האם היה ניתן להתכונן ל-2022? הכתובת של האינפלציה הייתה על הקיר

שנת 2021 הייתה שנה אשר התאפיינה באופטימיות לא זהירה, היה נראה כי משבר הקורונה פסח מהעולם והכל החל לעלות. נראה היה כי העולם לרגע שכח את הדפסת הכסף שהייתה בשנת 2020 ואת ההזרמה של הבנקים המרכזיים לטובת השווקים והגברת הנזילות וכי מה שהבנקים הזרימו חייב לחזור באיזו צורה ואת ערך ההדפסה צריך לאזן בשווקים .

2021 לא שילמה את המחיר של 2020 והייתה שנה של הצלחה, הייתה תחושה שלא משנה איפה הטלת מטבע, קלעת. יותר או פחות אבל השמיים נצבעו בירוק.

כמו כל פעולה יש לכך השלכה ותוצאה, 2022 עמדה בפתח לשלם את המחיר של 2020 ואת 2021. האם היה ניתן להתכונן ל2022? ככל הנראה שכן, הכתובת של אינפלציה הגבוהה הייתה על הקיר, ההבנה כי כדי להילחם בה נחזור לכלים הכלכליים הבסיסיים והבנקים המרכזיים יתחילו לעלות את הריבית.

איך היה ניתן להכין את הדפנות של תיקי הנכסים שלנו לטובת שנים כאלו? ראשית חשוב להבין שעליית הריבית נותנת ערך לכסף, סביבת הריבית הנמוכה בשנים האחרונות שחקה לחלוטין את ערך הכסף ומכאן היה ניתן רק לעלות. בטווח הארוך הליך של עליית ריבית יעשה טוב בכל הגזרות, לכסף שלנו יהיה ערך, לאג"ח יהיה אוויר עם תשואות והמניות יכלו לחזור לשגרה הטבעית שלהן לאורך שנים.

גיא גורן, קרדיט ״חי טייב״

כותרת ראשית

- כל הכותרות

פתיחת שנה קשה: עליית ריבית ופרוץ מלחמה 2022 החלה את דרכה בירידות, ינואר הציג תשואה שלילית, הפנמה של השווקים שהולכים להליך של עליית ריבית, חוסר הוודאות לגבי עוצמת העלייה, בכמה פעימות ומתי העפיל על השווקים, אם יש משהו שהשווקים לא אוהבים זה חוסר וודאות. בפבו' נוסף נדבך נוסף של המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, תרחישים קשים שלא היו ברורים הקשו על פבו' ושוב המדדים הציגו תשואה שלילית.

החשש הגדול היה למלחמת עולם ואיך ארצות הברית ושאר מנהיגי עולם יגיבו לפרוץ המלחמה, מי שראה את וול סטריט ביום פרוץ המלחמה, ראה איך כאשר הייתה הכרזה של ביידן שחיילים לא יגיעו לאדמת המלחמה המדדים טסו למעלה.. בעולם כלכלי זה עשה טוב, אך בהסתכלות של הטבע האנושי לא יצאנו בני אדם טובים.... כנראה שמה שאמר רוטשילד לפני שנים לא השתנה "כשיש דם ברחובות, תקנה מניות" ומרץ הפך להיות החודש היחיד במחצית הראשונה של 2022 לחיובי.

הרבעון השני של 2022 היה רבעון לא פשוט, המון ירידות, עליות ריבית ותגובה של השווקים לאותם עליות. נראה כי בניגוד לשנת 2018 בה בדצמ' יושב ראש הפד העלה את הריבית אף על פי שכל הרמזים העידו שהריבית תישאר סטטית והפך את הקערה על פיה לשנת 2018 שלילית, הפעם נראה כי הוא עובד לפי צפי השווקים.

התנהגות משקיעים בסביבת ריבית עולההשווקים מגלמים עד כה עליית ריבית בארצות הברית של כ3.5% -4%, מה שאומר שאם הריבית תעלה לפי צפי זה, ישנו סיכוי שהירידות הקשות אחרינו, חשוב תמיד לזכור ששוק ההון לא מבטיח תשואה, עלייה או ירידה רק עבודה עם יד על הדופק בשוק דינמי ואינטנסיבי יחיד מסוגו בהשקעות יכולה להוביל להצלחה, המפתח השני שקריטי הוא אורך רוח וסבלנות, מי שיאבד את הסבלנות ייתכן כי יאבד את כספו.

השאלה המדוברת ביותר בשוק ההון היא מתי להיכנס ומתי לצאת? לעולם אין נביא שידע למצוא את התחתית ואת הפסגה אבל אפיון נכון, הבנה של טווח ההשקעה והתאמה של המוצר הנכון למשקיע תוביל למקסימום הצלחה בתנאי השוק וגבולות הגזרה שנקבעו מראש.

משקיעים בעלי אופי שונה, יצלחו תקופות תנודתיות בתוצאה שונה לחלוטיןעולם המשקיעים מתחלק לסוגי לקוחות, השניים הבולטים הם אוהבי סיכון ושונאי סיכון, סביבת הריבית הנמוכה עד אפסית שהורגלנו להיות בה בשנים אחרונות גרמה לכך שהמון משקיעים  שונאי סיכון בעל כורחם נאלצו לעבור לרמות חשיפה גבוהות יותר במניות ולצאת בלית ברירה מאזור הנוחות שלהם, כעת  עקב העלאות הריבית שנבעו בשל סביבת האינפלציה הגבוהה פותחת להם את הדלת חזרה לעולם הטבעי שלהם.  ונראה כי כמעט אחרי עשור שמשקיעים שונאי סיכון נאלצו להתפשר ולא תמיד לשבת נוח בכיסא יכולים להתחיל להתרווח בו כי האג"ח יכלו להיות מהותיים בתיק הנכסים שלהם ועדיין להציג תשואה ראויה.

מאידך  משקיעי אוהבי סיכון נמצאים בצומת דרכים, עד כה הריבית האפסית האירה להם פנים, לא היה הרבה מקום לתהייה האם להיכנס לשווקים והאופי שלהם רק חיזק השקעות אגרסיביות יותר שהניבו בעשור האחרון תשואות אטרקטיביות מאוד.

בין אם אתם אוהבי סיכון או שונאי סיכון עדין צריך לדעת לשלב במינון הנכון השקעות אלטרנטיביות ללא קורלציה לשווקים על מנת לדעת לאזן את התיק מבחינת פיזור השקעות האופטימלי ביותר, כגון הלוואות חברתיות, השקעות בחוב נדלן או אקווטי נדלן, לחילופין השקעות שונות שעומדות כיום אצל היצרנים השונים. כמובן שהשקעה מסוג זה דורשת התאמה לשאר התמהיל של התיק ובדיקה שזה תואם את צרכי הנזילות ואין חפיפה של השקעות דומות בין היצרנים השונים. את התכנון הזה ראוי לבצע עם איש מקצוע אשר יודע להציג סל של מוצרים ונמצא בפוזיציה אובייקטיבית ובצד של הלקוח.

אלו הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בזמן של ירידותטעויות נפוצות של משקיעים לרב מתקיימות דווקא בשוק יורד, הרי שהכל עולה גם אם הרווח הוא כ1% פחות או יותר, הנטייה היא לא לעשות שינוי וכולם נמצאים בסביבת הנוחות. בתקופה של חוסר וודאות, ירידות בשווקים ודרישה ברורה של מנהלי ההשקעות לעבודה מסביב לשעון, משקיעים מרגישים צורך שלרב יהיה אמוציונלי ופסיכולוגי לקחת את השליטה לידיים ולבצע שינויים. האינסטינקט הראשוני של משקיע לרב יהיה לצאת בירידות ולחזור כשהשווקים יחזרו לשגרה, אין טעות גדולה מזה. הרי בפועל התרגום הכלכלי הוא למכור בזול ואז לקנות את אותו מוצר ביקר.. מדוע לעשות זאת?

לא קיים כלל אצבע האם לעשות שינויים בעת ירידות, שינויים מתבצעים באופן שוטף מאחורי הקלעים אצל מנהלי ההשקעות אך לפעמים צריך לבצע שינוי יזום בתמהיל, מנהל ההשקעות או החשיפה ושוב כל זה תחת עבודה דקדקנית של איש מקצוע שמבין את צרכי הלקוח ואת תנאי השוק וקושר אותם יחד לבניית תיק נכסים יציב ותמהיל עדכני.

אני פועל סביב השעון עבור לקוחותיי וזמין גם עבורכםבשנים האחרונות אני נמצא בעשייה מתמדת בשוק ההון ועבודה מול לקוחות, הרגישות לאופי המשקיע וסוג ההשקעה הן מה שיקבעו את ההצלחה בסוף הדרך. אחוז תשואה פחות או יותר הוא לא מה שיוביל להצלחה אלא האם הלקוחות מרגישים בנוח וישנים טוב בלילה, זה עמוד הענן שלי. העבודה מסביב לשעון למצוא מוצרים חדשים, השקעות נכונות, סוגי תיקים שונים, פיזור סיכונים ברמת מנהלי השקעות, סוגי מיסוי, רבדים שונים של השקעות והחיבור ביניהם היא עבודה של פיקוח שוטף ומלא, עקביות וקשר בלתי נפרד ללקוחות.

במידה וקיים ספק כי בתמהיל הנוכחי של הנכסים שלכם יש מקום לשינוי, אשמח שנשב יחד לפגישה ונראה האם נוכל למצוא דרך משותפת לעבודה פורייה ומוצלחת.

גיא גורן
לירות פיננסים
054-716-3226
guyg@lirotfinance.co.il
lirotfinance.co.il

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות