אושר: פטור מארנונה על נכסים הרוסים יוגבל לשלוש שנים
ועדת הכספים אישרה היום (ב'), לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק שנועדה להשמיש ולהוציא למכירה או להשכרה נכסים הרוסים על ידי הגבלת משך הפטור מתשלום ארנונה בגין נכסים אלו. הוועדה התנגדה להצעת האוצר, להגביל את הפטור מארנונה על נכס הרוס או ניזוק למקסימום 9 חודשים, עקב החשש לפגיעה במי שאינם מצליחים להיפטר מנכסים שברשותם.
לפי הצעת החוק, נכסים שעמדו ללא שימוש 12 שנה ויותר, ייהנו מפטור עוד שנתיים בלבד. לאחר תום שלוש שנות הפטור או שנתיים, לנכס שעמד ללא שימוש זמן רב, יחויב בעל הנכס בתשלום ארנונה בשיעור הנמוך ביותר הקבוע בפקודת העיריות למשך חמש שנים. במידה שלאחר חמש שנים הנכס נותר הרוס על הבעלים להודיע על-כך לעירייה ובכך להימנע מתשלום שיעורי ארנונה נוספים. כאמור בתחילה, התכוונו באוצר ללכת על מתווה קיצוני ולקבוע שהפטור מארנונה יינתן לשישה חודשים עם אפשרות הארכה של עוד 3 חודשים ובסה"כ תשעה חודשי פטור בלבד.
"יש לאזן בין הצורך להוציא נכסים לשוק לבין הימנעות מהטלת קנס על מי שאינו מצליח להיפטר מנכס", אמר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה). "יש בעלי נכסים שבמשך שנים אינם מצליחים למכור או להשכיר את הנכסים והם אינם אנשים עשירים. קיימים גם מקרים שמבנים נהרסו באסון וטרם עלה בידי הבעלים להשמישם מחדש; לא ניתן להעניש אותם ולחייבם בתשלום ארנונה בזמן שהנכסים עדיים הרוסים שלא באשמתם".
אריאל יוצר, רכז בינוי ושיכון באגף התקציבים באוצר, אמר: "יש לקבוע מנגנון פשוט אך גם אפקטיבי. תקופת הפטור צריכה להיות סבירה והתקופה שמשלם צריכה להיות משמעותית, שאם עדיין לא מצליח להשמיש; למכור או להשכיר אז ניתן להסיק שיש בעיה. מחזיק אדם בנכס ולא עושה דבר ולא מוכר או משכיר רק ממתין להרוויח מעליית ערכו, זה דבר שיש להגבילו בזמן. יש נכסים שישבו במשך 10 ואף 15 שנה שנהנו מעליית ערך הנדל"ן ולא ניתן לפטור אותם עכשיו בעוד שלוש שנים. רוב בעלי הנכסים אינם ממעמד סוציו-אקונומי נמוך."
במהלך הדיונים התגלעו מחלוקות בנוגע להצעת החוק בין גורמים שונים; מחד, התאחדות התעשיינים שמתנגדת להגבלת הפטור עקב החשש שהביע נציגה, חזקי ישראל: ש"בעלי מבני תעשייה רבים מתקשים למכור או להשכיר אותם ולא יתכן שייענשו עקב כך. הנחת היסוד של האוצר, שערך הנכסים משתבח עם הזמן משוללת כל יסוד".
לעומתם, מנהל אגף ארנונה בעיריית תל-אביב, אלי מלאכי, הדגיש את החשיבות בהגבלת הפטור עקב ריבוי המקרים של נכסים הרוסים ושוממים. "בתל-אביב יש אלפי נכסים כאלו והם מהווים מפגע וגם פוגעים בהכנסות העירייה מארנונה. יש לקצוב את התקופה של הפטור."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה