עלייה משמעותית בבקשות לאיחוד הלוואות בעקבות העלייה הנוספת בריבית
בתחילת החודש העלה בנק ישראל את הריבית בפעם התשיעית ברציפות וכפועל יוצא את ריבית הפריים שעומדת היום על כ-6%. כ-74% מהמשכנתאות המוצעות היום הינן משכנתאות במסלולים המושפעים מעליית הריבית, כאשר המסלול שהכי מושפע הוא מסלול הפריים.
עד סוף שנת 2021 מסלול הפריים היה מוגבל עד שליש מהמשכנתא והחל מסוף 2021 הוסרה ההגבלה ומשקי הבית הגדילו את חלקו במשכנתא עד כדי 66% ובממוצע כ 50% מהרכב המשכנתא מדובר בהתייקרות משמעותית. מרבית מאזרחי המדינה הינם בעלי נכס נדל"ן אשר משלמים משכנתא בהחזר חודשי לבנק, אך לא רק, שכן לרובם יש הלוואות נוספות בהחזר חודשי, כך שמשקי בית רבים מצאו את עצמם נדרשים לשלם עוד אלפי שקלים נוספים בחודש בעקבות העלייה בריבית.
הבנקים הודיעו על צעדים שונים שבכוונתם לנקוט בכדי להקל על הלקוחות שלהם בעלי המשכנתאות וההלוואות הפעילות כאשר הפתרון המוביל הינו פריסת מסלול הפריים. אך לדבריו של בן-שלמה, אחד הפתרונות המומלצים יותר במצב שכזה, שהבנקים ממעטים להציע אם בכלל- הוא איחוד הלוואות, ולפי נתוני המשרד ובהשוואה עם יועצי משכנתאות אחרים- ישנו גידול של כ-60% בביקוש לאיחוד הלוואות עוד מהעלייה הקודמת של הריבית, בחודש פברואר האחרון. במקביל, הנתונים מראים שישנה ירידה חדש של כ-50% בבקשות למשכנתאות לצורך רכישת נדל"ן, נתון לא מפתיע ביחד למצב הנוכחי של שוק הנדל"ן.
לאור העובדה שמתוכננת עוד עלייה נוספת אחת (לפחות) של הריבית על ידי בנק ישראל עד סוף שנת 2023, ישנה חשיבות למציאת פתרונות מותאמים לתקופה- הארכה, פיצול או שינוי במסלול המשכנתא הקיים. לדבריו של בן-שלמה הבנקים אמנם מציעים פתרונות מתאימים ובאים לקראת לקוחותיהם אך בשורה התחתונה מדובר בגופים פיננסיים המרוויחים מההלוואות ולכן חשוב לבדוק לעומק את ההצעות, לקרוא את האותיות הקטנות ולבצע השוואות טרם בחירת הפתרון הפיננסי המתאים.