המלחמה במזרח אירופה: מתי יבלמו הכוחות הרוסים, וכיצד ישפיעו העיצומים על עליות מחירי המזון

"ההמשך צופה רמה גבוהה של תנודתיות בשווקים", כך לדברי רונן מנחם, שצופה כי הסנקציות על מוסקבה יכולות להשפיע על המשך עליות המחירים, אם כי בשילוב עם מגעמים דיפלומטים נמצאת בפוטנציאל לבלום את הפלישה בשלב מוקדם יותר
 | 
telegram

שוקי ההון, המטבעות והאנרגיה מגיבים באגרסיביות לתחילת המערכה הצבאית באוקראינה. התגובות היו יכולות להיות חדות אף יותר, אלא שבימים האחרונים הייתה הכרה בינ"ל כי מתקפה רוסית היא רק שאלה של זמן ולכן אין כאן את גורם ההפתעה.

ההמשך צופה לנו רמה גבוה של תנודתיות ושווקים עצבניים, כך לדברי רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות. ההמשך תלוי כמובן בהמשך המערכה, כלומר כמה מהר תושג הכרעה והיכן יעצרו הכוחות. פוטין כמובן אמר, בין הדברים, כי אין לו כוונת סיפוח של אוקראינה, אך הדינמיקה המלחמתית עשויה לשנות זאת.

דבר נוסף בו תלויה המגמה בשווקים בעולם היא העיצומים שיוטלו על רוסיה וחריפותם ויתכן כי הדבר ישכנע אותה להסתפק בהישגים מוגבלים. לא בכדי התאוששו השווקים זמנית כשהנשיא ביידן הודיע על העיצומים הראשונים, ולאחר מכן חברות NATO ומדינות רבות נוספות הודיעו כי יצטרפו גם הם לעיצומים הללו. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד תלויה התנודתיות בשווקים במגעים דיפלומטיים קדחתניים ובמועצת הביטחון שהתכנסה לדיון חירום. שאלת הצלחתם למנוע הסלמה נוספת חשובה ביותר.

השווקים ינועו בטווח המידי והקצר ויתנהלו לפי שלושת הגורמים הללו. נוסף לייצוא הנפט רוסיה ואוקראינה גם מספקות חיטה בהיקפים ניכרים למדינות במזרח התיכון ואפריקה, מה שעלול ללחוץ כלפי מעלה את מחירי המזון, שעלו גם כך לאחרונה. שאלה נוספת היא התנהגות סין, שתומכת בפוטין ולא מצטרפת לעיצומים, כשהיא בוחנת את תוצאות המהלך הרוסי בהקשר של כוונות דומות שלה כלפי טאיוואן.

אם כך, סיטואציית המלחמה מעלה את הצורך לגדר את ההשקעות. ניתן לגדר את ההשקעה בכמה דרכים שונות, ולדברי יוהאנה קירקלנד, מנהלת ההשקעות הראשית של חברת ניהול הנכסים הבריטית Schroders, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת זה באמצעות השקעה בסחורות. 

בהיבט זה מציינת קירקלנד כי ההשקעה הטובה ביותר בשלב זה היא זהב, וזאת בעקבות העובדה כי מדובר במשאב שערכו תנודתי הרבה פחות מנכסים אחרים. עוד מציינת האחרונה את הפתגם "עדיף ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ", ומזכירה כי זה אינו המצב כרגע. הציפור האחת ביד - השקעות במוצרים שאינם בהכרח תנודתיים כמו איגרות חוב הוכיחו כי הן אינן יעילות בשלב זה, וחייבו את המשקיעים לחפש סיכונים.

את הדברים אומרת קירקלנד על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה היום בלילה במסגרתהבמהלך הלילה האחרון (שבין רביעי לחמישי) החל המבצע הצבאי הרוסי באוקראינה שכולל פלישה רגלית והפצצות של ערי אוקראינה. מצב חרום הוכרז במדינה והממשלה ממליצה לאזרחים לשהות במקלטים.

קירקלנד אינה היחידה שמתייחסת לגידור ההשקעות, כאשר בהתייחסותו לפריצת המלחמה ציין הבנק האמריקאי גולדמן זאקס כי הוא מוצא פרמיית סיכון גבוהה יותר בהקשר לשנת ל-2022 בהשוואה לאותם מדדים אותם בחן בתקופות מתיחות נוספות, כמו ב-2014 (תנודתיות סביב חצי האי קרים) ו-2018 (תנודתיות סביב הסנקציות האמריקאיות על רוסיה).

ביחס למדדים אלו מציין הבנק כי הוא מוצא תמחורים גבוהים יותר בנכסים רוסיים, על פני נכסי EM (שווקים מתעוררים) באופן רחב יותר ועל פני שווקים גלובליים באופן כללי. עוד מוסיף הבנק כי גם נכסי סיכון המתומחרים נמוך יותר וגם מחירי סחורות המתומחרות גבוה יותר עשויים לשקף את דעותיים של חלק מהמשתתפים בשוק כאשר אלו מאמינים שהאפשרות לסכסוך רחב יותר או סנקציות נוספות כעונש נגד רוסיה חזקות כיום מבעבר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות