מור בית השקעות: ארבעת הגורמים שישפיעו על השוק בחודשים הקרובים

כשאנו נמצאים בנקודה האופטימית ביותר מבחינת ההתמודדות עם וירוס הקורונה, כדאי לוודא שתיק ההשקעות שלכם מותאם למציאות של יציאה מהמגפה. ניר צרפתי, סמנכ"ל מחקר במור השקעות, מסמן את הדברים שחשוב לשים אליהם לב

שנת 2021 מסתמנת כשנת היציאה מהקורונה - אומנם מדובר בתהליך ארוך ולא וודאי, אך פיתוח החיסונים בזמן שיא מציב את העולם במקום אופטימי יותר. יחד עם זאת, מגיפת הקורונה אינה אירוע נקודתי. לדברי ניר צרפתי, סמנכ"ל מחקר במור בית השקעות, המגפה צפויה להיות אתנו עוד שנים רבות, הן בפן הבריאותי והן בפן הכלכלי- חברתי, וכך גם בשווקים הפיננסיים. "למגפה תהיה, ככל הנראה, השפעה רבת שנים שאת חלקה מן הסתם, קשה לנו לחזות", אומר צרפתי ממור. "כדי לבחור השקעות מנצחות ולהתאים את תיק ההשקעות שלנו לעולם של יציאה מהמגיפה חשוב להבין את הגורמים העיקריים שמניעים כיום את השוק וכיצד הם עשויים להשפיע על בחירת מניות וסקטורים להשקעה".


 בתמונה: ניר צרפתי, סמנכ"ל מחקר במור השקעות

להערכת מחלקת המחקר במור בית השקעות, אלו ארבעת הגורמים שעשויים להשפיע על השוק בחודשים הקרובים:
 

 1. המשקיע הקטן – בחסות הקורונה, הכסף מהמדינה, העבודה (או אי העבודה) מהבית ומחסור בהימורי ספורט ובתי הקזינו, הפכו המשקיעים הקטנים (Retail Investors) לגורם משמעותי בשוק. שמות כמו גיימסטופ, רדיט, רובין-הוד וקאטי ווד (ARK) הפכו לנושאי שיחה שגורים בקרב חיילים משוחררים, נהגי מוניות ואנשי פיתוח בחברות טכנולוגיה מובילות. משקיעים מהסוג הזה נעים אחר הטרנדים החמים, תוך לקיחת סיכונים גבוהים (אופציות, חוסר פיזור ומינוף שניתן בשמחה ע"י פלטפורמות המסחר). כל עוד המוזיקה (כסף זול, תוכניות תמריצים וכו') תמשיך להתנגן, זה יכול להמשיך לעבוד היטב ולהוביל עוד ועוד משקיעים חדשים לעולם ההשקעות. במור מציינים כי חיבתם של המשקיעים הללו לחברה או לסקטורים חמים (כגון רכבים חשמליים, קנאביס וספאקים) גרמה ללא מעט סימני שאלה באשר לשווי החברות הללו, ואלו מקומות שאנחנו מעדיפים להתרחק מהם– כשהמוזיקה תיכבה, הירידות יהיו כואבות. לכן, להערכתנו, העדיפות היא להיצמד להשקעות שניתן להסביר את התמחור שלהן ולהבין כיצד העסק עובד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

2. חזרה לשגרה –  לדברי צרפתי, אף שהתחלואה והתמותה יורדות והעולם עושה מאמצים להגביר את קצב חיסון האוכלוסייה כדי להגיע לחסינות עדר, התהליך צפוי לקחת זמן והסיכונים בהחלט קיימים (וריאנטים חדשים ועמידים, משך השפעת החיסון ועוד) אך ההצלחה של החיסונים מאפשרת חזרה לנורמליות לצד הקורונה. "ענפים אשר נפגעו קשה כגון תעופה, תייירות, מסעדות ועוד צפויים לראות שיפור הדרגתי. ככל שתהליך זה יתקדם אנו צפויים להערכתנו לשיפור בצמיחה הכלכלית. ירידה באבטלה וגידול בצריכה אשר יהוו מנוע חשוב השנה", אומר צרפתי.

אם בוחנים את המצב בישראל, אנו מבינים שלתהליך החיסונים יש תוחלת והסתברות טובה להצלחה. ארה"ב אמורה להגיע מעל ל-50% מתחסנים כבר במאי וההערכות מדברות על האצת קצב ההתחסנות באירופה, כך שבספטמבר יגיעו לחיסון העדר המיוחל. נכון, זה יקח עוד זמן, אך אנו אופטימיים שהחזרה לנורמליות קרובה מאוד. ומשכך, סקטורים דוגמת תעופה, תיירות, מסעדות וחברות צריכה יהנו משיפור הדרגתי. הצמיחה הכלכלית והירידה באבטלה, יובילו בהתאם, לגידול בצריכה שתהווה להערכתנו מנוע צמיחה משמעותי לעולם.
 
3. אינפלציה – הפיל הגדול בחדר – שינוי כיוון באינפלציה ממה שהורגלנו בעשור האחרון. שנים של ריבית אפסית ואינפלציה נמוכה, הביאו להכרה כי הטכנולוגיה, הדמוגרפיה והגלובליזציה יצרו מציאות חדשה של אינפלציה. במור מציינים כי שנת הקורונה שיבשה לא מעט משוואות של היצע וביקוש, בעיקר על רקע העובדה שמפעלים ותעשיות שלמות פשוט צמצמו משמעותית את הייצור בחודשי מרץ-מאי, מה שגרם למחסור במלאיים רבים – לדוגמה מלאי חקלאות (סויה, תירס) ושבבים שחיוניים מאוד לתעשיות רבות.
 
לדברי צרפתי, חוסר האיזון החל להתבטא ככל שהכלכלות חזרו ונפתחו, וביתר שאת לאחר אישורי החסיונים שהובילו חברות רבות בעולם להצטייד מחדש ולבצע השקעות – מה שהוביל לעליית מחירים, זינוק במחירי ההובלה הימית ועלייה של מחירי הנפט לרמות ה-70 דולר. אנו מעריכים ששנת 2021 תהיה שנת אינפלציה (יחסית)– פשוט כי אין דרך להימנע מכך בשנה בה העולם צפוי לצמוח ב-5.5% (קונצנזוס אנליסטים), מחסור במלאיים ופתיחה מחודשת של הכלכלה.

האם זו מציאות חדשה? אנו מאמינים שהמגמות שליוו אותנו בעשור האחרון (ובעיקר הנושא הטכנולוגי) יחזרו לתת את הטון בשנים הקרובות והאינפלציה תחזור לרמות "נורמליות" יותר. אחד מהריקושטים יהיו עליית תשואות ואלטרנטיבת השקעה סבירה כשהתשואות ל-10 שנים יתייצבו סביב ה-2%. הסיטואציה הזאת עשויה לייצר תנודתיות בשווקים וצריך לקחת זאת בחשבון.

 4. ה"קטר" הטכנולוגי רבות דובר על האצת המגמות הטכנולוגיות בשנת הקורונה. אילוצי המגפה הביאו לאימוץ מהיר של טכנולוגיות כגון עבודה מרחוק, האצת האי-קומרס, תשלומים דיגיטליים, סייבר ועוד. במחלקת המחקר של מור בית השקעות מציינים כי המגפה וההצלחה של חברות הטכנולוגיה דווקא בתקופה זו הובילו למספר השפעות מרכזיות על עולם ההשקעות. תחילה, חברות הטכנולוגיה נתפסות כ-SAFE HEAVEN  לכל סיטואציה שבה דברים מעט ישתבשו או יתארכו בחזרה לשגרה. שנית, הקוביד חידד למשקיעים את ההבנה כי השינויים הטכנולוגיים הם גורם מאיץ ומשבש כמעט כל ענף ותעשיה, ובעיקר הם זרז אמיתי לעולם יעיל, מהיר ופרודוטיבי יותר ממה שהיה טרום הקורונה.

"במצב כזה הטכנולוגיה היא לא עוד סקטור להשקעה והמשקיע נדרש להבין שינויים ומגמות טכנולוגיות כדי להצליח", אומר צרפתי. "שנת הקורונה האיצה לפיכך את מעבר המשקיעים לחברות צמיחה ואם נוסיף לכך את חיבתם של משקיעי הריטייל לחברות חדשניות וצומחות נקבל עליית שווי משמעותית שאפשרה לחברות רבות לגייס כסף בשוק ההון. בצד החיובי הזרמת הון אדירה לחברות טכנולוגיה, מבטיחה להערכתנו השקעות אדירות במו"פ בשנים הקרובות מה שיאפשר המשך ההתקדמות הטכנולוגית המהירה. מנגד, השקעות בשווים גבוהים בחברות שרובן עדיין בגדר חברות סטארט אפ, עלולות ברובן להתברר כהשקעות פיננסיות לא מתגמלות במיוחד כאשר חלק לא מבוטל מהחברות לא יצליחו לעמוד בציפיות המשקיעים – ולכן יש משמעות לבחירה ומחקר של ההשקעה".

במור מציינים כי החשש העיקרי, שממנו קיבלנו פרומו בשבועות האחרונים, הוא תסריט שבו גובר החשש מלחצים אינפלציוניים שמביא לעליית תשואות על אגרות החוב הממשלתיות (בעיקר הארוכות). "עליית התשואות פוגעת בשווי חברות הצמיחה מה שמבריח את משקיעי הריטייל. בתסריט של יציאה מהירה של כסף חם (שחלק גדול ממנו נכנס בחודשים האחרונים), אנו צפויים לראות ירידה של שווי מניות הצמיחה, האטה בהנפקות חדשות והכנסת השוק לסחרור שלילי.

תסריט כזה יפגע להערכתנו בעיקר בתחומים בהם שווי החברות התנתק מפרמטרים כלכליים הגיוניים וכן בשווי של עסקאות חדשות הן בהנפקות רגילות והן דרך ספאקים. זה לא אומר אגב ששוק המניות לא ימשיך לעלות, אלא שתמהיל התיק צריך לעבור התאמה מעולם של Lock-down וריבית אפסית לעולם של Re-Opening ועליית תשואות", אומר צרפתי.

לסיכום, למרות החששות בטווח הקצר מלחצים אינפלציוניים, במחלקת המחקר של מור מעריכים כי מרבית עליות המחירים הן בעלות אופי זמני וכי הגורמים הדיפלציונים ארוכי הטווח (טכנולוגיה, גלובליזציה ודמוגרפיה) לא השתנו וחלקם (טכנולוגיה) אף האיצו בהשפעתם. לפיכך, כל עוד עליית התשואות לא תהיה דרמטית, ניתן להעריך כי שוק המניות עדיין ישמש כאלטרנטיבת ההשקעה האטרקטיבית ביותר. בנוסף, בסביבה זאת אנו רואים, לראשונה מזה זמן רב, את מניות הערך מציגות ביצועי יתר על מניות הצמיחה.

הכותב הוא סמנכ"ל מחקר בי.ד מור השקעות. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברות הנסקרות, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברות הנסקרות, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.

___________ Pixel ID: 857546978147833
תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    מור השקעות מעל הממוצע בתשואות.
    צדיק 08/04/2021 18:21
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מור השקעות הפתיע לטובה .
    סגור
  • 7.
    בורסה נדנדה
    תמים 05/04/2021 22:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בדיעבד כולם חכמים. הכל פתוח בעתיד. אף אחד לא יודע מה יהיה מחר.
    סגור
  • 6.
    הכוכב של אתמול לא בטוח יהיה הכוכב של היום או מחר
    זולי 03/04/2021 13:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    פיזור זה שם המשחק
    סגור
  • 5.
    טוב קצת צניעות אדון מור: למה לזלזל בגברת ווד (ARK) ?
    ביאליק 03/04/2021 10:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מנהלת למעלה מ 25 מיליארד $ (80 מילארד ש"ח)...כמה אתה מנהל? איפה הביצועים שלה לאומת שלך? טוב קצת צניעות.
    סגור
  • 4.
    מה קורה עם התשואות?
    בן 01/04/2021 09:26
    הגב לתגובה זו
    4 1
    אחרי שנה טובה העברתי את הכספים למור. לפי מה שראיתי השנה, עשיתי טעות.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    תגובה 2 לצערי צודק (ל"ת)
    אנונימי 01/04/2021 04:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    בית השקעות עם תשואות לא טובות (ל"ת)
    ציקי 31/03/2021 14:29
    הגב לתגובה זו
    1 5
    סגור
  • חחחחחחחח (ל"ת)
    לא ייאמן 01/04/2021 08:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    מאז הנפילות של פברואר שוק ה OTC על עשירית מהפעילות
    הייפ 31/03/2021 10:01
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נפח מסחר נמוך, רוב המניות החמות עדיין 60% מתחת לשיא, ואין מומנטום בכלום
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות