הסנקציות על רוסיה מתחילות להשפיע? ההכנסות מנפט צנחו בכמעט 50%

על פי משרד האנרגיה הרוסי, הכנסות המדינה מנפט וגז צנחו לרמה הנמוכה ביותר מאז משבר הקורונה - בעקבות האמברגו מצד האיחוד האירופי. כיצד רוסיה שוקלת להתמודד עם המצב?
 | 
telegram
(1)

הכנסות הגז והנפט הרוסי צנחו ב-46% בחודש ינואר, בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. הסיבה היא הסנקציות שהיטל האיחוד האירופי על יצוא הנפט הרוסי בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. רוסיה הכניסה 425 מיליארד רובל - 6.05 מיליארד דולר בלבד.

משרד האנרגיה הרוסי דיווח כי הכנסות המדינה ממכירת אנרגיה, אשר כוללות את כלל המסים, היו בחודש ינואר הנמוכים ביותר מאז אוגוסט 2020, כאשר באותו זמן מחירי הנפט בעולם צללו לכמעט אפס, בעקבות התפרצות מגפת הקורונה, סגירת הטיסות והתחבורה בעולם וממילא - הביקוש לנפט צנח.

רוסיה אחראית ל-10% מייצוא הנפט בעולם וממילא מדובר מבחינתה על מקור הכנסה חשוב מאוד. היא מייצאת את הנפט הגולמי באמצעות ענקית הנפט הרוסית גזפרום (Gazprom). האירופאים אמנם נפגעו בעצמם מהמגבלות על רוסיה אבל הם מקווים שזה יגרום לוולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, לחשוב מחדש על הפלישה למדינה השכנה. בינתיים זה לא קורה. בריסל לדוגמה חסמה את היבוא הימי מרוסיה, 90% ממכירות הנפט של רוסיה לאיחוד האירופי. מדינות האיחוד האירופי צמצמו את חלקו של הגז הרוסי מ-40% מאספקת הגז שלהן לפני הפלישה לפחות מ-15% היום. כעת גם נכנס לתוקף אמברגו אירופאי על רכישת מוצרי נפט מזוקק רוסי, כולל סולר ודלק סילוני, וגם זה עלול לפגוע ברוסיה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

על פי הערכות של כלכלנים אירופאים, האמברגו שהטיל האיחוד האירופי על רכישת נפט רוסי עולה לרוסיה כ-175 מיליון דולר בכל יום. לדברי חברת המחקר הפינית CERA, הפסדיה של רוסיה עלולים לגדול ל-300 מיליון דולר כל יום.

אנליסטים בעולם אומרים כעת שאם מחירי הנפט לא יעלו בחודשים הקרובים, סביר להניח שרוסיה תפרוץ את מגבלת הגירעון שלה. המגבלה עומדת על 2% אבל האנליסטים צופים גירעון של 3.8%, שהוא 5.5 טריליון רובל (78 מיליארד דולר). אחרי קריסת המטבע הרוסי, רובל רוסי אחד נסחר תמורת 70 דולר.

הפער בין מחירי הנפט ברוסיה למחירים בעולם
הצפי הוא שהירידה תימשך גם בחודשים הבאים. הסיבה היא שאמנם מחירי הנפט זינקו מיד אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה ל-115-120 דולר לחבית גולמית, כמעט שיא כל הזמנים, אבל מאז הם בירידה. על פי הנתונים, בחודש ינואר האחרון, מחיר הנפט הגולמי של רוסיה היה נמוך ב-42% ממחירו בתחילת השנה שעברה. בשוק, מחיר חבית גולמית WTI לפני שנה עמד על 90 דולר לחבית, וכעת המחיר הוא 73 דולר, ירידה של 19% במחירי הנפט בעולם, אז חצי מהירידה בהכנסות של רוסיה זה פשוט ירידת המחירים אבל חצי נובע גם ספציפית בגלל החרם של האיחוד האירופי והגבלת המחיר עליו הכריזו מדינות ה-G7, שנכנס לתוקף בתחילת חודש אוקטובר האחרון.

מחיר הנפט הגולמי הרוסי עמד על ממוצע של כ-49.48 דולר לחבית, 30% פחות מהחודש המקביל בשנה שלפני, אז עמד המחיר הממוצע של הנפט הגולמי על כ-85.64 דולר לחבית. מחיר נפט ברנט שנסחר כעת תמורת 80 דולר לחבית, נמכר כעת ברוסיה תמורת 53.6 דולר לחבית בלבד. הסיבה היא כי מדינות ה-G7 הגבילו את המחיר בפועל לנפט רוסי ל-60 דולר וממילא המחיר בפועל של הנפט הרוסי - נמוך עוד יותר. 

מה רוסיה תעשה? 
כדי למזער את הפגיעה בהכנסות שלה, רוסיה תפנה לפתרון הקל מבחינתה - לקחת יותר מסים מחברות הנפט שלה, כך שהיא תיקח מהן מס לפי מחירי חבית ברנט, ולא לפי מחיר הנפט הגולמי (מחיר הברנט גבוה יותר). בסוף חודש ינואר נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הורה לממשלה שלו להגיש תוך חודש הצעות לשינוי השיטה לחישוב המסים על הנפט.

בנוסף, רוסיה משתפת פעולה עם השכנה שלה מדרום - סין ומוכרת לה יותר נפט. פתיחת המגבלות מצד הממשל, שאמנם חושש מחזרת הקורונה, אבל גם מבין שהוא לא יכול להמשיך עם מדיניות הסגרים לאורך זמן, עשויה לתרום לרוסיה. רוסיה גם מוכרת רזרבות מט"ח לסין. יש לרוסיה רזרבות מט"ח יואן סיני בהיקף של 45 מיליארד דולר. רוסיה עשויה לאבד 6.5% בתוך חודש.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מקווים שלא יעשו סנקציות עלינו .
    עם שלם 07/02/2023 08:02
    הגב לתגובה זו
    2 3
    נתניהו צועד בדרכי פוטין הדמוקרט . גם אצלו הרוב קובע . 98% מצביעים פוטין .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות