הסיבה להתהפכות עקומת האג"ח האמריקנית בשבוע שעבר

שוק האג"ח האמריקני עמד במוקד במהלך השבוע הקודם, בעיקר בגלל התהפכות עקומת האג"ח, תופעה שהתרחשה לפני כל המשברים האחרונים. נתוני הרכישות של הבנק המרכזי באירופה חושפים הסבר פשוט לתופעה. הריביות צפויות לזנק?
 | 
telegram
(3)

בשבוע שעבר התהפכה עקומת האג"ח האמריקני לראשונה מאז 2007-2008, כאשר התשואות לתקופה של שנתיים ו-3 שנים עלו מעל התשואה ל-5 שנים. מלבד 1994, השתטחות והתהפכות של עקומת האג"ח הייתה אינדקטור אמין לחיזוי משברים כלכליים בארה"ב. לנוכח כך, המהלך שהתבצע יצר לא מעט חששות בשוק.

על פי גוגל טרנד, החיפוש אחר "inverted yield cruve" שבר שיאים בשבוע האחרון
 

אך האם החששות היו מוצדקים?
במקור, שיפועו של העקום ומידת תלילותו מעידים על ציפיות המשקיעים באשר לצמיחה, לריבית המוניטארית ולאינפלציה. כאשר עקום התשואות עולה בהתאם להתארכות משך הזמן, ניתן לומר כי המשקיעים צופים צמיחה במשק ותוואי של ריבית עולה בהמשך הדרך. כאשר העקום משתטח או מתהפך הדבר מרמז כי המשקיעים מצפים לחולשה כלכלית, שתחייב את הבנק לסיים את מתווה הריבית העולה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בפועל, במהלך העשור האחרון הבנקים המרכזיים עיוותו לחלוטין את שוקי האג"ח במטרה להקל על תנאי האשראי בשוק. תשואות האג"חים מסביב לעולם מציגות בעיקר את התנועות שמבצעים הבנקים המרכזיים באותן מדינות. הגדיל לעשות הבנק המרכזי ביפן שב-2016 השיק תוכנית "שליטה על עקומת האג"ח" בכדי שהפער בין התשואות נשאר יציב. בתנאים כאלה. היכולת להסיק מסקנות לפי שוק האג"ח לא קיימת.

ומה קרה בשבוע שעבר?
נתוני הרכישות של הבנק המרכזי באירופה (ECB) שפורסמו אמש הציגו נתונים חריגים. הרכישות של הבנק בשוקי האג"ח הממשלתיים זינקו במפתיע מרמה של 3.4 מיליארד אירו לרמה של 11 מיליארד אירו, הרמה הגבוהה ביותר מאז מרץ האחרון. פעילות ה-ECB הביאה לצניחה של התשואות של רוב המדינות באירופה (ובפרט גרמניה/איטליה).

רכישות ה-ECB בשוק האג"ח הממשלתי והצפי להמשך: זינוק חד ולא מוסבר בשבוע שעבר

חשוב לציין כי  בעוד תשואות החוב האמריקניות לטווחים הקצרים מושפעות מהחלטות הפד', התשואות לטווחים הארוכים מושפעות גם מההחלטות של ה-ECB  ושל הבנק המרכזי ביפן. עידן הכסף הזול ע"י 2 הבנקים הנ"ל הביאו לבריחה של קרנות הפנסיה לחיפוש אחר תשואה, וחלק ניכר מאותם כספים הושקע באגרות החוב האמריקניות הארוכות. כאשר הריביות יורדות באירופה/יפן, שוק האג"ח האמריקני הוא הנהנה העיקרי.

נראה כי זה זמן טוב להיזכר (שוב) במודל של ג'פרי גונדלך, מנהל קרן DoubleLine Capital LP ומי שמכונה בשנים האחרונות "מלך האג"ח". המודל פורסם מוקדם יותר השנה ומצא קורלציה די מרשימה בין האג"ח גרמניה לאג"ח ארה"ב+השינוי הנומינלי בתמ"ג של ארה"ב.

המהלך של ה-ECB בשבוע שעבר היה מפתיע במיוחד, ואולי מדובר בשירת הברבור של תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי לקראת סיומה בסוף החודש הקרוב. מחר צפוי הבנק להתכנס בצהרים ולהודיע על צעדי הבנק לחודשים הקרובים. השיפוע של עקום התשואה האמריקני חוזר לעלות הערב שוב, וההחלטה של הבנק המרכזי מחר עשויה להביא לזינוק חד בריביות בכלל השווקים.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    נראה אם באירופה יעלו את הריביות , כאשר הצמיחה שם נמוכה
    נחיה ונראה 13/12/2018 09:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בארה"ב הפד רמז על התמתנות משמעותית בקצב עליית הריבית, ואם שם הרבית לא תעלה בהרבה, אז באירופה ששם האינפלציה אפס , והצמיחה על הפנים, הם יעלו את הריביות? מוזר מאד. ימים יגידו. בעוד מספר שבועות נהיה חכמים יותר.
    סגור
  • 2.
    תשואת אגח ארוך זהה לתשואת קצר אינה הגיוניות - אלא אם מצ
    הגולש 13/12/2018 02:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מצפים לירידת ריבית שתבא לירידת תשואות אין חשיבות לזהות הקונים
    סגור
  • 1.
    קבל אימוג'י מחייך (ל"ת)
    אבנר 12/12/2018 23:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות