יזם הקריפטו רכש בננה מודבקת לקיר ב-6.24 מיליון דולר
יזם הקריפטו הסיני ג'סטין סאן, מייסד פלטפורמת המטבעות הדיגיטליים Tron, רכש אמש במכירה פומבית של בית המכירות סות'ביס בניו יורק יצירת אמנות מפתיעה - בננה מודבקת לקיר בנייר דבק. היצירה, שכותרתה "קומדיאן", נוצרה על ידי האמן האיטלקי מאוריציו קטלאן ומהווה אחת משלוש מהדורות שנמכרו לראשונה ביריד האמנות Art Basel Miami Beach בשנת 2019, אז במחיר של 120,000-150,000 דולר כל אחת.
היצירה המדוברת, טוויטר
לאחר סיבוב תצוגה עולמי של סות'ביס, כולל עצירה בהונג קונג בה מתגורר סאן, הוצעה היצירה למכירה על ידי אספן אנונימי. תוך דקות ספורות זינק המחיר מ-800,000 דולר לסכום הסופי של 6.24 מיליון דולר, לאחר תחרות בין שבעה מציעים.
בשיחה עם "בארונס" מהונג קונג, סיפר סאן כי נדרש לו זמן להבין את משמעותה של האמנות הקונספטואלית. "הערך האמיתי טמון בתהליך ולא בקביעות," הסביר. לדבריו, אמנות קונספטואלית חולקת מאפיינים משותפים רבים עם מטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים ותרבות הממים באינטרנט.
ג'סטין סאן, טוויטר
בניגוד לרכישות קודמות של סאן, כמו ציור של פיקאסו ב-20 מיליון דולר ופסל של ג'קומטי ב-78.4 מיליון דולר, "קומדיאן" מתאפיינת בארעיותה. הרוכשים אינם מקבלים את הבננה עצמה, אלא תעודה הכוללת הוראות מפורטות להצגתה ואישור מקוריות מהאמן. סאן חשף תוכניות שאפתניות ליצירה: הוא שוקל לשגר את הבננה לירח על גבי חללית SpaceX. "בניגוד למורכבות של שיגור חללית או בניית בלוקצ'יין, האמנות היא ויזואלית וישירה," הסביר.
היצירה מצטרפת למסורת של אמנות קונספטואלית, בדומה ל"מזרקה" של מרסל דושאן משנת 1917 - כיור פורצלן שהפך לאייקון של האמנות המודרנית, וליצירתו של דמיאן הירסט משנת 1991 המציגה כריש בפורמלין. המחיר הסופי של היצירה עורר הדים בעולם האמנות, במיוחד לאור העובדה שלא הייתה היצירה היקרה ביותר במכירה - תואר שהוענק לציורו של אד רושה "דגל ג'ורג'" שנמכר ב-13.7 מיליון דולר.
כיור הפורצלן, מרסל דושאן
סאן, שהתחרה בעבר על יצירות NFT יוקרתיות והיה המציע השני במכירה ההיסטורית של יצירת הדיגיטל של ביפל ב-69 מיליון דולר, רואה ב"קומדיאן" גשר בין עולמות האמנות, הממים וקהילת הקריפטו. בניגוד לדעה הרווחת, סאן טוען כי המחיר ששילם - 5.2 מיליון דולר לפני עמלות - היה "הסכום הנכון" והתקציב שהקצה מראש ליצירה זו.
לאחר קבלת היצירה לידיו, סאן מתכנן להציג אותה לקהל הרחב. אולם, באופן מפתיע, הוא גם מתכוון לאכול את הבננה ובכך "להשלים את המחזור המבוזר של יצירת האמנות".
תהליך המכירה עצמו היה דרמטי: תוך דקה בלבד מפתיחת ההתמחרות, המחיר זינק מעבר ל-1.5 מיליון דולר - הערכת השווי הגבוהה שניתנה ליצירה לפני המכירה. סאן, שהשתתף בטלפון באמצעות ג'ן הואה, סגנית יו"ר סות'ביס באסיה, ניצח בהתמחרות שנמשכה למעלה משש דקות.
רכישה זו ממחישה את המציאות המוזרה בה אנו חיים. בעוד הדיון על הגדרתה של בננה מודבקת לקיר כיצירת אמנות נותר שנוי במחלוקת, העובדה שיזמי קריפטו מוכנים להשקיע מיליוני דולרים ביצירות כאלו, מעידה על טשטוש הגבולות בין אמנות, טכנולוגיה וכסף גדול. תופעה זו משקפת לא רק את כוחו של הכסף החדש שמחפש לאן לזרום, אלא גם את השינוי העמוק בתפיסת הערך והמשמעות של אמנות בעידן הדיגיטלי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.אבותינו החכמיםאחד מהעם 21/11/2024 22:51הגב לתגובה זו2 1כבר בעבר אמרו אבותינו ,מה שבא בקלות הולך בקלות ,קחו את הפיתגם ,תעטפו אותו באידאולוגיה והסברים מנופחים,ותקבלו שישה מליון דולר לבננה דבוקה לקירסגור
-
5.כמו הקישקוש בלוברפיקסו 21/11/2024 22:25הגב לתגובה זו0 0המונה ליזהסגור
-
4.מצציע למכירה מלפפון דבוק על כסא מסתפק במליון בודד (ל"ת)שלמה 21/11/2024 22:02הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.זהו אפשר לבטל את המין האנושי, הגענו להכי סתום שלנו. (ל"ת)בננה על הירח 21/11/2024 21:54הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.זה הרגע שהטרנד כבר מתחיל לאבד את זה כשזה עובר לגבול ההז (ל"ת)איציק 21/11/2024 20:08הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
1.חחחחחחחחהאמיתי 21/11/2024 20:04הגב לתגובה זו4 2ככה הקריפטו יהיה שווה כמו המטומטם הזה שרכש את הבננה אולי הוא קוף בתחפושת אדם כי אם לא נפל על השכל כל ההונאה הזו של הקריפטו עוד כמה שנים אנשים ישברו את הראש וכלכלןת בעולם ייהרסוסגור