חוקי המשחק עומדים להשתנות: מי הם המרוויחים מייצוא נפט אמריקני?
בשבוע שעבר זינקו (כצפוי) מחירי הנפט, על רקע הקרבות בעירק, ובעקבות זאת עלתה התנודתיות הגלומה בחוזים, שהגיעה בתחילת החודש לרמות שפל היסטוריות - סימן שכיח לכך, שהשוק מניח כי המחירים נמצאים באקוויליבריום.
בהתחשב בעובדה שעירק היא המדינה שאחראית למרבית הגידול בתפוקה של ארגון אופ"ק בשנים האחרונות, קפיצה זו לא הייתה מפתיעה במיוחד. עם זאת, הודעות שתי חברות נפט אמריקניות סיפקו את הדרמה האמיתית בשווקים, שאף האפילה על ההתלקחות המחודשת במזרח התיכון, על קבלת היתרי יצוא פרטניים (private ruling) מטעם לשכת המסחר ליצוא יומי של כ-90 אלף חביות קונדנסאט (פחות ממחצית כושר הזיקוק של בז"ן).
היתרים אלה, שקיבלו חברות פיוניר ו-EPD ריכזו עניין עצום בשווקים הפיננסיים, בשל העובדה שב-41 השנים האחרונות חל איסור לייצא נפט גולמי מארה"ב (למעט מכסות קבועות לקנדה). מנגד, ניתן לייצא תזקיקים מארצות הברית ללא רישיון מיוחד לאורך השנים.
כמו כן, הרישיון שניתן לפיוניר ו-EPD הוגדר כרישיון ייצוא לתזקיק. אלא שעל-פניו, נראה שהמוצר שהוגדר כתזקיק, קרוב למדי לנפט הגולמי. ההיתר ליצוא ניתן עבור קונדנסאט (נוזל הידרוקרבוני) שעבר טיפול בסיסי בלבד לייצוב ואידוי. יש לציין, שהטיפול הזה, הנחוץ לצורך השינוע, התקבל ע"י הרגולטור כעומד בהגדרת זיקוק לצורך מתן ההיתר.
למרות ההכחשה הרשמית, שהיוותה לשינוי במדיניות היצוא של נפט מארצות הברית, אותת משרד האנרגיה, באמצעות כלים שהרגולטורים האמריקניים כה מטיבים לנצל, כי הוא מתכוון להתערב בשוק הנפט הגלובלי, והעיתוי לכך אינו מקרי.
הסיבה שאנו סבורים כי מדובר בהתערבות בלבד בשלב זה, טמונה בכך שארה"ב עדיין אינה יכולה להפוך ליצואנית נטו של נפט, אף שרמות המלאים והתפוקה נמצאים ברמה הגבוהה ביותר מאז שנות ה-80.
במחצית יוני עמדה התפוקה היומית בארה"ב על כ-8.5 מיליון חביות, והיבוא התכווץ ל-7.5 מיליון חביות - 25% פחות לעומת התקופה לפני חמש שנים. בנוסף לכך, אם כוללים בייצור המקומי את האתנול והגזים הנוזליים המופקים לשימוש התעשייה הפטרוכימית, כבר עתה ארה"ב היא יצרנית liquids הגדולה בעולם בתחום האנרגיה. יתרה על כך, בשנה הבאה היא צפויה לעבור את רוסיה וערב הסעודית בהיקף ההפקה של נפט גולמי בלבד.
אולם, הסימטריה לכאורה בין ארה"ב למפיקות הנפט המובילות בעולם, עדיין על פני השטח בלבד, הן בשל ההבדלים באופי וגודל העתודות, אך בעיקר בשל היקף הביקושים המקומיים. מנגד יש לציין, כי הכוחות שלוחצים להתיר את היצוא מארה"ב פועלים מזה שנים אחדות, ונובעים בעיקר מפערי התמחור בין הנפט מסוג ברנט לנפט מסוג WTI המופק בארצות הברית.
פערים אלה נוצרו עקב שתי בעיות מבניות במשק הנפט אמריקני המתהווה מחדש - מחסור בתשתיות ההובלה לאזורי ביקוש והיעדר סינכרון בין הנפט המקומי המתוק והקל לבין הפלטפורמות בתעשיית הזיקוק, שעברה תהליך שידרוג עתיר השקעות בפצחנים מימניים, המתאימים לנפט כבד וחמוץ. על-פי תנופת ההיערכות שעוברת על התעשייה, נראה כי פערים אלה ילכו ויסגרו בשנים הבאות, ובכך ייתרו את הצורך ביצוא בשנים הבאות.
לשכת המסחר האמריקנית הודיע בינתיים כי תהליך עיבוד הקונדנסאט הבסיסי מספיק מבחינתה כדי לעמוד בהגדרת היצוא. בעקבות זאת, מסתמן מהבדיקות שנערכו בשוק, כי סוג זה של יצוא עשוי להסתכם בכ-800 אלף חביות ביום, וזו כבר מסה די קריטית, שיש ביכולתה להשפיע על השוק.
לאור הערכות אלה, השאלה המעניינת אינה מדוע בחר הרגולטור האמריקני להתיר את היצוא הסמלי של קונדנסאט כתזקיק, תוך שמירה על עקרון שימור העתודות הלאומיות, אלא מדוע עשה זאת החודש?
לנו נראה כי לאקט זה מגוון רחב של תוצאות, שכולן משרתות בצורה זו או אחרת את האג'נדה של הממשל. ראשית, איתות הצטרפותה של ארה"ב לשוק הנפט העולמי מיתן את עליית מחירי הדלק, שנתפשת כאיום על הצמיחה. כמו כן, היה בכך גם סימן לשחקנים אחרים בזירה, ובכלל זה אירן ורוסיה. בנוסף, התרת היצוא המוגבל מצמצמת את פערי הארביטראז' על WTI, ומשפרת את רווחי החברות המפיקות. לנקודה זו חשיבות רבה, כאשר רוצים לעודד את המשך פיתוח המאגרים, שעה שהביקושים והתשתיות הלאומיות מתעכבים.
לסיום, איזון המחירים מצמצם את הפעילות הפיננסית-ספקולאטיבית שבנויה סביב הספרד בין ברנט ל-WTI - תוצאת לוואי נוספת שתואמת את האג'נדה של הרגולטור בימינו.
אנו מאמינים כי השינוי המבני המסעיר בשוק הנפט העולמי כבר התרחש - וזו הפיכתה של ארה"ב למעצמת אנרגיה, שקרובה לספק את הביקושים של עצמה. השפעתה הממתנת על מחירי הנפט מטיבה בשלב זה עם מפיקות נפט עצמאיות מקומיות בפרט, דוגמת פיוניר. ייתכן והיא תקל גם על הסביבה העסקית הקשה של בתי הזיקוק באירופה. אין ספק שלנוכחות האמריקנית בשוק הנפט יהיה אופי מווסת.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.האם לדעתך יותר יצוא של גז מארה"ב?דרור 29/06/2014 12:18הגב לתגובה זו1 1היום הם שורפים שאריות גז שיקר להוביל אותןסגור
-
כנראה שכן- כבר עכשיו מתחיליםמוסדי לשעבר 30/06/2014 08:53הגב לתגובה זו1 0להגביל את שריפת הגז בקידוחי הנפט..... ומגבירים את בניית מסופי ההנזלה בארה"בסגור