בזכוכית מגדלת: אנליסטים מנתחים את דו"ח התעסוקה, למה המדדים לא מזנקים?
אז בשעה 15:30 הסוחרים בארה"ב, והאזרחים בכלל, קיבלו את דו"ח התעסוקה המלא לחודש אפריל שהיה טוב בהרבה מהציפיות. הנתון רשם גידול של 85 אלף משרות ביחס לחודש מרץ והסתכם ב- 288 אלף משרות חדשות. אז למה המדדים בוול סטריט לא מזנקים?
טרם ניגש לבירור הסוגיה נפנה לתגובות של הכלכלנים על הדו"ח כדי להבין את הסנטימנט הכללי. נזכיר כי למרות הנתונים החיוביים אשר התפרסמו ישנם שני "קוצים" בדו"ח התעסוקה. הראשון הוא העובדה ששיעור ההשתתפות ירד לרמה של 62.8% (מרמה של 63.2%) שפל של 35 שנים. הנתון השני שצריך לדבר עליו הוא השכר השעתי אשר הציג קפאון ביחס לחודש מרץ - 24.31 דולר.
"יש הרבה מה ללמוד על מצב הכלכלה בארה"ב מדו"ח התעסוקה הזה" אמר זק קארבל מ- Envestnet "כ-800 אלף עובדים פשוט התאדו בכוח העבודה. אנחנו רואים ירידה חדה בשיעור המשתתפים והרבה משרות שנפתחו החודש מתגמלות בצורה רעה את העובדים." קארבל הוסיף "אני מאוד מקווה שנתחיל לבחון את דו"ח התעסוקה בצורה איכותית יותר ולא רק בצורה כמותית".
ג'ון ברגס, אסטרטג שווקים ב-RBS מחזק את טענתו של קארבל ואמר "הדו"ח הוא בסימן חיובי אבל אי אפשר להסיק שהכלכלה מתאוששת בקצב שיא. יש לנו כאן כמה בעיות. ראינו קפאון בשכר השעתי, שבוע העבודה לא התרחב וראינו ירידה בשיעור המשתתפים. הירידה באבטלה לרמה של 6.3% נוצרה מכמה סיבות מרכזיות אשר רובן לא טובות".
מייקל גאפן כלכלן ראשי בענק הבנקאות ברקליס היה דווקא יותר אופטימי ואמר "הכלכלה תופסת לאחר החורף הקשה. שיעור האבטלה ימשיך לרדת בחודשים הקרובים מה שאומר שהפדרל ריזרב ימשיך לצמצם הרכישות".
סקוט בראוון, כלכלן ראשי ב-Raymond James התייחס לקשר שבין רפורמת הבריאות בארה"ב לתעסוקה "בעלי העסקים הקטנים חששו לגייס עובדים חדשים עקב הערפל סביב רפורמת הבריאות של אובמה. אבל ביקושים הולכים וגדלים מחייבים אותם להתייעל". הכלכלן הוסיף "אנחנו נמצאים בנקודה שממנה נתחיל לראות גיוסים הולכים וגדלים".
בהתייחס לקשר שבין שיעור האבטלה לשכר השעתי אומרים הכלכלנים בארה"ב כי נתחיל לראות עלייה בשכר השעתי ברגע שרמת האבטלה תרד מתחת ל-6%. נסביר כי נקדות האיזון "ביקוש היצע" תעלה במידה והביקוש מצד המעסיקים יגדל וכמות העובדים "החופשיים" יקטן. נזכיר כי לפני כחודשיים פרופ ג'רמי סיגל מאוניברסיטת וורטון התייחס בראיון לרשת CNBC למצב זה ואמר כי יש פה מילכוד. "ברגע שהשכר השעתי יעלה רווחי החברות יצטמצמו".
לבסוף הכלכלנים מציינים שתי סיבות לפסימיות של המדדים המובילים הראשונה היא הספקנות לגבי דוח התעסוקה כפי שנכתב לעיל והשניה קשורה לצמצום תכנית הרכישות שתמשיך בקצב הנוכחי ואולי אף נראה עלייה מהירה יותר בריבית קצרת הטווח.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה