קפיצה בריביות? לא כל כך מהר

בעוד שמשקיעים כמו ג'פרי גונדלך וריי דליו טוענים כי זה הזמן לבצע שורט על שוקי האג"ח באירופה, נראה כי אין להם סיכוי בשנה הקרובה
 | 
telegram
(5)

ביום חמישי האחרון יצא הבנק המרכזי האירופי (ECB) בהודעה דרמטית לפיה החל מינואר הקרוב יפחת היקף רכישות האג"ח החודשי מ-60 מיליארד אירו ל-30 מיליארד אירו בלבד. בנוסף, הבנק סיפק סוכריה בדמות המשך תכנית הרכישות עד ספטמבר 2018. סוחרים רבים, בינהם אגדות וול סטריט כמו ג'פרי גונדלך וריי דליו מאמינים כי לנוכח צמצום הזרמות מצד הבנק המרכזי, הגיע הזמן ל"שורט" על האג"ח ולקפיצה בריביות (לכתבה המלאה). בחינה מעמיקה יותר מראה כי לפחות עד סוף 2018 יש לבנק את היכולת להוריד את התשואות בשוקי האג"ח באיחוד, ובמילים פשוטות: הכסף הזול נשאר כאן לפחות לשנה הקרובה.

לפני הכל, חשוב להבין עד כמה חריגה תוכנית הרכישות שביצע הבנק בשנים האחרונות, ואיך היא הצליחה במשימה של הורדת עלויות המימון של הממשלות באיחוד. ע"פ מחקר שערך לאחרונה דויטשה בנק, קצב קניות האג"ח מצד הבנק המרכזי גבוה פי 7 מכמות אג"ח המונפקת ע"י ממשלות האיחוד. במצב זה כמות החוב לנושים (שהם לא הבנק המרכזי) קטנה, גדל הסיכוי להחזיר את החוב, ומחירם עולה.

קצב הרכישות של הבנק המרכזי מול האג"ח המונפק ע"י הממשלות ע"פ המחקר של דויטשה בנק:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לשם השוואה, הפד' לעולם לא עבר במהלך תוכניות הרכישות שלו את קצב הנפקת החוב של הממשל, ולכן ההשפעה של התוכנית של הבנק המרכזי באירופה הרבה יותר חזקה.

למעשה, כל עוד המצב הנוכחי (שקצב הקניות גבוה יותר מכמות האג"ח החדש המונפק) ימשך, קשה לראות כיצד התשואות באיחוד מזנקות (למרות שלל אירועים גיאופוליטים כמו המתיחות בספרד). גם בקצב של 30 מיליארד אירו בחודש, קצב הרכישות יהיה גדול מאשר קצב האג"ח המונפק באיחוד.

גורם נוסף וחדש שצפוי להעניק ביקושים אדירים בשוקי האג"ח הוא ההשקעה מחדש של אג"ח שמגיעות לפדיון. ע"פ הערכות בשוק, ב-2018 צפויים להיפדות מידי חודש 18 מיליארד אירו ואותם הבנק ישקיע מחדש בשוקי האג"ח- מה שמביא את ההשקעה החודשית של הבנק בשנה הבאה ל-48 מיליארד אירו, הרבה יותר מהכמות המונפקת בגוש. חשוב לציין כי עד כה לא היו לבנק אג"ח שמגיעות לפדיון שכן ההרחבה הכמותית בגוש האירו התחיל רק ב-2015. למעשה מכנים זאת בשווקים- "תוכנית התמריצים השקטה של הבנק".

היחס בין הכמות המונפקת לקניות הבנק המרכזי באיחוד צפוי להשתנות רק לקראת 2019.

"הכוח" של תכונית הרכישות של הבנק המרכזי: התנאים הכלכליים בגרמניה בשיא כל הזמנים, הריביות נשארות למטה. עם כמות ההשקעות של הבנק בשנה הקרובה המצב צפוי להמשיך

ומה לגבי ארצות הברית?
תוכנית המיסים, אם תעבור בסופו של דבר, צפויה להגדיל את הגרעון הפדרלי ל-1.5% מהתוצר. בזמנים נורמלים, התשואות על החוב האמריקני היו אמורות לקפוץ שכן הסיכון עולה, אך כאן נכנס הפד' לתמונה: בשנתיים הקרובות צפוי הפד' לפדות כטריליון דולר מהשקעות שביצע לפני כעשור, דבר שיספק ביקושים אדירים לאג"ח ארצות הברית ולכן גם כאן קשה לראות כיצד התשואות בשוקי האג"ח עולות.

אחזקות הפד' לפי שנים: בשנתיים הקרובות כמות גדולה של אג"ח צפויה להיפדות


לסיכום, נראה כי לפחות בשנה הקרובה יש לבנקים המרכזיים את היכולת להוריד את עלויות המימון, צעד שהוא הבסיס לשוק השורי ב-9 השנים האחרונות, ולכן קשה לראות משבר חובות של מדינות מתפתח בשנה הקרובה. רק לקראת 2019 היחס בין האג"ח המונפק לקצב הרכישות מתהפך באירופה ואז יש סיכוי טוב לקפיצה בריביות.

מאיפה יכול לבוא תיקון בכל זאת? הסקטור הפרטי
חשוב להבין כי הטיפול בחוב פרטי שונה לחלוטין מחוב ממשלתי. בעוד שנראה כי לפחות בנוגע לחוב הממשלתי מצאו הבנקים המרכזיים פתרון, בחוב הפרטי אין אפשרות מעשית לתמוך בחוב, וכרגע נראה כי הסקטור הפרטי פשוט מתחיל לקרוס תחת עול ההלוואות(לכתבה המלאה).

 

 

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    אתה מבין שפדיונות זה אומר הצורך להנפיק כמות גדולה מידיי
    סוחר נוסטרו 04/11/2017 18:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם הבנק המרכזי לא קונה אלא מוכר אז איך בדיוק ישלמו את הפדיונות של האגחים? פדיונות כל כך גדולים באגח רק מראים על אפשרות שהאגחים של ארהב יקרסו במקלות של 2018-19
    סגור
  • 4.
    כתבה יפה וחשובה על הנושא (ל"ת)
    שי.ע 03/11/2017 20:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    הרבה מילים לא ישנו את התוצאה, מדפיסים כסף
    מני 31/10/2017 23:33
    הגב לתגובה זו
    3 0
    היורו ירד, יעלו ריבית המניות ירדו
    סגור
  • 2.
    שטויות במיץ תפוזים
    לירן 31/10/2017 22:17
    הגב לתגובה זו
    2 2
    הרי הבנקים "אוכלים" ונהנים בסופו של תהליך מהאזר הפרטי שנקרא הסקטור הפרטי והוא כמובן בתהליך גסיסה איטי שלאט לאט קרב לסופו וברגע שיגיע הרגע ההשלכות הישירות יהיו כמובן על הבנקים .על זה כמובן לא נוח לדבר.....
    סגור
  • 1.
    הקריסה תגיע
    עמי 31/10/2017 21:07
    הגב לתגובה זו
    6 1
    כשהערך של הדולר יתחיל לרדת בחדות, מה שאומר אינפלציה גבוהה בארה"ב. תגובת הפד למצב כזה תיהיה עליה חדה בריבית, והמשך תוכנית הרכישות. ג'אנט ילין כבר יצאה באמירה ש"הפד לא ממש מבין אינפלציה". ברגע שהם יאלצו להעלות את הריבית, ארה"ב עצמה תיתקע עם הר חובות ענק.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות