2023 תהיה שנת הסטארט-אפים האמיתיים

דווקא עכשיו, כשמשבר בענף היי-טק בשיאו, נוצרות הזדמנויות פז ליזמים עם רעיון אמיתי וטכנולוגיה איכותית לפרוץ קדימה >> למי שידע לנצל את היתרונות של סטארט-אפים בתחילת דרכם, המשבר פותח הזדמנויות נדירות ומשמעותיות


טל לוי

כשבכל יום שומעים על עוד ועוד חברות היי-טק שמפטרות עובדים, שלא לדבר על התחזיות הקודרות ל-2023 שמנבאות לחברות הטכנולוגיה קשיים ואתגרים למכביר במהלך השנה הקרובה, קל להירתע מלהיכנס לעולם היזמות והסטארט-אפים.

אבל האמת היא, כמאמר הקלישאה החבוטה, שכל משבר הוא הזדמנות – ובמקרה של המשבר הנוכחי אכן טמונות מספר הזדמנויות משמעותיות שלא היו כאן כששוק ההיי-טק נהנה מגאות קיצונית. עבור סטארט-אפים שבאמת מחזיקים בתכונות הבסיסיות המאפיינות סטארט-אפים 'אמיתיים': כמו גמישות, מהירות תגובה, ויעילות – יכולה זו להיות שנה מעולה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אחד מהיתרונות שמהם יכולים יזמים להנות דווקא בתקופה של משבר קשורים לעובדה שאנחנו נמצאים בשוק שפתוח הרבה יותר לשינויים. ההיסטוריה הוכיחה כי תקופות משבריות מביאות גם לשינויים משמעותיים. חלקם כבר התרחשו – כמו למשל זהירות יתרה של קרנות ההון סיכון או פיטורי עובדים; אך חלקם עדיין לפנינו.

בחודשים הקרובים יצוצו מעל פני השטח אותם תחומים בהם יעלה צורך או ביקוש לפתרונות חדשים, ואלה יביאו עמם הזדמנויות חדשות ליזמים. היזם החכם ידע לזהות את התחומים האלה, ולהתאים את המוצר שלו או לפתח פתרון חדש לשינויים המתרחשים.

מבין התחומים שבהם אנחנו צפויים לראות בתקופה הקרובה שינויים וביקושים עולים, ניתן למנות כלים ופלטפורמות לניהול פיננסי אישי ומשפחתי, מוצרים בתחום החינוך בדגש על הכשרות מקצועיות באונליין, ועוד.

יתרון מרכזי נוסף שיכול יזם לנצל לטובתו נוגע לחסמי הכניסה הנמוכים: במהלך משבר, חברות מבוססות רבות עשויות להיאבק האחת בשניה למען שרידותן, ולכן יטו להיות פחות מסוגלות להשקיע במיזמים חדשים. זה יכול ליצור פתח לסטארט-אפים חדשים להיכנס לשוק ולבסס דריסת רגל.

יזם שינצל את ההזדמנות הזו על ידי התמקדות בבניית בסיס איתן לסטארט-אפ שלו, ימצב את עצמו כשחקן מרכזי בשוק בתוך זמן קצר יחסית ובפחות השקעה ממה שאולי היה נדרש בזמן שהשוק היה בגאות.

השווקים שייתכן שנראה בהם האטה או התכווצות בפעילות הם בעיקר תוכנות מבוססות B2B, לאור ההידוק התקציבי שאנו צפויים לראות במהלך השנה הקרובה בקרב חברות גדולות וקטנות כאחת. במקביל, צפוי להתפנות מקום להזדמנויות חדשות בתחומים אלה, למשל לחברות שידעו לתמחר טוב יותר ביחס למתחרות שלהן את השירותים שהן מעניקות.

מאפיין נוסף שגורם דווקא לסטארט-אפים בתחילת דרכם לנצל משברים לטובתם, נוגע ליכולת שלהם לגלות גמישות ויכולת הסתגלות גבוהים עשרות מונים משאר השחקנים בשוק. בעוד שחברות  ממוסדות וגדולות יכולות להיפגע מהמשבר והשינויים בשוק בגלל יכולת התגובה האיטית שלהן, ליזמים מתחילים יש יכולת להתאים את האסטרטגיה שלהם לפי הצורך בתגובה לתנאי השוק המשתנים. היכולת להסתגל ולהתפתח יכולה להיות יתרון תחרותי מרכזי עבור סטארט-אפים.

מעבר לכל אלה, חשוב לזכור ששוק הטכנולוגיה, גם בתקופות של משבר, בדרך-כלל יודע לזהות היטב רעיונות טובים ולקדם את אלה עם הסיכוי הטוב ביותר להצליח. לקרנות ההון סיכון עדיין יש מספיק כספים פנויים להשקעה, וגם אם הם נוהגים בפחות פזרנות כעת – גם הם ישקיעו סכומים נכבדים באותם מיזמים מוצלחים.

כמי שליווה כבר מאות יזמים בשנים האחרונות, למדתי היטב כי על ידי שמירה על ריכוז, שמירה על גמישות ומינוף כוחה של הטכנולוגיה, גם יזמים מתחילים יוכלו להוביל את הסטארט-אפ שלהם להצלחה, ולהפיק את המרב מהמשבר הנוכחי.

* לוי הוא מבעלי חברת StartPlan המייעצת ומלווה סטארט-אפים בתחילת דרכם
 
 

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות