הדולר בשיא של 17 חודשים: "הדולר מהופנט מתוכנית רכישת האג"ח של בנק ישראל"

כך מציינים כלכלני פינוטק, ומעריכים כי ללא נתונים חדשים, ייתכן שהמגמה תימשך בטווח הקרוב
 | 
telegram

הדולר האמריקני התחזק היום מול השקל, במקביל להתחזקותו בעולם, זאת לאחר שמודי'ס שירותי משקיעים הודיעה, כי היא עשויה להוריד את דירוגם של מספר בנקים הפועלים במזרח אירופה, ובכך הוסיפה לחשש שמשבר הפיננסים באזור מחמיר.

שבוע המסחר נפתח היום לאחר הודעת על התערבותו בשוק האג"ח וכן בהמתנת המימשל האמריקני לתוכניות הייעול אשר אמורות להגיש שלוש יצרניות הרכב הגדולות כך שיאשר להם ליהנות מסיוע בסך 13.5 מיליארד דולר.

הדולר זינק היום בשיעור של 1.497% מול השקל ושערו היציג נקבע ברמה של 4.135 שקלים, רמת שיא של 17 חודשים. האירו התחזק בשיעור של 0.487% מול השקל ושערו היציג נקבע ברמה של 5.2231 שקלים. בעולם מתחזק כעת הדולר מול האירו בשיעור של 1.41% ונסחר בתמורה ל-1.26 דולר, רמת שיא של 10 שבועות. מול הליש"ט ומול היין מתחזק הדולר בשיעור של 0.22%

היין נופל מול הדולר לשפל של 5 שבועות מול הדולר אחרי ששר האוצר היפני אמר כי הוא יתפטר אחרי שיסיים להעביר את התקציב.
אתמול גם נודע שכלכלת יפן רשמה צמיחה שלילית של 3.3% במהלך הרבעון הרביעי, בהשוואה לרבעון השלישי. מדובר בהתכווצות החדה ביותר מ-35 השנים האחרונות.

בנק ישראל רוכש קונצרני

אצלנו, החל מהיום, יפעיל בנק ישראל כלי נוסף לצורך ביצוע המדיניות המוניטרית - אג"ח ממשלתיות מסוגים שונים ולתקופות שונות לפדיון. בנק ישראל והעומד בראשו הפרופ' סטנלי פישר פועלים להוריד את הריבית האפקטיבית השוררת בשוק ובכך להביא להסטת כספים למוסדות פיננסים ובהמשך לכך להגדיל את הנזילות שתעמוד לרשות המוסדות הפיננסיים, העסקים ומשקי הבית.

בבנק ישראל מעריכים כי פעולות אלה יגבירו את השפעת הריבית שקובע בנק ישראל גם לשיעורי הריבית לטווחים ארוכים יותר. מידי חודש יימסר באתר בנק ישראל דיווח על הסכום הכולל של פעילות זו בחודש הקודם יחד עם הדיווח החודשי על היקף הנפקות המק"מ.

כלכלני איזי פורקס על טיסת הדולר למעלה: "מבחינה כלכלית, התערבות בנק ישראל בשוק האג"ח הממשלתי הינה סוג של נסיון להורדת לטווח הארוך ולא רק לטווח הקצר. אנו רואים כאן ניסיון של הנגיד להפחית את הריבית לטווח ארוך ולשחרר את מחנק האשראי, מהלך שמחליש את השקל.
מבחינה טכנית, הדולר פרץ את שער ה-4.1, מה שיביא את השער מהר מאוד ליעד משני של 4.15, והכיוון, להערכתנו הוא 4.30", מעריכים כלכלני איזי פורקס.

"אנו מעריכים כי יעד שער הדולר לשבועות הקרובים נמצא לא רחוק מהרמה הנוכחית, בסביבת 4.25 שקל לדולר, אולם בהמשך השנה אנו מאמינים כי נראה שערים גבוהים וסמוכים יותר ל-4.5 שקלים לדולר", מציינים גדעון בן נון, מנכ"ל שקל מקבוצת שקל, וניר ינאי, מנהל חדר המצב בשקל אג'יו.

להערכתם, התחזקות של הדולר בעולם, היא רק קטליזטור למהלך הפיחות הנוכחי שנוצר בשל מספר גורמים, ביניהם: מדיניות נחושה של בנק ישראל, הכוללת הפחתה חריפה של הריבית ואיתות על ריבית אפס, רכישת המט"ח הממושכת, הגדלת הנזילות בשוק הכסף המקומי באמצעות צמצום הנפקת המקמ ולעומת זאת קיום מכרזי פקדונות על הדולר לצורך ספיגת דולרים מהמערכת הבנקאית.

מחדר המסחר של פינוטק נמסר: "הרכישה האמורה מביאה למעשה לביקושים באיגרות חוב ממשלתיות לטווח ארוך, הגורמה להורדת התשואה עליהן, שהופכת כעת לדומה ברמתה לזו בארה"ב. במצב שכזה, כששתי המדינות מציעות תשואות דומות, המשקיעים מעדיפים, מן הסתם "ללכת על בטוח" ולקנות דולרים. בטווח המיידי, ללא פרסום נתונים חדשים יתכן כי המגמה תמשך בטווח הקרוב".

הורדת המלצה למזרח אירופה?

בנקים מערביים הפכו להיות מאוד סלקטיביים במתן תמיכה לחברות הבנות שלהם ו"בנקים במדינות בעלות סיכון מערכתי גדול יותר עשויים להתמודד עם תמיכה חלשה יותר מהעבר", אמרו בסוכנות הדירוג הבינלאומית מודי'ס. ממשלות מערביות עשויות גם לחוקק חוקים שיגבילו בנקים המקבלים תמיכה ממשלתית מלעזור לבנקים קשורים זרים, אמרה מודי'ס.

היום יקבלו המשקיעים מספר נתונים ובראשן סקר הייצור החודשי של מחוז ניו יורק אותו עורכת הזרוע של הפדרל ריזרב בניו יורק (יפורסם בשעה 15:30 שעון ישראל). הצפי הוא לשיפור קל לרמה של מינוס 22 הנקודות ממינוס 22.2 הנקודות.

יפן מובילה את המגמה

"מאז הבוקר מתחזק הדולר ברחבי העולם, כאשר את המגמה כנראה התחילה יפן, בעקבות חוסר היציבות הנובעת מהתפטרות שר האוצר", אומר היום טל עבדה מכלל פורקס. "נראה, כי התחזקות נובעת מחוסר היציבות באסיה ובמקביל מאישור תוכנית התמריצים של אובמה, אשר אושרה בשבוע שעבר, וצפויה להפוך היום לחוק".

בנוגע לתוכנית רכישות האג"ח הקונצרני של בנק ישראל אומר עבדה, כי "קשה עדיין להעריך את השפעת צעדי רכישות האג"ח בטווח הקצר, אך ניתן לומר שהורדת הריבית האפקטיבית במשק מורידה את האטרקטיביות של השקל מול המטבעות האחרות".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות