סין נלחמת בזיהום האוויר ומקפיצה את מחירי הגז
במהלך השבועות האחרונים רושמים מחירי הגז באירופה עלויות חדות, כאשר המחירים עולים אל מעל ל-6 דולר ליחידת חום. לאחר שבחודש ספטמבר נפלו מחירי הגז ביבשת לרמתם הנמוכה ביותר מאז תחילת העשור, בשבועות האחרונים השתנתה המגמה ומחירי הגז באנגליה עלו ביותר מ-100%, כאשר החוזים לחודש דצמבר על מחירי הגז באנגליה עומדים על מעל ל-6 דולר. מחיר הגז ללקוחות תעשייתיים יכול להיות גבוה משמעותית (בהתאם לגודל המפעל). מדובר בראלי החזק ביותר מאז תחילת העשור. העליות הדרמטיות במחירי הגז לא פסחו גם על שווקים אחרים באירופה. בהולנד לדוגמה קפצו מחירי הגז מאמצע ספטמבר במעל ל-70%.
ניתן למנות מספר סיבות לשינוי המגמה שאנו עדים לה בשנים בשבועות האחרונים, כאשר אחד הפרמטרים החשובים שנותנים רוח-גבית למחירי הגז הוא מחיר הפחם, שחזר להיסחר ברמות המחיר בהן נסחר בתחילת שנת 2013. מאז תחילת הרבעון הראשון של השנה מחירי הפחם עולים בעקביות, כאשר מחיר הפחם האוסטרלי צמח בכ-87% לעומת מחירו הנמוך בתחילת השנה, מחיר הפחם הקולומביאני קפץ בכ-91% ומחירו של הפחם הדרום אפריקאי עלה בכ- 67%.
אחת הסיבות לעליות במחירי הפחם, הן הגבלות רגולטוריות בסין שהחלו באפריל השנה. על פי הרפורמה בסין, מכרות יוכלו לפעול 276 ימים בשנה לעומת 330 כיום. חשוב לציין כי סין הינה מפיקת הפחם הגדולה בעולם וכמעט מחצית מהפקת הפחם העולמית מקורה במדינה זו. השפעת הרפורמה בסין הביאה כבר ברבעון השני של שנת 2016 לירידה של כ-14% בהפקת הפחם בסין, לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בגילום שנתי מדובר בירידת תפוקה שוות ערך ל- 6.6% מהפקת הפחם העולמי, כמות הגדולה יותר מהפקת הפחם השנתית באוסטרליה כולה.
מטרת הרפורמה הסינית הינה להילחם בעודף היצע שנוצר והוביל למחירו הנמוך של הפחם במהלך השנה. על פי הפרסומים ממשלת סין מתכננת לסגור 1,000 מכרות פחם, ובנוסף החליטה שלא לאשר הקמת מכרות חדשים עד לפחות 2019. הממשל הסיני שואף להקטין את זיהום האוויר החמור ולעבור לשימוש בדלקים נקיים יותר. צעד מעניין נוסף עליו הוחלט הוא להפוך את האזור שסביב בייג'ינג לאזור נקי מפחם כבר בשנת 2017.
מסין לישראל
סין אמנם עושה מאמצים גדולים להקטין את צריכת הפחם שלה, לטובת גז טבעי ואנרגיה מתחדשת, אך הקיצוץ המאסיבי בתפוקה הסינית הביא לעלייה ביבוא הפחם לסין וללחץ על מחירי הפחם בעולם. נכון להיום נראה כי המגמה ממשיכה כאשר מחיר החוזה העתידי של פחם אוסטרלי עלה בכ-130% לעומת מחירו בינואר השנה, כאשר מחיר הפחם למסירה בחודש דצמבר קפץ ל-115 דולר בתחילת החודש (לעומת מחיר של 49 דולר למסירה בפברואר השנה) וכיום החוזה נסחר במחיר של 105 דולר לטון.
מאז תחילת שנות ה-2000 ועד לפני שנתיים, הייתה סין אחראית לכ-80% מהגידול בביקוש העולמי לפחם. בשנת 2014 חלה ירידה בביקוש לפחם במדינה, מגמה שממשיכה לתוך 2016. הירידה בביקוש לפחם הביאה לעודף כושר הפקה בשוק ומכאן לזחילה המתמשכת כלפי מטה במחירי הפחם בשנים האחרונות, עד לשינוי המגמה שהגיע בעקבות הירידה הדרמטית בתפוקת הפחם בסין.
הראלי במחירי הפחם בשווקים הגלובליים עלול גם להשפיע על תעריף החשמל כאן בישראל. למרות מצבורי הגז האדירים של ישראל, חברת החשמל עדיין נוטה להסתמך על פחם כדלק מרכזי בתהליך ייצור החשמל, וזאת בעיקר בגלל העלות הנמוכה של הפחם, שנחשב לדלק מזהם ולא ידידותי לסביבה. העלייה במחירי הפחם עלולה להוביל בטווח הקצר לעלייה בתעריף החשמל בישראל, אך בטווח הארוך שמירה על מחירי פחם גבוהים תדגיש את היתרונות של המשך הטמעת הגז במשק הישראלי- גם מסיבות כלכליות וגם למען שיפור איכות האוויר של ישראל.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לא פלא שהוא טוען שצריך להגדיל את צריכת הגז עוד יותרתסתכלו היכן הוא עובד 23/11/2016 23:21הגב לתגובה זו0 0חברת חשמל מסתמכת כבר היום על הגז הטבעי כמקור המרכזי לייצור חשמל. חשוב וטוב שיש ייצור גם ממקורות נוספים כמו פחם. אי אפשר לשים את כל הביצים בסל אחד. מה אם תהיה תקלה כלשהי בקידוח או בהולכת הגז, כל המדינה תשב בחושך? כנראה שכשעובדים באיגוד תעשיות חיפושי הגז והנפט ורוצים להגדיל ביקושי גז השיקול הזה לא ממש מעניין.סגור