הטוב ב-2 העולמות – עורך דין מיסים שהוא גם רואה חשבון וכלכלן

כאשר אנו עומדים אל מול רשויות המיסים, בעיקר אם אנו מואשמים בעבירות מס, זו עלולה להיות סיטואציה מפחידה מאוד גם לאמיצים ביותר בינינו.

ישנם לא מעט עורכי דין בענייני מיסים שיכולים לסייע לנו, וגם רואי חשבון שיכולים ללוות אותנו בתהליך. אך שכירת עורך דין לענייני מיסים שהוא גם רואה חשבון פעיל ובעל פרקטיקה מצליחה, היא יתרון חסר תקדים שיכול להיות הקלף המנצח שלכם אל מול רשויות המיסים.

עבירות מס – מה הם סוגי עבירות המס
ישנם 2 סוגים עיקריים של עבירות מס אשר החוק מבדיל אותן זו מזו, באספקט של כוונת העובר על החוק בזמן העבירה. כאשר עבירת המס מתבצעת שלא במזיד, רשויות המיסים יהיו מתירניות יותר ויאפשרו עונשים קלים יותר על הנאשם על מנת להקל עליו ולדרבן אותו לפעול בצורה חכמה יותר בעתיד. אך כאשר רשויות המיסים סבורות כי עבירת המס נעשתה במזיד ומתוך כוונה להתחמק ממס, הן מתייחסות אל העבירה בצורה חמורה הרבה יותר, למען יראו וייראו. הנה הסבר מפורט קצת יותר על 2 סוגי עבירות המס, וכמה דוגמאות קצרות לעבירות נפוצות כאלו.

עבירות מס טכניות:
הסוג הראשון, והחמור פחות, בעבירות המס הוא העבירות הטכניות, הוא התחום המתייחס לעבירות מס הנעשות כתוצאה מחוסר ביצוע של הנאשם את המוטל עליו על פי חוק או כאשר הנאשם אינו משתף פעולה עם רשויות המיסים כנדרש. עבירות אלה עומדות על עונש מאסר של בין 12-24 חודשים על הנאשם, אך במרבית המקרים יהיה ניתן להמיר את כתב האישום בתשלום קנס מנהלי, וזאת בכפוף לכך שחוב המס בגין העבירה ה"טכנית" ישולם (למשל במקרים של אי הגשת דוחות מע"מ תקופתיים) והקנס המנהלי ישולם. או אז יימחק כתב האישום והנאשם לא יקבל רישום פלילי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה הן עבירות מס טכניות נפוצות:
ישנן לא מעט עבירות מס טכניות, אך נתרכז ב-2 נפוצות במיוחד על מנת להבין את הנושא בצורה הטובה ביותר. להלן 2 העבירות:
אי הגשת דוחות מע"מ או דוחות ניכויים של מס הכנסה בגין משכורות עובדים:
על פי הקבוע בסעיף 67 לחוק מס ערך מוסף תשל"ו 1975, על היחיד, חברה או העוסק המורשה להגיש דו"ח תקופתי מדי חודש או חודשיים (בהתאם להיקף העסקאות) המצהיר על כלל העסקאות שביצע במסגרת העסק שבאחריותו. אי הגשת דו"ח זה או פיגור בהגשתו או הגשתו ואי תשלומו, מהווים עבירת מס טכנית וחושפת את העובר על החוק להשלכות אזרחיות או פליליות הכוללות מלבד מאסר בפועל ומאסר על תנאי (אלא אם המחדל הוסר, המס שולם ושולם גם קנס מנהלי) גם הטלת קנסות שונים, כאלו העומדים בד"כ על 0.2% מסכום המס שבפיגור. גם בפקודת מס הכנסה קיים "סעיף פלילי" מקביל בשל אי העברת ניכויי עובדים (שכן הניכויים הללו נגבו בפועל מהעובד ולא הועברו לרשויות).

אי הוצאת חשבונית מס:
העבירה הנפוצה ביותר היא אי הוצאת חשבונית מס. על כל עוסק מורשה חלה החובה להוצאת חשבונית מס בכל עסקה אשר הוא מבצע, החשבונית תפרט במדויק את פרטי העסקה על מנת לאפשר לרשות המיסים לפקח על העסקאות. עבירה זו חושפת את הנאשם לסדרת האשמות נוספות מרשויות המיסים הנקשרות בעבירה זו וגם מרשויות הלבנת ההון. אי הוצאה של חשבונית תגרום כמעט בוודאות לפסילת ספרי החשבונות ולאי הכרה בהוצאות מסוימות, מה שיכול לסבך אף יותר את הנאשם עם רשויות המס.

עבירות מס מהותיות:
הסוג השני, והחמור יותר, של עבירות המס הוא עבירות המס המהותיות הנגרמות מתוך כוונת זדון. את עבירות המס המשמעותיות יבצע הנאשם מתוך התחמקות ממס בכוונה תחילה כאשר מטרתו הסופית תהיה הקטנת סכום המס המוטל עליו על פי חוק. על מנת להוכיח כי עבירת המס הינה עבירת מס משמעותית, על התביעה להוכיח כי הנאשם ביצע את העבירה במודע ומתוך כוונת זדון. עבירות המס המשמעותיות חמורות יותר גם בעונשן, ועל הנאשם עלולות להיגזר עד 7 שנות מאסר בפועל כתוצאה מעבירות המס. לעיתים יהיה ניתן להמיר את המאסר בתשלום "כופר". סוגיות כדוגמת "כופר, כן או לא?", כמו גם גובה הכופר, תלויות בגורמים רבים ובין היתר בנסיבות העבירה, תדירות העבירות, הודייתו המיידית בעבירה, הבעת חרטה, חומרת העבירה והיקפה, אורח חייו של הנאשם, גילו, ובריאותו.

מה הן עבירות מס מהותיות נפוצות:
עבירות מס מהותיות הן העבירות החמורות יותר, וכאשר אדם מבצע עבירה מסוג זה לרוב הוא יהיה מודע לחלוטין לכל שלבי ביצוע העבירה. לכן, נתייחס ל-2 עבירות המהותיות החמורות ביותר, על מנת להסביר את חומרת הסכנה בביצוע עבירות מס במזיד.

הוצאת חשבוניות פיקטיביות:
חשבונית פיקטיבית, כשמה, היא חשבונית "מזויפת" המתארת עסקה שקרית או מוגזמת על מנת להונות את רשויות המיסים תוך כוונת זדון. ישנם 3 סוגי חשבוניות פיקטיביות. להלן:

  1. חשבונית כוזבת – חשבוניות מסוג זה הן חשבוניות המתארות עסקה שלא התקיימה מעולם.
  2. חשבונית מוגזמת – חשבונית זאת מתארת עסקה שאכן התקיימה, אך לא מתארת את העסקה כפי שהתקיימה, אלא, מציגה סכום מנופח.
  1. חשבונית מס זרה – חשבונית מסוג זה מתארת עסקה שאכן התקיימה אך היא לא תהיה מונפקת ע"י נותן השירות האמיתי. הנפקת חשבונית כזאת תאפשר למקבל החשבונית להנות מזיכוי המס ששילם, אך מנפיק החשבונית לא ישלם את המס כלל.
הענישה על חשבוניות פיקטיביות במקרה הטוב תהיה תשלום קנסות ומאסר בפועל ובמקרים חמורים יותר, יהיה הדבר כלול באיסור על המשך עיסוק בתחום. תפקיד עורך דין מיומן במקרה זה לנסות להגיע לביטול כתב האישום ולהתפשר עם רשויות המיסים על תשלום כופר תחתיו.

הלבנת הון:
בשנת 2000, באיחור אופנתי, חוקק החוק לאיסור הלבנת ההון במדינת ישראל על מנת להילחם בתופעות פשיעה עולמיות דוגמת סחר בנשים, סחר בנשק, סחר בסמים ואף מקרי פשע ימיים. אך הלבנת ההון אינה עבירה השמורה רק לפושעים ועבריינים חמורים, אלא גם אנשים פרטיים יכולים להיחשב כמלביני כספים.

הלבנת הון מתייחסת להכשרה של הון שחור (=הון שהושג בדרכים שאינן חוקיות) דרך בתי עסק או דרך קנייה של חפצים יקרים שלאחר מכן יוכלו להימכר באותו השווי. אך איך כל זה מתקשר לעבירות מס? ובכן, עבירות מס הן גם עבירות הלבנת הון והנישום עלול למצוא עצמו נחקר בלהב 433 ע"י צוות משטרתי יחד עם חוקרי רשות המיסים! כך למשל, קבלת כסף מזומן בעבור ביצוע עבודה או שירות מסוים ללא דיווח לרשויות המיסים נחשבת גם היא להלבנת הון ועפ"י חוק הלבנת הון, ויכולה לחשוף את הנאשם בה לעונשים כבדים במיוחד של ריצוי תקופת מאסר של 5-10 שנים בפועל, וכמובן החרמה של הכסף המולבן וחשיפה לקנסות כספיים כבדים.

דני אורדן – עורך דין, רואה חשבון וכלכלן:
כאשר מדובר בעבירות מס, טכניות או מהותיות כאחד, אין בחירה טובה יותר מאשר עורך דין לענייני מיסים שהוא גם רואה חשבון וכלכלן בעל פרקטיקה פרטית משפטית וחשבונאית-כלכלית, העומדת מידי יום מול רשויות המס! אין ספק כי בעל מקצוע האוחז ב- 3 הכובעים הללו, ידע לתת את ההסברים הטובים ביותר לשאלות רשויות החוק השונות, והוא זה שמכיר באופן הטוב ביותר את מסדרונות רשויות המיסים, את "מאחורי הקלעים" ואת כל הנדרש, לרבות להב 433, על מנת לייצג את הלקוח בצורה הטובה והמקצועית ביותר.

מה שמייחד דווקא את עורך דין דני אורדן, הוא לא רק היותו עורך דין שהוא גם רואה חשבון וכלכלן, אלא אף העובדה שניסיון רב השנים שלו, בפרקטיקה פרטית ארוכת שנים ובין כתלי רשות המיסים, מהווה יתרון על רבים אחרים, יתרון שיכול להיות ההבדר בין "הרשעה בפלילים" ומאסר בפועל לבין עונשים פחותים מכך כמו "כופר", קנס מנהלי, וזיכוי. 

בשנת 1979 סיים דני את לימודי החשבונאות בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א, ובמקביל גם את לימודי הכלכלה בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב. מיד לאחר שסיים את לימודיו התמחה דני ברשות המיסים בראיית חשבון הן כפשמ"ג (פקיד שומה מפעלים גדולים) והן כפקיד שומה חקירות בת"א.

גם לאחר סיום התמחותו בראיית חשבון המשיך דני להתמקצע בעולם הכלכלה והחל את לימודי הדוקטורט בחשבונאות באוניברסיטת ברקלי הנחשקת שבקליפורניה, אותם נאלץ להפסיק עת נקרא לעבוד במשלחת הרכש של משהב"ט בניו יורק, שם עסק בפיתוח מערך החשבונאות והאספקה המורכב של רכישות חיל האוויר מהשוק האמריקאי, ובעיקר התחשבנויות בעניין להקי מטוסי F15, ו-F16.  

עם חזרתו לארץ בשנת 1986 קיבל את רישיון רואה החשבון ופתח משרד רו"ח עצמאי. מספר שנים אח"כ, אף למד לימודי משפטים וקיבל את רישיון עורך הדין בשנת 2001, ומאז הוא מסייע, תוך ניצול ניסיונו הרב, לאינספור לקוחות, חלקם פרו-בונו, בהתמודדות מול רשויות המיסים ואף מול להב 433 והפרקליטות בנושאי מיסים וצווארון לבן.

עו"ד (רו"ח)(כלכלן) דני אורדן הוא בין המשובחים והמעולים שבין עוה"ד במיסים, והגורמים לכך הם כאמור ניסיונו הרב והיכרותו האישית את המערכות השונות. יתירה מכך, דני הוא בין עוה"ד ורו"ח הבודדים בישראל, אם בכלל קיימים כאלו, המנהלים 2 משרדים פרטיים פעילים, הן במשפטים והן בראיית חשבון, עם ניסיון מצטבר ומוניטין של עשרות שנים הן ברשויות המס, הן ברשויות אכיפת החוק והן בבתי המשפט.  


משרדו של עו"ד דני אורדן


חיפוש ני"ע חיפוש כתבות