מי מחפש דווקא את הסטראטפים הכושלים בישראל?
בכירי עולם העסקים הישראלי מכירים אלפי עסקים שהעלו רעיונות טובים, נתמכו בטכנולוגיות נהדרות, אבל כשלו לפני קו הסיום. אחת הבעיות המרכזיות של סטארט-אפים בעלי טכנולוגיות מתקדמות היא יכולת ניהול חלשה בשלב היציאה לשוק. יניב למבז (47) מנכ"ל קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global Ventures) קונה מניות בחברה ומסייעת לה בניהול העסק לעבר הצלחה עצומה. הרקורד של קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global Ventures) מוכיח 100 אחוז עמידה ביעדים!
אם הייתם מדברים עם בעלי או מנהלי קרנות וגופים מוסדיים, הייתם שומעים מהם על אלפי מנהלי חברות סטארט-אפ שביקשו מהם להשקיע ברעיון ובטכנולוגיה העסקית שהם גיבשו. העניין הוא שהאנשים שחותמים על הצ'קים חוששים מאוד להשקיע. במרבית המקרים זה קורה בשל יכולת ניהול מוגבלת של החברה המתפתחת להביא את החברה להצלחה בשוק הבינלאומי.
אל תוך השוק הסוער והאטרקטיבי הזה נכנסה בסערה קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global Ventures).
הקרן מחזיקה במנהלים, אנשי שיווק, מיתוג, פיתוח עסקי ואסטרטגיה מקצוענים הנכנסים לנעלי מנהלי העסקים כדי להוביל אותם החל משלב הגיוס הראשוני והקמת המוצר, ועד להקמת מערך שיווק בשוק הבינלאומי, הקמת מערכי מכירות בסדרי גודל נחשבים ומכאן גם לעבר תכנון האקזיט הנכסף.
יניב למבז מנכ"ל קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global Ventures) הוא סיפור השראה שמגלם בתוכו את כל מה שעולם הטכנולוגיה והסטארט-אפים הישראלי רוצה להיות. יזם צעיר ונמרץ שבנה את עצמו מלמטה בחריצות וניחן ביכולת ניהול נפלאה שאפשרה לו להקים קרן השבחה ומערך ניהולי שפותר עבור סטארט-אפים כחול-לבן את הקושי שבפריצה אל תוך השוק הצפוף.
למבז הגיע מרקע כלכלי קשה. הוא צמח במשפחה שהתקשתה לאפשר לילדיה מסלול לימודים מפנק. אולי זה מה שדחף אותו ופיתח אצלו רעב עסקי בולט. כנער החל למבז את דרכו העסקית בשוק רמלה-לוד הנודד, הוא מכר סירים שבעל עסק אחר "נתקע" איתם, נסע באוטובוסים לשוק הימאים בחיפה כדי להביא משם נעלי ספורט ושיווק את הסחורה בין חנויות בגוש דן. כך בדיוק הוא רכש לעצמו אופנוע ראשון, ואחר כך רכב ואפשר לבני משפחתו לעבור לדירה נוחה יותר. במקביל הטורבו הצעיר למד תארים במשפט, מתמטיקה ומנהל עסקים.
מיד לאחר השירות הצבאי כקצין ביחידת המסתערבים חרוב, למבז כבר שלח את ידו לתחום היזמות העסקית כשהקים מכללה למקצועות הביוטכנולוגיה, זו זכתה ברישיון מטעם האוניברסיטה העברית. השלב הבא היה השקה של משרד פרסום שפנה אל השוק האקדמי. ואם לא די בכל אלה, למבז הבחין בהזדמנות קורצת והחל לייבא מוצרים משמעותיים בתחום האלומיניום והדפוס.
לאחר שנבחר כזכיין לשיווק משקפי "בולה" ו"פרינס" הזכורים לטוב, ניצל את רישיונו ופתח משרד עו"ד מצליח במרכז תל אביב לתחום המסחרי.
עד מהרה רכש למבז לקוחות גדולים ומובילים במשק, ותוך כדי עבודה התפנה לייצר סטארט-אפ כשמכר למכללות מבנה מיוחד של קלסרים שנישאים על ידי ידיות אחיזה נוחות. זה גם היה האקזיט הראשון שלו מול "אופיס דיפו". במקביל פתח חברה בספרד שייבאה לשוק הספרדי מוצרי טיהור מים ומיני ברים שהיו חדשים בשוק זה, וזו נהנתה מצמיחה מהירה וגידול במכירות בקצב מדהים.
בנוסף, היזם החרוץ כתב פטנט על מוצר שפיתח בתחום הרפואי, מוצר שקשור בהחייאה ופותח ע"י צוות רופאים בכירים.
בשלב הזה רכש יניב למבז גישה לתחום הטכנולוגי וקיבל פנייה לגייס משקיעים עבור סטארט-אפים שהתבססו על טכנולוגיות פורצות דרך. הוא הבחין בבעיה המשותפת לתחום – חוסר יכולת ניהולית שתהפוך רעיון וטכנולוגיה מצויינים לכסף.
יניב למבז הרים את בסערה את קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global (Ventures גייס צוות מנהלים מיומן ויצר מודל שמאפשר להם להיכנס כמנהלים לחברה שמתקשה להתרומם, לקנות בה מניות לפי ערך חברה לפני פריצה, ולהקים עבורה תשתית כוח אדם, מערך שיווק ומכירות בינלאומי, זאת על מנת להכניס כסף ע"י יצירת מודל עסקי חכם. בכל עסק בו הוא פועל, נכנסים למבז והקבוצה שלו בכל עמדות המפתח בארגון - כמנכ"לים, פיתוח עסקי, ניהול כספים, מיתוג, וכמובן בעלי מניות. בצורה זו הוא הקים קרנות המאגדות תחתיהן חברות תחת 1 .Sky3, Sky2, Sky
בכל קרן שכזו קיים אשכול שמנהל 8 חברות שונות, כולן בעלות טכנולוגיות פורצות דרך וזאת לאחר שסיימו סבב גיוס ראשוני והוכיחו היתכנות טכנולוגית. קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global Ventures) מצליחה לגייס כסף פרטי שמאפשר לחברות אותן היא מנהלת להתפתח.
הקרן שלו פועלת בשווקים רבים: אנרגיה מתחדשת, פינטק, בלוקצ'יין, נדל"ן, מדיקל, אי קומרס, אגרוטק, סייבר ועוד. אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים שרשום על שמו התרחש כאשר חבר למולטי מיליונר אמריקני וביחד הם רכשו חברות שאותן השביחו ומכרו ברווח גדול בשוק הפרטי.
במקביל, יזם ופיתח למבז חברה לתקשורת סלולרית באמצעות ננו לוויינים, עבור אוכלוסייה של מיליוני תושבים במזרח אסיה שהיו מנותקים מהאינטרנט. החברה הונפקה בבורסה האוסטרלית לאחר ששיגרה שלושה לוויינים לאוויר, והיא נסחרה סביב שווי של 250 מיליון דולר.
בתקופה האחרונה חדרה קרן סקאי גלובל ונצ'רס (Sky Global Ventures) ליזמות בתחום מכרות ליתיום, מגנזיום, פחם וזהב ברומניה, שם היא מגייסת כסף להפעלת המכרה על פני הקרקע במדינה שעשירה באוצרות טבע. מדובר במכרה הזהב הגדול בעולם.
השלב הבא בפניו החברה עומדת: לגייס כסף מוסדי על מנת לייצר שותף כלכלי שיאפשר התרחבות להשקעות מעניינות נוספות.
במהלך 17 השנים האחרונות, יניב למבז הצליח להפוך כל חברה שאותה ניהל לעסק רווחי.
למבז: "הקרן לוקחת על עצמה לאתר סטארט-אפים שפיתחו טכנולוגיות חזקות ולייצר עבורן כסף. יש המון מהנדסים ובעלי רעיונות מוכשרים שנתקעים בשלב ייצור הכסף ולפני הפריצה לשוק. אנחנוו נכנסים לנהל את העסק במקומם בנקודת הזמן הכי קריטית עבור העסק שלהם ולפני הפריצה. להיות ממציא סטארט-אפ זו אמנות מסוג מסויים, לפתח, לחקור, להעסיק מהנדסים מוכשרים ולפעול בתחום הרגולציה.
אך כדי להפוך לחברה אמיתית ועסקית, צריך לטפל במציאת והעסקת עובדים מוכשרים, לתכנן כמו שצריך את שלב השיווק והמכירות עם מודל תמחור נכון של המוצר, ואף לאתר שותפים מתאימים בעולם שיכולים להיות מכפילי כח. לעיתים העסקת צוות מיומן שכזה עולה למעסיק 100 אלף דולר לחודש, סכום שהעסק בשלב זה לא יכול לגייס, ולכן בשלב הראשון הצוות של הקרן לוקח את תפקידי המפתח בארגון ולא מכביד כלכלית על החברה. לאחר שלב החדירה לשוק וכאשר החברה מייצרת הון ראשוני משמעותי, אנו לוקחים צעד אחורה בניהול וממנים צוות ניהולי פנימי בחברה שמפוקח ומנוהל על ידינו מהדירקטוריון".
יניב למבז חוקר ולומד את השוק שלו מדי יום. מהמחקר שלו עולה כי 82 אחוזים מבין הסטארט-אפים המוצלחים נכשלים בגלל בעיות ניהול, גם אם הם מתבססים על רעיון עסקי נפלא שנתמך על ידי טכנולוגיה ומוצרים מצויינים.
"שבעה מכל עשרה סטארט-אפים שכאלה נכשלים לפני השלב הסופי כי הכסף נגמר להם עוד לפני שהחלו לשווק ולמכור. גם לפני מכירת העסק בדרך לאקזיט או בגיוסי הון, יש מקרים רבים בהם הבעלים מעריכים את שווי החברה בהערכה אמוציונאלית. לכן הם לא ממש מבינים מה אפשרי להרוויח וכיצד יש לתמחר את העסק. אנחנו מעריכים את שווי החברה בצורה מקצועית וקרה לפי נתונים עסקיים ופוטנציאל ממשי, ובאמצעות ניהול וניתוח שוק מדוייקים מאפשרים לחברה לקבל החלטה מושכלת".