מי המטבע החלש ביותר - היורו הדולר או הליש"ט?

 | 
telegram

כלכלות העולם בעיצומו של מאבק נואש מול כוחות חדשים. בארה"ב הנתונים הקשים ממשיכים לצאת ובנקים ממשיכים לקרוס, אירופה מנסה ללא הצלחה להחביא את כל הבלגן מתחת לשטיח ובבריטניה נביאי הזעם מדברים על פשיטת רגל. אנו סוחרי המט"ח רואים את זה בתנודתיות חסרת הכיוון לטווח הקצר ובקשר לטווח הביניים והארוך זה לא נראה טוב. בסקירה זו אתייחס בעיקר למטבע שספג את מרבית המכות - הסטרלינג.

Dove David Blanchflwer התראיין ואמר שהוא לא רואה סיבה למה הריביות בבריטניה לא ימשיכו לרדת לכיוון האפס כמו בארה"ב. הוא הוסיף ואמר שהבעיות באירופה משקפות באופן כמעט זהה את הבעיות בבריטניה. הבעיה באמרה זו שבריטניה היא לא ארה"ב וגם לא אירופה ובטח שלא אופן הטיפול בבעיה.

המטבע הבריטי עבר יותר מיתונים מכל מטבע אחר, מהגבוה ברמה של 2.11 בנובמבר 2007 לאיזור ה-1.38 שזה בקירוב 35% הפסד מול הדולר, וזה בזמן שמול היין הוא השיל 55%. לעומת היורו שהשיל רק 19% מול הדולר ו32% מול היין.

אפשר ליחס את המכות שהסטרלינג ספג לדחיפות של הטיפול ורמת הריביות במשק ובעיקר לאשליות לגבי החוזקה הבריטית מצד המשקיעים. בזמן האחרון נראה הכול הולך הפוך, הציבור הבריטי במצב קשה: אבטלה, מחירי דיור והצפייה לבחירות לא ברורות.

הבנק המרכזי של אנגליה אומנם היה דינמי ואגרסיבי לגבי הטיפול במשברים יחסית לאירופה אבל ביחס לארה"ב הוא נראה איטי ומיושן. אומנם הריבית שם עומדת סביב ה-1.5% שזו כשלעצמו נקודה היסטורית אבל כנראה שגם זה לא מספיק. למרות שהריביות ימשיכו לרדת, מה שחסר לבריטניה זה ההצגה ומשחקי המילים שכל כך אוהבים לעשות בארה"ב ואפילו באירופה בנאומים והערצה לקיינס, אפשר לצפות שהם יסבלו מזה בהמשך הדרך. הורדת הריביות לא תספיק הפעם.

הייצור התעשייתי בבריטניה נפל יותר מ-1.5% בשלושת החודשים האחרונים של 2008, זאת הייתה ההתכווצות הכלכלית הגדולה ביותר מאז 1980, שוק הדיור הבריטי עבר את אותן המכות שעבר השוק האמריקאי וכרגע מוצף בעודף היצע, בחוסר הצלחה של הציבור להחזיר משכנתאות ופשיטות רגל.

האבטלה עומדת על 6%, נתון הגרוע ביותר לאבטלה מאז 1997. המערכת הבנקאית בבריטניה לא מגוונת כמו בארה"ב ומרוכזת על כמה תעשיות גדולות. דוגמא אחת זה ה-The Royal Bank of Scotland שכרגע 70% ממנו בבעלות הממשלה. כמובן שיש שם בנקים נוספים שכבר בבעלות הממשלה דבר שיפגע קשות בריוחיות של הבנקים ובאפשרות שלהם לגדול ולהתפתח וכמובן פחות עבודות לשנים שיבואו.

ההיסטוריה זוכרת את המשקיע האגדי ג'ורג סורס בנפילה הגדולה של 1992. מר סורס חזה את הנפילה של המטבע הבריטי ואת חוסר ההצלחה של הממשל לטפל בכל הבעיות שדי מזכירות את המצב היום והרבה סוחרים מנסים לשחזר את המהלך ולחפש פיקים כדי למכור את הבריטי מול כל מטבע אפשרי ואפשר לראות את זה בעיקר בסטרלין מול היין.

היורו:

בפעם האחרונה שטרישה הוריד הוא אמר שהוא רוצה להתחיל להאט את קצת ההורדות הריבית ושוב חזר לספרים של קינס ודיבר על מלכודת הנזילות (מצב נדיר של מיתון בו הריבית הנומינלית שווה לאפס) טרישה מנסה לדחוף את הסוחרים לדאגות מפני שכמובן מה שצריך לדאוג זה מדפלציה לטווח הקצר. כמובן שהוא יחויב להמשיך להוריד ריביות ולהזרים כספים למשק האירופאי כדי לא ליפול למצב קשה יותר מהצפי הגרוע גם ככה.

קצת על הדולר:

הדולר נסחר בטווח מצומצם. החגים במזרח די הגבילו את טווח התנועה שלו. הfomc יפגשו ביום רביעי והצפי הוא שהשווקים יגיבו בזהירות מרבית לפגישה ויטו אוזן קשבת לכל מילה ויצפו לעוד פתרונות יצירתיים למשברים שפוקדים אותנו והנתונים הכלכליים שלא מראים שיפור למאמצים של הפד. מהצד השני אפשר לחזות ייצוב מסוים מצד ה- leading indicators בחודשים הקרובים עם תמיכה גבית של סקרי מדדי הרכש ומדד המנהלים. למרות שצפוי שיפור במדדים זה לא אומר כלום לגבי המצב הקשה של ארה"ב הוא פשוט אומר שבאירופה המצב הרבה יותר מסובך.

כמו שכתבתי בסקירה הקודמת אנו Real Stream Trading לא רואים עדין שינוי בתחזית הכוללת שלנו לגבי הדולר שמתוך כל מדינות ה G10 מטפל בבעיות בדינמיות והמהירות המרבית (סקירה של משולש המדינות והריביות) והיעד שלנו לגבי היורו דולר נשאר 1.20 (ההודעה הראשונה נשלחה ב- 1.45) .האירופאים ממשיכים בינתיים להוריד ריביות, כך הם מטפלים בבעיות בדרך עקיפה ובהכחשה אבל פועלים. בריטניה נזכרו קצת מאוחר לכן נדרג את חוזקם של המטבעות לפי הטיפול, דירוג החוזקה שלנו לטווח הביניים נראה ככה - דולר מוביל אחריו מגיע היורו לבסוף מדשדש לו הסטרלינג.

* הכותב הוא מנהל חדר המסחר במט"ח ב-Real Stream Trading.

* הסקירה אינה מהווה המלצה למסחר במט"ח ומשקפת את דעתו של הכותב, בלבד.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות