הדולר נפל לרמה של 3.755 שקלים: "הורדת הריבית מעידה על עומק המשבר בארה"ב"

כך אמר גיורא סרצ'נסקי, מנכ"ל ישיר בית השקעות. שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס: "פישר צריך לפעול מהר ולהוריד את הריבית"
 | 
telegram

הדולר ממשיך היום את מגמה ההחלשות של הימים האחרונים ונסחר בשעה זו בירידה חדה, זאת לאור הורדת הריבית החדה אמש בארה"ב, התחזיות בשוק עמדו על הפחתה של 0.5% אבל ברננקי היה אגרסיבי יותר והפחית את הריבית בשיעור של 0.75% והעמיד את הריבית ברמה של 0.25% - שפל היסטורי.

רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב, התייחס הבוקר למצב הדולר-שקל ואמר כי "פער הריביות רק הולך וגדל, ברננקי מפחית בקצב מהיר ובארץ אנחנו פשוט לא עומדים בקצב. בזמן שבישראל הריבית עומדת על 2.5%, הריבית בארה"ב עומדת על 0.25% וצריך לזכור שזו הריבית הגבוהה, כלומר זה יכול גם להיות 0%. הפער הזה מפעיל לחץ כבד על הדולר וזאת בשעה שלישראל אין גירעון במאזן התשלומים או דבר אחר שעלול לגרור פיחות כך שאנחנו בעיקר נשארים עם פער הריביות".

קבע לפני זמן קצר את שערו היציג של הדולר בירידה של 2% לרמה של 3.755 שקלים לאחר שקודם לכן "ביקר" ברמה של 3.73 שקלים. האירו רשם עליה של 0.8% לרמה של 5.276 שקלים. בעולם מתחזק האירו לרמה של 1.402 דולר והיין היפני מתחזק ב-0.3% לרמה של 88 יין לדולר.

שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, התייחס בשיחה עם bizportal למצבו של המטבע האמריקני מול השקל הישראלי ובכלל. "פישר צריך לחתוך בריבית כבר עכשיו ואני מאמין שהוא יעשה זאת בימים הקרובים". בתשובה לשאלה - האם פישר לא היה אגרסיבי מספיק ונתן לפער הריביות להיפתח ולשקל להיחלש? אמר מעוז, כי "פישר פעל בסדר גמור בחודשים האחרונים. הוא לא היה צריך לחתוך את הריבית באופן חד או מהיר יותר. הכלכלה הישראלית נמצאת במצב טוב יותר מזו האמריקנית ולכן לא היה צורך בהפחתות דוגמת אלו שנעשו בארה"ב". עם זאת, מעוז סבור כי פישר צריך להפחית את הריבית בשיעור של 0.5% ולאחר מכן אפילו להוריד את הריבית מתחת לרמה של 2%.

איתן אדמוני, מנהל חדר המסחר בבנק ירושלים, אמר בשיחה עם Bizportal, כי "אני עדיין חושב שהתרסקות הדולר היא במסגרת תיקון טכני, הדולר עדיין יכול לרדת בעוד 1-1.5 אחוז, בכפוף להתרחשויות בחו"ל. אבל אם האירו יפרוץ את רמת ה-1.42 דולר כלפי מעלה אז כל התחזית שלי תשתנה וכנראה שבמקרה כזה ייקח לדולר הרבה יותר זמן להתאושש ולחזור לטפס מול המטבעות המרכזיים וגם מול השקל".

לדברי גיורא סרצ'נסקי, מנכ"ל ישיר בית השקעות:" ברמת העיקרון הורדת הריבית זכתה להדים חיוביים כאשר השווקים עלו בצורה חדה. יחד עם זאת, חשוב להבין שהורדה זו מעידה על עומק המשבר והיא נועדה לסייע בצמצומו. ברמה של 0.25% לא היתה עד כה בארה"ב ואין ספק כי נקיטת צעד דרמטי זה בוצע נוכח נתוני מאקרו קשים: ירידה של 1.7% במדד המחירים לצרכן במשק האמריקני ורמות אבטלה שלא היו כמותן ב-15 השנים האחרונות. למעשה כל אלה מעידים על הימצאותו של המשק האמריקאי במשבר עמוק. יש לציין כי ההשפעה של הורדת הריבית לוקחת זמן רב ולמעשה העליות שראינו אתמול הם בגדר תיקון בלבד".

לגבי המסחר דולר-שקל מוסיף סרצ'נסקי, כי "יתכן שבימים הקרובים, בשל הורדת הריבית, נראה ירידה בשער הדולר, אך אני סבור כי בתקופת משבר הדולר מהווה השקעה נכונה ומעריך כי הוא יחצה את רף ה- 4 שקל לדולר".

הריבית בארה"ב נחתכת

אחרי יומיים של ישיבות בוועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב אמש נגיד הבנק המרכזי בארה"ב, בן ברננקי, כי הוועדה החליטה להוריד את ריבית הבסיס בארה"ב ל-0.25% מ-1%, חיתוך חד נוסף אשר נועד להחזיר את ארה"ב לפסים של צמיחה וזאת לאור החשש הגדול מדיפלציה, אשר התחזק כתוצאה מירידת ברמה החודשית החדה ביותר מאז 1932. גם נתון התחלות הבנייה צנח אתמול לשפל של 25 שנים, והנתונים הללו ממשיכים להצביע על מצבה הקשה של הכלכלה האמריקנית בכל המגזרים.

הודעת ה'פד' התעכבה בצורה לא צפויה למשך מספר דקות, אולם בסיומן התבשרנו כי הריבית בארה"ב קובעה על שער היסטורי וכי הבנק המרכזי צפוי להמשיך ולשמור על רמה זאת למשך "תקופת מה" וזאת בזמן שהוא מתכוון להרחיב את הזרמת הכספים למערכת הפיננסית במטרה לייצב את הכלכלה. ההחלטה התקבלה פה אחד והמהלך האגרסיבי היה צפוי לאור המשבר המתמשך בכלכלה העולמית.

אנליסטים: הדולר בבעיה

"בשבוע שעבר מכרנו דולרים מול האירו ומול הדולר האוסטרלי. ייתכן שעכשיו עוד נחזק את הפוזיציות האלה. הפדרל ריזרב בבעיה כי כלי הנשק שברשותו ללחימה במשבר הולכים ומתמעטים ולכן הלחץ על הדולר צפוי להימשך בעתיד הקרוב", אמר לבלומברג אקירה טאקיי, מנהל השקעות בטוקיו.

"הפדרל ריזרב בעצם אומר שכרגע אספקת נזילות לשווקים ולכלכלה היא בעדיפות ראשונה והדולר בעדיפות שניה או שלישית. כל עוד החלשות הדולר היא הדרגתית ולא במכה אחת, לא תהיה בעיה משמעותית מההיבט של תשואות או ".

גורם נוסף המחליש את הדולר הוא דברי שר האוצר היפני, שאמר היום בראיון כי ליפן את כרגע תוכניות להתערב במסחר בשווקי המטבעות. נציין כי יפן ניסתה כמה פעמים בשנים האחרונות להתערב במסחר במטרה להחליש את היין מול הדולר אולם כמעט תמיד הסתיימו הנסיונות האלה בכשלון.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות