ברבעון אם כי היא פחות בולטת מתחילת השנה, וקבין ממשיכה עם העבודה הטובה עם המקום השני גם ברבעון וגם בשלושת הרבעונים הראשונים. שם נוסף שחוזר לטובה הוא טרגט לה היה רבעון טוב

פסגות מכניסה בפעם הראשונה אבל לא האחרונה בטור זה את אחת הקרנות שלה למקום האחרון ברבעון ושתיים לפני אחרון מתחילת השנה, ובכך ממשיכה את הביצועים הגרועים שראינו בקרנות 9010. בהמשך נראה שהשם פסגות חוזר שוב ושוב במקומות האחרונים בכל קטגוריה. 

בקרנות עם סימן קריאה איילון והראל מובילים ברבעון השלישי, ואנליסט, הגובה את דמי הניהול הגבוהים בקטגוריה, שחריגים ביחס לקרנות אג"ח, מחזירים בביצועים הטובים ביותר מתחילת השנה. 

מי שחולק את המקומות האחרונים בשני טווחי הזמן הם אלשטושר שחם (כרגיל לאחרונה) ומיטב (קצת יוצא דופן). שוב, שמות שיחזרו על עצמם בטור זה

אג"ח קונצרני
גם הקרנות המשקיעות אך ורק באג"ח קונצרני מתחלקות לכאלה עם סימן קריאה וכאלה שללא. גם פה לא מעט שמות חזורים על עצמם. דמי הניהול נעים בין 0.19% ל-1.27%. שתי הקרנות הגדולות עומדות על סביב מיליארד שקל של נכסים מנוהלים, השאר הרבה פחות. 

להלן התוצאות:


טרגט מופיעה שוב (בקרנות עם סימן קריאה) ואקורד בלטה לטובה בסקירות האחרונות אותן ערכנו בקטגוריות שונות בשוק. אלטשולר שחם ומיטב חוזרות שוב להופיע בין האחרונות, יחד עם אביב שזה גם שם שעוד יחזור על עצמו, ואזימוט. 

אילים היא הטובה ביותר בקטגוריה ברבעון והשניה מתחילת השנה, והשם הזה גם יהיה בין אלו שיחזרו שוב. 

אג"ח מדינה
הקטגוריה הסולידית ביותר אך זו שהציגה את הביצועים הגרועים ביותר היא של קרנות אג"ח מדינה. הביצועים מעט טובים יותר על פי רוב מהמדדים עצמם, אך עדיין נחותים בהרבה מהקונצרניות. 21 מתוך 26 הקרנות בקטגוריה מציגות תשואה שלילית מתחילת השנה. הקרן הגדולה ביותר מנהלת כמיליארד שקל, והשניה כ-560 מיליון. דמי הניהול נעים בין 0.19% ל-1.05%. 

בקטגוריה של אג"ח מדינה פסגות "כובשת" בסערה את המקומות האחרונים מלבד הקרן הגרועה ביותר, של אביב שוב, לפסגות יש את קרנות בשלושת המקומות האחרונים מתחילת השנה. 

הראל מופיעה פעם שניה בין המובילות. הצבענו לאחרונה על FOREST כאחד מבתי ההשקעות המוצלחים בתקופה האחרונה, וגם פה היא מנהלת את אחד הקרנות המובילות. 

אג"ח חשופת דולר
לסיום קטגוריה קטנה אך מאד מוצלחת מתחילת שנה, עם תשואות של קרוב ל-10% מתחילת השנה אפילו בקרנות הגרועות, כשהטובות מתקרבות ל-15% - הקרנות החשופות לדולר. הסיבה היא כמובן התחזקות הדולר מול השקל (שהמשיכה לאחר סיום הרבעון). דמי הניהול של 0.45% עד 1.27%. הוצאנו מההשוואה קרן עם חשיפה אגרסיבית למט"ח (200%) שכמובן הקפיצה את התוצאות שלה, וכן כאלה המוגבלות מבחינת מח"מ.


בית השקעות הקטן תמיר פישמן מכניס בקטגוריה את אחת הקרנות הגרועות לאחר שבקטגוריה הקודמת הוא הופיע בין הטובות. יחד עם זאת, עדיין מדובר בתשואה של 9% מתחילת השנה. אילים מכניסה קרן שניה לקרנות הטובות, ובין הגרועות, שוב, מופיעות פסגות ואלטשולר שחם.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אלטשולר שחם
    גיא 10/10/2023 17:33
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כבר מעל שנה מדשדשת בסוף כל טבלה אפשרית . מרבית הקרנות שלי שם . שבוע הבא אני מנייד את כולן משם
    סגור
  • 1.
    שאלה חשובה לגיא טל
    משה 10/10/2023 13:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש דיווח שאקורד הם היועצים של הקרן איילון אג"ח והנפקות שבמקום הראשון, מה הכוונה?
    סגור
  • רק לצורך הזהירות
    היסטוריון 11/10/2023 11:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אלו לא אותם אנשים שריסקו חברת קרנות ועכשיו תחת שם אחר?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות