המדינה במהלך: מסלול מיחזור משכנתא ל-126 אלף משפחות - איך זה יתבצע?
משרד הבינוי, בשיתוף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, מקדמים מהלך לעידוד פירעון מוקדם, או מחזור, של הלוואות משכנתא של המדינה לזכאים. שיעור הריבית בהלוואות המדינה לזכאים עד לשנת 2012 עמד על 4%, צמוד למדד.
היות שבמהלך השנים חלה ירידה משמעותית בריבית הממוצעת של ההלוואות לדיור הצמודות למדד, והיות שהפירעון המוקדם של הלוואות המדינה אינו כרוך בתשלום הפרשי , גדלה באופן ניכר כדאיות הפירעון המוקדם של אותן משכנתאות. כדאיות כלכלית זו קיימת בין אם הפירעון המוקדם הוא באמצעות הונו העצמי של הלווה (השקול להשקעה אלטרנטיבית חסרת סיכון בתשואה ריאלית של 4%), ובין אם באמצעות מחזור הלוואה ולקיחת הלוואה חדשה בשיעורי הריבית הנהוגים כיום.
בשיחת ועידה אמר המפקח על הבנקים דודו זקן כי התוכנית תהיה טריגר למיחזור כל המשכנתאות - "צריך לזכור שלמשכנתאות של המדינה יש עלות היוון. אם מישהו רוצה לבחון את המחזור של הלוואה רגילה - אפשר לסייע. לא משנים כאן שום צעד או תקנה, רק הליך מוסדר מול הבנקים ליצירת ממוצעת. אנחנו בוחנים בהמשך את המכשיר של משכנתא הפוכה אשר אמורה לעזור לאוכלוסייה החלשה, לומדים את הנושא".
במהלך השנים, מדינת ישראל העמידה למשתכנים, רוכשי דירה ראשונה, מענקים והלוואות מוכוונות, כחלק ממדיניות הסיוע בדיור. נכון לסוף יוני 2014, יתרת ההלוואות המוכוונות (ללא הלוואות עומדות) הסתכמה בכ-18 מיליארד שקל וכוללת כ-126 אלף משפחות. מאומדן גס עולה כי בהנחה שכמחצית מהלווים ייענו למהלך וימחזרו את הלוואותיהם, החיסכון ללווים הינו בסדר גודל של כ-250 מיליון שקל.
מסלול משכנתאות מיוחד
לצורך כך, נבנה מסלול מיוחד, אליו הצטרפו ששת הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים, מזרחי-טפחות, דיסקונט, הבינלאומי ואגוד והסכימו להציע ללווים שעומדים בתנאי הסף שיפורטו להלן, הלוואת מחזור בתנאים המפורטים במסמך זה.
בהקשר זה מדגישים במשרד הבינוי ובבנק ישראל כי אין במהלך זה משום גריעה מזכותו של הלווה לפרוע את ההלוואה המוכוונת, בכל דרך אחרת שיבחר: מימון עצמי; מחזור באמצעות הבנק בו מנוהלת ההלוואה, בתנאים אלו או בתנאים אחרים; או מחזור באמצעות בנק אחר. כמו כן, מובן שמהלך זה אינו פוגע בזכותו של לווה שנטל הלוואה נוספת מעבר להלוואה המוכוונת, למחזר את החלקים האחרים של ההלוואה שנטל מהבנק, ומומלץ בהזדמנות זו לבחון את כדאיות המחזור של ההלוואה כולה. יודגש, שלגבי החלקים האחרים הללו, כדאיות המחזור אינה מובנת מאליה, בפרט משום שחלק מהמחזורים כרוכים בתשלום עמלת פירעון מוקדם, ועל כן יש לבחון את הכדאיות בכל מקרה לגופו.
המהלך ילווה בהצבת מחשבון באתר האינטרנט של משרד הבינוי, אשר נועד לסייע ללווים לבחון את כדאיות המחזור. במקביל הבנקים שהצטרפו למהלך, לוקחים על עצמם מחויבות להעמיד הלוואות מחזור ללווים העומדים בתנאים המפורטים במסמך זה, וזאת עד 31 במאי 2015:
א. תנאי הסף למחזור הלוואה במסלול המהיר
- ההלוואה המוכוונת המקורית שהועמדה ללווה נושאת שיעור ריבית ריאלית של 4% או יותר;
- ההלוואה נפרעה כסדרה, עד למועד המחזור;
- יתרת ההלוואה ביום ביצוע המחזור (לא כולל עמלות פירעון מוקדם) ביחס לשווי הנכס הממודד לא עולה על 75%. לווה שירצה בכך יהיה רשאי, להמציא לבנק דוח שמאי לקביעת שווי הנכס בעת המחזור;
- לא קיימות נסיבות חריגות המצדיקות אי ביצוע המחזור בתנאים אלו.
מובן שאין בכך כדי למנוע מהתאגידים הבנקאיים להיענות גם לפניות של לווים שאינם עומדים בתנאי סף אלה, באחד מהם או יותר.
ב. תנאי הלוואת המחזור
כדי להניע את הלווים לפעול באופן יזום לשיפור תנאי הלוואתם בתאגיד הבנקאי בו הועמדה ההלוואה, הוסכם לפעול כדלקמן:
- הואיל ומדובר בהליך של שינוי תנאי ההלוואה, העמלה שתיגבה היא עמלת שינוי תנאי ההלוואה והיא לא תעלה על 120 ₪. לא תגבה עמלה נוספת.
- הלוואת המחזור, תהיה בסכום שלא עולה על סכום יתרת ההלוואה המוכוונת לפירעון ותקופתה אינה עולה על תקופת ההלוואה המוכוונת שנותרה לפירעון.
- הלוואת המחזור תינתן בריבית קבועה צמודת מדד.
- שיעור ריבית הלוואת המחזור לא יעלה על שיעור הריבית הממוצעת של הלוואות לדיור צמודות מדד, הידוע במועד ביצוען, בהתאם לתקופה שנותרה לפירעון, כפי שהיא מחושבת לצורך צו הבנקאות (עמלות פירעון מוקדם), התשס"ב-2002; הריבית מחושבת בהתאם לתקופת ההלוואה שנותרה לפירעון.
- – התאגידים הבנקאיים ישלחו ללווים העומדים בתנאי הסף שפורטו לעיל מכתב, בו יפורטו מחיר המחזור והשלכותיו (לרבות, העמלה הכרוכה בביצוע המחזור, העובדה כי על הלוואת המחזור לא חל חוק הלוואות לדיור התשנ"ב-1992 ובמיוחד סעיף 5א לחוק זה, ועל כן נשללת זכאותו לדיון בוועדה מיוחדת במקרה של פיגור וכן העובדה כי במקרה של פירעון מוקדם נוסף, יכול שתחול עמלת פירעון מוקדם על הסכום שנפרע כעת).
- בעקבות אישור הלווה כי הוא מעוניין בביצוע המחזור, בכל אחת מדרכי ההתקשרות (כתב, שיחה מוקלטת, אתר אינטרנט של הבנק, וכיוצ"ב), יפיק התאגיד הבנקאי מסמך תיקון חוזה ההלוואה, מבלי שיהיה צורך בהגעת הלווה לסניף התאגיד הבנקאי. התיקון לחוזה יישלח ללווה בדרך ההתקשרות בה יבחר, והוא ישיב את המסמך החתום לבנק בכל אחת מאותן דרכים.
- עם סיום התהליך ישלח הבנק ללווה אישור על ביצוע המחזור.
- אם לאחר ביצוע המחזור החליט הלווה לפרוע גם את ההלוואה המשלימה שהייתה לו, תישמר לו ההפחתה בהפרשי ההיוון הקבועה בצו הבנקאות (עמלות פירעון מוקדם), התשס"ב-2002.
- במידה ולווה יבקש למחזר, בנוסף להלוואה המוכוונת, גם הלוואה נוספת מכספי בנק (הלוואה משלימה), האמור במסמך זה לא יחול על ההלוואה המשלימה.
להלן מספר דוגמאות (המבוססות על מקרים אמיתיים) שמספק , הממחישות את הכדאיות הכלכלית בפירעון המוקדם של הלוואות מוכוונות הנושאות ריבית ריאלית בשיעור של 4%, במספר אופנים: הקטנת התשלום החודשי, הקטנת מספר התשלומים, וכן חישוב הרווח הכלכלי במונחי ערך נוכחי.
בדוגמא 2 בטבלה שלהלן: נכון לאוגוסט 2014, גובה ההחזר החודשי של לקוח שנטל הלוואה בסך 90 אלף ששקל ביולי 2005, בריבית שנתית של 4% הצמודה למדד, למשך 25 שנים, הינו כ-586 שקל. לאחר מחזור ההלוואה, התשלום החודשי של אותו לווה יעמוד על 533 שקל בלבד. היינו, חיסכון של 53 שקל בתשלום החודשי, שמשמעותו חיסכון מצטבר של 8,224 שקל, המהווים כ-10% מיתרת ההלוואה המוכוונת.
עבור תאריכי מתן ההלוואה מאוחרים, החיסכון המצטבר של הלווה צפוי להיות אף גבוה יותר, שכן התקופה שנותרה לפירעון ארוכה יותר - במהלכה ייהנה הלווה מריבית נמוכה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מיחזרתי את המשכנתא במנור משכנתאותמוטי 05/05/2015 07:54הגב לתגובה זו0 0שלום רציתי לשתף אותכם במהלך של מיחזור משכנתא שביצעתי השנה אצל גברת נחמדה ששמה הילה היא מיחזרה לי את המשכנתא וחסכה לי מעל 90000סגור
-
3.!!!מחאת כנגד ריביות הבנקים - שמישהו ירים כבר את הכפפה!!אנונימי 30/12/2014 13:09הגב לתגובה זו1 0הגיע הזמן שציבור השכירים במשק, שקבל הלוואות מהבנקים המסחריים, בריבית גבוהה שמגיעה אף ל- 15% שנתי ויותר, ידרוש מהממשלה לחייב את הבנקים המסחריים להוריד את הריביות הנ"ל לאחוזים בודדים, לא יותר מ 3% ריבית שנתית, שאף היא גבוהה ביחס לריבית במשק בתקופה האחרונה. לא קוטג ולא מילקי. הגיע הזמן שהמחאה תצא כנגד העוול הגדול ביותר שקיים במדינה!!! (מלבד עלויות הדירות למגורים).סגור
-
2.קרטל שליט מחירגבוה=מניע פיצוץ טבעי=בועהמעל50%=דור עני!! (ל"ת)קבלן,בנק,ממשל=חזירות 30/12/2014 11:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.שהמדינה תשלים את המהלך ותאפשר מיחזור גם בביטוח הלאומיהנכים משלמים יותר 30/12/2014 11:35הגב לתגובה זו1 0הבנקים לא נותנים משכנתאות למקבלי קצבאות וכך הביטוח הלאומי נותן את המשכנתא בריביות יותר גבוהות והנכים נאלצים לקחת את ההלוואות היקרות שהביטוח הלאומי נותן. את הנכים דופקים מכל הצדדים!סגור