אחרי שמחירי השכירות ירדו, האם השוכרים שוב צריכים לדאוג?

הנתונים מראים ששוק השכירות בירידה בחודשים האחרונים, אבל נתונים הלמ"ס עדיין לא מעודדים. איך משפיעה המלחמה על מחירי השכירות ולמה הנגיד דואג שהמחירים שוב יעלו?
 | 
telegram
(4)

שוכרי הדירות ממשיכים לחרוק שיניים. מחירי השכירויות ירדו מאז תחילת המלחמה, בעיקר בתל אביב, אבל זה עדיין לא מספיק. השינוי במחירי הדירות לא נכלל במדד המחירים לצרכן, אבל מה שכן נכלל במדד שעלה אתמול הוא השינוי בשכר הדירה, שממשיך לעלות אחרי שהיה אפשר לחוש בתקופת עצירה שנבעה מעלייה חדה בשנה שעברה. מדד שכר דירה עלה ב-0.3%.

השינוי בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, עמד על 2.7% (3% בחודש שעבר, 2.7% לפני חודשיים) ועבור השוכרים החדשים (דירות שבהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 2.6% (4.5% בחודש שעבר, 3.2% לפני חודשיים). שוכרי הדירות בישראל חטפו בחודשים האחרונים לא מעט בעקבות עליות המחירים. צריך לזכור ולהזכיר: שוק השכירות מהווה 26% ממדד המחירים לצרכן וכל עוד מחירי השכירות עולים, סביר להניח שגם המדד יעלה.

הנגיד, פרופ' אמיר ירון, חושש מאוד מעליית המחירים. הוא אמר זאת מספר פעמים בעבר. במשרד האוצר מבינים שהמגבלות שנוצרו בנוגע להעסקת עובדים מקטינה את מספר הדירות בכל שנה. כשההיצע נמוך, כשהמשקיעים מחוץ לשוק, המשמעות היא פשוטה - זה מוביל לעליית מחירים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לא סתם אפשר לראות כי הפער בין שוכרים שחידשו חוזה לשוכרים חדשים הוא גבוה. אנשים מתקשים למצוא דירה ובעלי הדירות מנצלים את המצב. חלקם טוענים כי הריבית עלתה, מה שהגדיל את גובה ההלוואה שלהם, אבל הם לא יורידו מחיר לעולם כשמחירי הדירות יעלו בשיעור ניכר והם ירוויחו.

השפעה נוספת היא הצורך בדיור חולפי למפונים. העניין הזה הוריד משמעותית את ההיצע באזורים מסוימים. במרכז (בתל אביב, אגב, הוא בירידה), יש שכונות שלמות שההיצע בהם ירד לאפס בעקבות הצורך לשכן את המפונים. זה מזכיר את נושא ההתחדשות העירונית - כאשר הקבלן המבצע מתחיל לבנות, מאות דיירים מתפנים בבת אחת והדבר מוביל לעליית מחירי השכירות באותו אזור בגלל ההיצע הנמוך. במקרה הזה, חלק גדול מהמפונים החליט להישאר באותו אזור ופתאום ההיצע לדירות קטן.

יש עוד נושא שגרם להורדת מחירי השכירות, אבל כנראה שבאופן זמני: הביקושים לדירות קטנות ירדו גם בעקבות שוק ההשכרה לתיירים שנפגע מאז המלחמה. הם עזבו מאות דירות שהפכו לריקות כשההיצע גדל, המחירים יורדים ובעלי הדירות מתפשרים. היצע הדירות הקטנות עלה מדי חודש, אבל הוא מתחיל להתמתן. אם בתחילת המלחמה הצטרפו בבת אחד מאות דירות לשוק, כעת העלייה היא מינורית ונראה כי השוק הזה יחווה מגמת ירידה בקרוב.

עליית ריבית היא ממש לא הפתרון לכך. המדינה צריכה לספק פתרונות דרך דיור להשכרה לטווח ארוך. לאחרונה אנחנו רואים שהיא מנסה לייצר פרויקטים כאלה בתל אביב (דרך עיריית תל אביב, אבל הסיכויים לזכייה אינם גבוהים) או בחלק מהפרויקטים שנבנים - הם מייעדים את הדירות לשכירות לעשר שנים, כשבסיומם הקבלן יוכל למכור אותן תוך הישענות על מודל כלכלי אחד - הוא אמור להרוויח מעליית מחירי הדירות בקיזוז הפחת שהוא סופג (ומפחית בהמשך) בעקבות השכרת הנכסים.

זו עסקה משתלמת לכולם ועדיין - המדינה צריכה לייצר פתרונות טובים יותר. הריבית הנוכחית לא צתורמת לכך - היזמים מעדיפים לקבל 5% ריבית בבנק, מאשר תשואה של 3% בפרויקטים, כשעלויות המימון גבוהות יותר ושוחקות את הרווח עד כדי כך שהכדאיות הכלכלית של הפרויקט יורדת לאפס.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    :)
    ליצן קטן 24/04/2024 14:12
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מי שצריך לדאוג אלה הקבלנים, הבנקים המדינה והמשקיעים. מי שלא שקע במשכנתא משעבדת בסכומי עתק ותשלומי ריבית עצומים לבנקים חי טוב ומשוחרר מעבדות הבלוקים של מדינת ישרעהל הקורסת!
    סגור
  • 2.
    נגמרו הקלמנטינות
    תל אביבי 2 24/04/2024 11:30
    הגב לתגובה זו
    1 6
    היו מציאות באוקטובר/נובמבר, כאשר המון צעירים נטשו את ת"א, שחציה להשכרה. חציה! אז השוכרים התל אביבים הממולחים הצליחו לצוד דירות במחירי מציאה. כעת הצעירים מתחילים לחזור לת"א והמחירים חוזרים ועולים. מי שלא מאמין מוזמן לפתוח לוח יד2 ולחפש בעצמו.
    סגור
  • 1.
    מי מקבל 5% בבנק ואם יש כזה זה ברוטו!!! (ל"ת)
    עדי 23/04/2024 18:27
    הגב לתגובה זו
    6 4
    סגור
  • פשוט
    קרנות כספיות 24/04/2024 07:06
    הגב לתגובה זו
    5 0
    כל עוד המדד עולה התשואה היא נטו קרוב ל5 אחוז. וכסף גדול יכול לקבל גם יותר מ5 אחוז.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות